Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba aronije
  • 30.04.2017. 12:00

Pravilna gnojidba za kvalitetne plodove aronije

Da bi aronija bila kvalitetna, potrebno je gnojenjem obogatiti zemljište. Ono se primjenjuje nakon agrokemijske analize u laboratoriju.

Foto: Nikola Milošević
  • 7.631
  • 199
  • 0

Aroniju je vrlo lako uzgojiti, jer ne zahtijeva nikakve tretmane. Može se uzgojiti i na siromašnim zemljištima, jedino ne na onim na kojima dominiraju kamen ili glina. Ipak, da bi bila kvalitetna, najvažnije je da zemljište bude bogato humusom.

Kako do dobrog zemljišta?

Da bi se zemljište obogatilo, koriste se stajsko gnojivo, treset, kompost i drugo. Ukoliko se koriste mineralna gnojiva, potrebno ih je primjenjivati u rano proljeće ili u jesen. Ona sadrže kalij i fosfor, koji se sporo kreću u zemljištu.

Dušična gnojiva treba upotrebljavati dva ili tri puta tijekom vegetacije. Vremenski, to se odnosi na travanj, pa do sredine lipnja.

Gnojenje je najbolje primijeniti nakon agrokemijske analize u laboratoriju.

Kako nanositi gnojivo?

Nakon sadnje aronije, prve i druge godine, gnojivo se nanosi na mjesto ispod svakog grma. Može se nanositi i kao uska pruga duž reda, na udaljenosti od oko 10 cm od grma.

Nakon treće godine, mineralna gnojiva se mogu grubo razbacivati duž redova, na pruge koje su široke metar.

Norme za mineralna gnojiva, kod aronije u punom plodonošenju, po hektaru su: 80 kg -100 kg fosfora, 100 kg -150 kg kalija i 150 kg dušika.

Važnost navodnjavanja

Gnojenje, navodnjavanje i uništavanje korova najviše utječu na kvalitetu plodova aronije, odnosno na prinos. Navodnjavanje je vrlo važno četiri tjedna pre berbe - od druge polovine srpnja. Tako će se dobiti krupni, sferični plodovi.

Foto: Nikola Milošević


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.