Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višanja
  • 15.04.2019. 10:00

Prednosti i mane mašinske berbe višanja

Pošto u poslednje vreme većina proizvođača višanja ima problem s pronalaskom radne snage u vreme berbe tog voća, pojedini voćari se opredeljuju za mašinsku berbu. Taj način ima mnoge prednosti, ali i određene mane.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.169
  • 90
  • 1

U proteklih desetak godina površine pod oblačinskom višnjom su se značajno povećale. Dosada je dominirala ručna berba tog voća, a taj oblik berbe ima određene prednosti u odnosu na mašinsku berbu. One se ogledaju u mogućnosti berbe i pri lošim vremenskim uslovima (kiša), kao i kod mlađih zasada gde u prvih nekoliko godina nije moguća mašinska berba. Prednost je takođe i "čista" berba, odnosno manji udeo lišća, peteljki, lišća, zemlje i drugih primesa u gajbama.

Ručna berba poskupljuje proizvodnu cenu višanja

Sa druge strane ručna berba ima i mnoštvo mana od kojih su najznačajnije to što je berba višnje period kada vlada velika tražnja radne snage zbog ujednačenog sazrevanja višnje na većoj teritoriji. Iz toga proizilazi da je cena radne snage veća u tom periodu, koja je za berbu višnje iznosila 18-20 dinara po kilogramu. Pošto su radnici plaćeni po učinku, zbog veće zarade, oni su skloni da preskaču manje pristupačne delove na stablima. To smanjuje ukupno ubranu količinu višanja. Veći nedostatak radne snage dovodi do odlaganja berbe i smanjenja kvaliteta plodova a samim tim i do smanjenja otkupne cene polodova.

Sve to dovodi do poskupljenja proizvodne cene višanja, a samim tim i do manje zarade proizvođača. Kao rešenje tih problema sve više se nameće mašinska berba višnje, koja je u ekspanziji u krajevima gde se gaji oblačinska višnja.

Mašinska berba smanjuje troškove angažovanja radne snage

Diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva Mihajlo Žikić kaže da se prednosti mašinske berbe ogledaju u manjim troškovima berbe. Cena uslužne berbe beračima je prošle godine iznosila 10 dinara po kilogramu, a sopstvenim beračem trošak berbe se kreće od 5-7 din/kg u zavisnosti od roda. Mašina za branje višanja trešenjem skida plod sa svih delova krošnje. Prilikom berbe angažovan je znatno manji broj radnika. Tresač opslužuju 3-5 radnika. Smanjenje radne snage rešava problem prevoza, kao i ishrane radne snage. Berba je brža jer ne zavisi od ljudske radne snage. Zato se može odabrati najbolji momenat za berbu. Kontat ruku sa plodovima je minimalan, pa se smanjuje opasnost od infekcije bakterijama.

Mane mašinske berbe višanja

Osim navedenih prednosti, mašinska berba ima i određene mane. Potrebno je dodatno tretiranje hemijskim preparatom za odvajanje ploda (etrel). Ukoliko se ne koriste navedena sredstva plod mora biti potpuno zreo zbog lakšeg odvajanja od peteljke. Mašinskoj berbi se moraju prilagoditi uzgojni oblik i razmak sadnje. Kruna mora biti podignuta najmanje 50 centimetara od zemlje. Najpoželjniji oblik je piramidalna kruna zbog lakšeg trešenja stabala. Razmak sadnje mora biti minimum 4 x 2,5 metra. Pojednina stabla se mogu osušiti zbog trešenja, mada prema iskustvima na našem podneblju to se retko događa.

U zavisnosti od tipa berača mora se računati na veći prostor potreban za okretanje i ulazak u naredni red. Mana je i moguće zaustavljanje berbe zbog kvarova mašine ili loših vremenskih uslova. Zato je poželjno zatravnjivanje međurednog prostora jer je u slučaju kiše tokom berbe znatno skraćeno vreme do povratka na parcelu u odnosu na jalovi ugar, što se pokazalo proteklih godina kao velika prednost.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Višnja Branje Mašinsko branje Ručno branje Prednosti Mane


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]