Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 27.05.2015. 18:00
  • Primorsko-goranska

Postavljanje lovnih svežnjeva u maslinicima

Obavijest Savjetodavne službe proizvođačima maslina.

  • 113
  • 4
  • 0

Upozoravamo maslinare vlasnike tradicionalnih, ekstenzivnih nasada na kamenitim terenima na povećanu brojnost više vrsta pipa, najčešće Otiorrhynchus vrsta. Ove vrste u krošnju dolaze penjući se po deblu. U krošnji se sada hrane mladim lišćem, ali i cvjetnim resama. Za lov pipa preporučujemo postavljenje lovnih pojaseva na debla, po mogućnosti u dva niza. Zbog male lovne površine, lovni pojasevi mogu biti trakasti ljepljivi ili nitasti tekstilni.

U istim nasadima zabilježena je intenzivnija pojava ružičara (kornjaši crne boje) i onih vrste Hoplia (kornjaši zelene, zlatno-zelene, zeleno-smeđe i smeđe boje). I jedni i drugi hrane se cvjetnim resama. U nasadima s većom prisutnošću ovih štetnika, moguće je njihovu brojnost smanjiti otresanjem i sakupljanjem ili postavljanjem lovnih posuda.

I dalje uočavamo aktivnost potkornjaka. U maslinicima preporučamo postavljanje lovnih grana, izradu lovnih svežnjeva, postavljanje lovnih posuda ili lovnih ploča. Lovni svežanj se izrađuje od desetak svježe odrezanih grančica promjera do 1 cm i dužine do 30 cm. Tako pripremljeni, privezuju se u krošnju. Za lov potkornjaka moguće je koristiti lovne posude s etilnim alkoholom i crvene ljepljive ploče. Lovne svežnjeve iz krošnje i ostavljene lovne grane na tlu, potrebno je nakon ubušavanja potkornjaka, iznijeti iz maslinika i uništiti.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi.

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijenjivati sredstva koja nisu registrirana u našoj zemlji. Sredstava za zaštitu bilja primjenjujte u skladu s rješenjem ili dozvolom, poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedena na etiketama.Vodite evidenciju o prskanjjima i čuvajte je najmanje tri godine. Evidencija se može voditi u elektroničkom ili pisanom obliku i treba sadržavati najmanje slijedeće podatke: trgovački naziv sredstva, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu zbrinite na propisani način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.

E-mail: karmen.karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjeti Maslinari Savjetodavna služba Potkornjak Preporuke Karmen Karlić Lovne posude Crvene ljepljive ploče Pipe Kameniti tereni Otiorrhynchus Rese Lovni pojasevi Ružičar Hoplia Lovni svežanj Evidenciija


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]