Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća
  • 06.07.2015. 10:20

Predviđa se slabiji urod dinja i mandarina?

Očekuje se kako će voćari na svojim plantažama u dolini Neretve ove godine ubrati oko 11 tisuća tona lubenica i tisuću tona dinja i tek oko 30 tisuća tona mandarina - znatno manje nego lani. Gotovo je trostruko manje mandarina nego 2014. kada je prvi put zabilježen rekordan urod od 80.000 tona tog voća.

  • 615
  • 56
  • 0

Očekuje se kako će voćari u dolini Neretve ove godine ubrati oko 11 tisuća tona lubenica i tisuću tona dinja - što je znatno manje nego protekle godine. Proizvođači računaju kako će, prema zametnutim plodovima, ubrati tek oko 30 tisuća tona mandarina, a to je gotovo trostruko manje u odnosu na 2014. kada je u povijesti te poljoprivredne kulture prvi put zabilježen rekordan urod od 80 tisuća tona toga voća.

Doduše, Neretljane ove godine ne brine stanje kakvoće toga voća niti njegova prodaja, samo ih ipak žulja otkupna cijena dinja i lubenica za koju kažu kako je prilično niska računajući da će im malo ostati nakon što podmire sve obveze, makar su mnogi od njih još pod teretom kompletne konfuzije uslijed prilično neorganiziranog tržišta i prodaje mandarina?!

U dolini Neretve ove godine znatno manji urod dinja, lubenica i mandarina, nego 2015.

Izvlačenje neretvanskih lubenica

Inače sada, početkom srpnja, nije ni lako brati to voće pod žarkim, vrelim srpanjskim suncem niti s neretvanskih plantaža izvlačiti dinje i teške lubenice. Zato i lađari odnosno gondolijeri imaju pune ruke posla, baš kao i berači, koristeći uglavnom svježa jutra svakog dana, kako bi obavili svoje poljoprivredne poslove i obveze na svojim njivama.

Konzumiranje toga voća i sada dodatno osvježava i daje dodatnu energiju jer su neretvanske dinje i lubenice i ove godine sočne, slatke, ukusne. Naime, dinje i lubenice se u dolini Neretve beru već 15-ak dana, a mnogi su poljoprivrednici voćari zadovoljni urodom, veličinom, okusom, kvalitetom i prizorom, a to tvrdi i Slobodan Deak: "Urod dinja i lubenica je neočekivano dobar, baš kao i kvaliteta tog našeg voća."

Naime, proizvođači svoje dinje i lubenice prodaju otkupnim centrima, dok manji dio uroda prodaju na tržnici u Metkoviću ili pak na štandovima uz rijeku Neretvu i Jadransku turističku magistralu. Kažu kako je prva ovogodišnja otkupna cijena neretvanske dinje bila je 6 kuna za kilogram, dok je ovih dana početkom srpnja pala na 4 kune. Proizvođači očekuju kako će otkupne cijene njihovim dinjama i lubenicama i dalje padati, ali mnoge od njih zanima ona prosječna - od prve do zadnje cijene toga voća. Zdravko Medić komentira: "Kad bi prosječna cijena dinjama i bila 3 kune za kilogram, to bi bilo prilično dobro za sve neretvanske proizvođače tog voća."

Ove godine lošiji urod dinja, lubenica i mandarina u Neretvi, nego 2014.

Također je neočekivano dobro krenula i berba lubenica i prve su se šalju na tržište, čiji će urod također biti manji nego protekle godina. Baš uslijed niske cijene 2014. neki su OPG-ovi odustali od te proizvodnje pa mnogi računaju kako će se tijekom ove godine ubrati oko 11.000 tona, što je tisuću tona manje nego lani.

"Imam oko 4,5 hektara zemljišta pod lubenicama, a berba će potrajati do 1. kolovoza ove godine. Urod će po hektaru biti oko 50 tona", ističe jedan od neretvanskih proizvođača tog voća. Gotovo svi ističu kako su dinje i lubenice ove godine ranije došle na branje, te da ih odvoze na otkup. Dodaju da su lubenice su znatno teže od dinja pa ih je teže i transportirati, tvrdeći kako za berbu i utovar na kamion treba imati jake mišiće. Dodaju kako je to uglavnom muški posao. Izračunali su kako neretvanske lubenice ove godine teške u prosjeku od 6 do 16 kilograma, ovisno od zemljišta na kojem se uzgajaju, dakako i od sorti - jesu li to fantazija, romansa. No, zapaženo je kako se posljednjih godina na plantažama vlasnika sve više uzgajaju i različite sorte.

Uslijed niske cijene 2014 mnogi Neretvani ove godine smanjili proizvodnju lubenica

Poznate neretvanske lubenice

Prema ocjenama stručnjaka, sve sorte u dolini Neretve imaju visoku razinu šećera. Poučeni iskustvom iz minulih godina, kada su se neretvanske lubenice loše prodavale na tržištu, proizvođači i otkupljivači tog voća 2015. gotovo ništa ne prepuštaju slučaju. "Prije početka branja lubenica, i ove godine smo obvezno obišli teren odnosno plantaže, vidjeli gotovo sve lubenice koje su pregledane od strane tehnologa. Kad se utvrdi da lubenice odgovaraju svim parametrima, kreće se u berbu i otkup istih.

Otkupna cijena za sve sorte lubenica je ove godine dvije kune za kilogram. Ipak je na veletržnici u Metkoviću nešto viša, ali se ondje mogu prodati tek manja količina tog voća", doznajemo od neretvanskih voćara, a Dušan Kadijević dodaje: "Ja sam mali proizvođač lubenica pa mi je malo lakše što se pak tiče uzgoja, branja i prodaje dinja i lubenica. Ali manje više svi neretvanski proizvođači toga voća imaju gotovo istu sudbinu, boreći se kako će preživjeti. I ja sam prijašnjih godina proizvodio neusporedivo više lubenica nego ove godine pa su mi jasne obveze koje su iznimno velike. Ni cijenom nismo zadovoljni, eto, cijena se grčim lubenicama na tržnici kreće oko 4,5 kune, a naših od 2,5 do 3 kune."

Berba dinja i lubenica u Neretvanskoj dolini.

Dušanove riječi su potvrdili i mnogi neretvanski poljoprivrednici ističući kako grčke lubenice, baš kako i one iz inih mediteranskih zemalja, nisu tako kvalitetne, u odnosu na naše iz doline Neretve. Proizvođači iz hrvatske Kalifornije poručuju kako su ove godine, ipak, u malo boljoj poziciji, nego lani što se pak tiče kvalitete lubenice što je itekako bitno za to njihovo voće. Drago im je što su njihovi plodovi, poput dinja i lubenica, sada početkom srpnja traženi na tržištu, a neretvanske proizvođače svojim ocjenama o dobroj kvaliteti njihovih ovogodišnjih dinja i lubenica podupiru ne samo stručnjaci, nego i mnogi potrošači, otkupljivači odnosno trgovci. Dakako, time i plasman prodaje tog voća na tržištu postaje znatno širi i sigurniji, što i dodatno motivira neretvanske proizvođače.

Godina 2014.ostala zapamćena po rekordnom urodu mandarina od 80.000 tona

Motiv s Neretve

Međutim, ovih se dana itekako zamjećuju zametnuti plodovi na stablima mandarina na plantažama u Neretvanskoj dolini, a njihovu rastu pogoduju i klimatski uvjeti - sunce, toplina. Ali Neretljani kažu kako plodova znatno manje u usporedbi na urod protekle godine.

Naime, ovogodišnji urod mandarina zabrinjava gotovo sve proizvođače tog mediteranskog voća u Neretvi, ističući kako je 2014. ostala zapamćena po veličanstvenu prinosu, do tada još nezabilježenom, kada se ubralo rekordnih 80 tisuća tona tog agruma. Mnogi neretvanski proizvođači, dakako i stručni analitičari, procjenjuju kako će se 2015. na istim plantažama moći ubrati tek oko 30 tisuća tona mandarina, pa su neki od njih već izračunali kako će to biti skoro trostruko manje nego lani, i to pod uvjetom da ne bude nikakvih bolesti.

Stručnjaci ocjenjuju kako je to posljedica dugogodišnje iscrpljenosti, odnosno da su se stabla izrodila, umorila, a u međuvremenu im nisu davani nikakvi novi oblici hrane, pa su mandarine i manje otporne na različite pojave. Dodaju kako je i jak vjetar, primjerice orkanska bura na mahove tijekom ovogodišnjeg travnja otpuhnula cvjetove, uslijed čega je i tamošnjim pčelama donekle uskraćena paša u Neretvanskoj dolini, u odnosu na proteklu godinu. Uz to, bilo je i nekoliko neočekivanih, kasnoproljetnih mrazova koji, inače, gotovo tradicionalno napadaju mandarine u Neretvi.

Lanjski urod mandarina u dolini Neretve

Rekoše nam upućeni kako su plantaže mandarina, mladih i starih nasada, u Neretvanskoj dolini ove godine odlično uređeni zahvaljujući i dodatnim aktivnostima brižnih voćara, što se posjetitelji čak iz daljine mogu zapaziti. To također svjedoči i o tome kako se poljoprivrednici, voćari u tom ruralnom prostoru Dubrovačko-neretvanske županije brinu o poljoprivredi, odnosno o svojim mandarinama.

A čim se malo više digne sunce i obasja dolinu Neretve te uređene plantaže, bolje se vide i zametnuti sitni plodovi, kao da su se u krošnji stabla sakrili ispod listova. No oni se bolje vide kada zapuhne bura i okrenu listovi, u čemu uživaju proizvođači mandarina, posjetitelji. Mnogi od njih ističu da se mora raditi oko stabala tog voća bez obzira na urod plodova, dakako i oko samih mandarina tvrdeći kako oko njih uvijek ima posla. Ističe to i Ivo Lozina:

Manjem urodu mandarina pridonijeli ranoproljetni mrazovi, orkanska bura

"Naše mandarine su iscrpljene pa ne mogu rađati kao prije. Zato im treba dati snage gnojem, pomoći im, kako bi se oporavile. Na nekim plantažama mandarina u Neretvanskoj dolini uroda ove godine gotovo i nema, samo postoje stabla i ima nešto trave. Čini nam se kako je puno lakše naći djetelinu s četiri lista, nego plod mandarine u krošnji mnogih stabala na plantažama."

Neretvanske lubenice

"Što se pak tiče moje procjene, ovogodišnji urod na mandarinama neće biti veći od 30% u odnosu na lanjski. Bit će dobro ako se ove godine ubere 30 tisuća tona toga voća na svim plantažama u dolini Neretve. I to će biti samo na mlađim stablima, dok na starijima na većini plantaža uopće nema roda tog agruma. Nije li to posljedica prošlogodišnjeg prevelikog uroda, iscrpljenosti?", pita Jolanda Kadijević.

Ali neki proizvođači voćari kažu kako ni ove godine, iako je takva kakva jest, ipak nije sve tako crno kako se to čini na prvi pogled. Jer na nekim plantažama mandarine su dobro rodile, gotovo kao i lani. No, to je rijetkost. "Ove godine očekujem prosječan urod ploda mandarina na svojoj plantaži, mogao bih ubrati oko 60% u odnosu na lanjski. Ali sam ja u međuvremenu ulagao u svoj nasad mandarina prehranjujući ga i zalijevajući stabla prema sustavu kap po kap. Davao sam im folijarnu prehranu 2014. i tako je dobivena nova masa, koja mi ove godine vraća ono što sam svojim mandarinama dao lani, odnosno ono što sam ulagao", kaže Dubravko Sršen Blace.

Svi ističu kako je ovogodišnji urod mandarina u dolini Neretve na površini većoj od 2,5 tisuće hektara zemljišta posve loš. No, stručnjaci poručuju kako je sada ipak teško pretpostaviti, a kamoli utvrditi, koliko će biti ovogodišnji urod toga voća. Prema prvim letimičnim procjenama, vjerojatno će se ubrati oko 30 tisuća tona, dakle oko 50 tisuća tona manje nego 2014. godine. Dakle, znatno manje nego lani kada je na plantažama neretvanskih voćara ubrano 80 tisuća tona tog agrumskog voća. Dobro upućeni kažu kako je neretvanska mandarina ove godine vjerojatno dobila nekakav šok, dok bi struka trebala utvrditi je li to točno, ako jest, zašto je tako? Mnogi proizvođači kažu kako bi tu moglo biti više faktora, a stručnjaci ističu kako je najveći razlog ovogodišnjeg lošeg uroda mandarina u Neretvi veliki prošlogodišnji prinos. Tako ocjenjuje i Ivo Batinić:

Plod mandarine najkvalitetniji kada je prosjek uroda po stablu od 30 do 60 kilograma

Uzgoj dinja u dolini Neretve

"Moje mandarine su lani godine odlično rodile pa je normalno da ove godine ne bude takav i toliki. Ali se kvaliteta tog našeg voća ove godine može očekivati neusporedivo boljom u odnosu na 2014. Inače, mandarina je najkvalitetnija kad ima nekakav prosjek prinosa po stablu od 30 do 60 kilograma, a i plod bi tada mogao doći do ljepšeg izgleda. Znači, kora mandarine je tanka, plod dosta sočan, ali i odnos soka ide u prilog kvalitete", objašnjava Ivo Batinić.

Ako se to može nazvati uspjehom u proizvodnji ovogodišnjih mandarina u Neretvanskoj dolini, dakako i pri otkupu i prodaji, ove godine ne bi trebalo biti nekih problema na tržištu, posebice ako funkcionira marketing.

"Trideset tisuća tona kvalitetnih mandarina, ubranih na plantažama voćara u našoj dolini Neretve, moralo bi se prodati na tržištima. Očekujemo kako tu neće biti nikakvih problema, uz navedenu cijenu. Budući da je takav urod, a mandarinama su naklonjene i ovogodišnje vremenske prilike, može se očekivati i izvanredno dobra kvaliteta tog našeg voća. Vjerojatno će biti manje problema i oko berbe mandarina, baš kao i oko otkupa, plasiranja i prodaje na tržištu. Zapravo, problema ove godine neće biti ni približno kao 2014.", ocjenjuje Niko Kapović, ujedno i upozoravajući: "Proizvodnja mandarina u dolini Neretve se može sačuvati samo uz otkupnu cijenu najmanje 2,80 kune. Neretva bi samo tada mogla disati, a bez toga mogli bismo izgubiti gotovo sve nasade mandarina na plantažama u Neretvanskoj dolini."

Berba mandarina od sredine rujna studenoga do sredine prosinca ove godine

Inače, berba ranih sorti mandarina i ove godine može se očekivati sredinom rujna, koja će trajati mjesec dana, dok bi se ostale sorte toga voća mogle brati tijekom studenoga, pa sve do sredine prosinca. Za razliku od 2014., kada se neretljanska mandarina iznimno teško prodavala na tržištu ne samo u Hrvatskoj, nego i znatno šire, te gotovo dovedena i u bescjenje, i kada se bacala u kanale i rukavce rijeke Neretve, ove godine bi mogla biti na cijeni te da se zadrži njezina izvorna kvaliteta - izgled, boja, sočnost, okus, miris po čemu je prepoznatljivo svako mediteransko agrumsko voće.


Fotoprilog


Tagovi

Neretva Lubenice Dinje Mandarine Otkupna cijena Agrumi Neorganizirano tržište Voćari Neretva Berba Slobodan Deak Otkupni centar Zdravko Medić Kvaliteta Sorte Smanjenje proizvodnje Dušan Kadijević Otkupljivači Klimatski uvjeti Orkanska b

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]