Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 05.06.2017. 14:30

Pravo je vrijeme za suzbijanje jabučne štitaste uši

Ciljanim praćenjem štetnika zabilježen je izlazak ličinki kalifornijske štitaste uši ispod štitova i njihovo naseljavanje na listove jabuke.

  • 2.446
  • 133
  • 0

Jabučna štitasta uš u najosjetljivijom je stadiju i pravo je vrijeme za njeno suzbijanje. Jabuka se nalazi u fenofazi BBCH 74 promjer plodova veći od 40 mm, plodovi oblikovani (donja strana ploda i peteljka su u obliku slova T).

Ciljanim praćenjem štetnika zabilježen je izlazak ličinki kalifornijske štitaste uši ispod štitova i njihovo naseljavanje na listove jabuke. Ličinke prvog stadija kalifornijske štitaste uši je najosjetljiviji stadij ove vrste te se preporuča njihovo suzbijanje.

Jabuka se nalazi u fenofazi BBCH 74

Ličinke prvog stadija su pokretne i njima se širi zaraza u krošnji napadnutog stabla ali i unutar nasada jabuke. Ličinke su svjetlo žute boje, veličine vrha igle, izgledom podsjeća na grinju.

"Crawleri"/šetači - ličinke kalifornijske štitaste uši
"Crawleri"/šetači - ličinke kalifornijske štitaste uši
Crveni voćni pauk

S porastom temperatura zraka osobito nakon razdoblja 25.05., proizvođačima Bayer stručnjaci preporučaju i redovitu kontrolu na prisustvo crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi). Proizvođačima jabuke preporučujemo pregled nasada i primjenu insekticida Movento 100 SC.

Movento 100 SC se koristi u dozi 2,25 L/ha u periodu migracije ličinki kalifornijske štitaste uši s kore na mlade listove i/ili plodove uz obavezno dodavanje okvašivača. Pripravak pokazuje odlično sporedno djelovanje i na crvenog voćnog pauka te istovremenim tretmanom suzbijamo oba štetnika.

Kalifornijska štitasta uš (Quadraspidiotus perniciosus)

Kalifornijska štitasta uš

Sukladno europskoj direktivi 2006/91/EC za kontrolu kalifornijske štitaste uši u Hrvatskoj je još 27. siječnja 2009. stupio na snagu "Pravilnik o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanja kalifornijske štitaste uši - Quadraspidiotus perniciosus Comst." (NN 17/09.). Pravilnikom je propisano da posjednik bilja ili bilo koja druga osoba koja uoči simptome ili posumnja na pojavu kalifornijske štitaste uši treba o tome odmah izvijestiti fitosanitarnog ili šumarskog inspektora, koji izvješćuje nadležnu upravu Ministarstva poljoprivrede. Nadležni inspektor uzima uzorak, šalje ga na determinaciju u Zavod za zaštitu bilja pri Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo.

Ako se potvrdi zaraza, određuju se granice zaraženog i sigurnosnog područja, a u tim su područjima posjednici bilja obvezni provoditi odgovarajuće mjere radi suzbijanja kalifornijske štitaste uši.

Prag štetnosti kalifornijske štitaste uši u komercijalnim nasadima je nula, odnosno prisutnost ovog nametnika nije dozvoljena jer se uši hrane i plodovima pa je time spriječen izvoz jabuka u većinu europskih država!

Kalifornijska štitasta uš

Štitaste uši su sitni kukci, čije je tijelo prekriveno voštanim izlučinama ili štitićem izgrađenim od voska, svlakova i raznih izlučina. Kalifornijska štitasta uš prezimi kao ličinka, a u našim krajevima razvije tri generacije tijekom godine. Pokretne su samo ličinke prvog stadija pa se njima aktivno širi samo na susjedna stabla. Pojavljuje se na deblu, granama, lišću i plodovima mladih i starijih stabala te uzrokuje njihovo postepeno propadanje. Najčešće je prisutna na stablima jabuke ali ne zaobilazi ni ostale voćne vrste (koštičavo i bobičasto voće).

Koma uš (Lepidosaphes ulmi)
Štete u voćnjaku od kalifornijske štitaste uši
Štete u voćnjaku od kalifornijske štitaste uši

Za više informacija o zaštiti jabuke od štetnika, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Kalifornijska štitasta uš Bayer Zaštita Crveni voćni pauk Jabučna štitasta uš Suzbijanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.