Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 08.09.2015. 12:25

Posljednja zaštita kasnih sorti jabuka

Berba ranih sorti jabuka već traje, dok će se one kasnijih sorti brati krajem mjeseca. Ukoliko smatrate da nasadima treba zaštita, pri odabiru pripravaka pazite na karencu.

Foto: depositphotos.com, branex
  • 236
  • 23
  • 0

Krajem kolovoza u brojnim je plantažnim nasadima započela berba ranijih sorti jabuka među kojima su gala i elatar, dok se slijedećih dana u voćnjacima očekuje i početak berbe tzv. vodećih sorti, primjerice, zlatnog delišesa, jonagolda i jonagoreda. Berba idareda, braeburna i sorte fuji, trebala bi početi poslije 20. rujna 2015.

"Budući je nakon 16. kolovoza na mnogim područjima bilo kiše, proizvođačima kasnih sorti jabuka, koji urod namjeravaju čuvati u hladnjačama, preporučujemo da ovih dana obave posljednju zaštitu protiv skladišnih bolesti. Prema iskustvima iz ranijih sezona, dominantne bolesti uskladištenih plodova jabuka su krastavost (Venturia), smeđa trulež (Monilinia) i gorka trulež (Colletotrichum). Razvijaju se i neposredno prije berbe u nasadima, ukoliko uvjeti vlaženja i temperature to dopuštaju", ističe Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

Vrijeme je za posljednju zaštitu protiv skladišnih bolesti jabuka!

U posljednjem tjednu kolovoza agronomi su pronašli i simptome gorke truleži plodova jabuke (Colletotrichum spp.) i to najviše na sorti idared.

"Moguće je koristiti samo fungicide vrlo kratke karence, npr. Bellis DF (0,8 kg/ha), jer karenca za plodove jabuke koji će se nakon berbe staviti u hladnjače, iznosi sedam dana. Kad su u pitanju jabuke za svježu potrošnju, karenca spomenutoga pripravka je duža i iznosi 14 dana", podsjeća Šubić.

Za upotrebu insekticida više nema potrebe

U drugoj polovici kolovoza zabilježeni su samo slabiji letovi druge generacije kukuruznog moljca (Ostrinia nubilalis), jabučnog savijača (Cydia pomonella) te breskvina savijača (Cydia molesta). Stoga više nema potrebe za upotrebom insekticida u nasadima jabuka.

Foto: depositphotos.com, branex


Tagovi

Plantažni nasadi Ranije sorte Gala Elatar Vodeće sorte Zlatni delišes Jonagold Jonagored Idared Braeburn Fuji Kasne sorte Hladnjače Skladišne bolesti Krastavost Smeđa trulež Milorad Šubić Savjetodavna služba Gorka trulež plodova Kratka


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.