Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regija Pijemont
  • 27.09.2022. 10:30

Posjetili smo tržnice i trgovine u Italiji - ovo su cijene voća i povrća

Kakvo je stanje s cijenama kod susjeda?

Foto: Bojan Kecman
  • 1.252
  • 90
  • 0

Iako je regija Pijemont, s Torinom, kao najvećim gradom, jedno od najrazvijenijih industrijskih područja u Europi, cijene voća i povrća približne su onima kod nas. 

Na tržnicama jeftinije

Naravno da su cijene različite na tržnicama, u trgovačkim centrima i prodavanicama u centru grada, ali imajući u vidu životni standard Talijana, sa sigurnošću možemo reći da su sasvim prihvatljive za džepove građana.

Cijene sasvim prihvatljive za džepove građana

Tako je cijena šljiva na tržnici u centru grada, u ovom periodu godine, jedan euro po kilogramu, a u trgovinama i trgovačkim centrima oko 1,70 eura.

Jabuke su u prodavanicama i trgovačkim centrima od 1,19 eura za Crveni delišes pa od 2,39 do 2,99 eura za najzastupljenije sorte, Gala, Fuji i Zlatni delišes. Iste sorte na tržnici su jedan euro po kilogramu.

Čuvaju jabuke u brdskim tunelima - uštede više od 30 posto struje

U trgovačkim centrima se kupiti i ekološki proizvedene jabuke za 2,60 do 2,80 € za četiri jabuke u manjim kutijama od 800 grama.

Dobar izbor krušaka

Od krušaka koje Talijani generalno gledajući vole kao voće, mogu se pronaći sorte Reneta, s prosječnom cijenom od 2,19  €/kg, Kaiser 2.49 €/kg, te Abate Fetel, Karmen, Santa Marija i Viljamovka, sa cijenama od 2,99 do 3,99 €/kg. Viljamovka je najskuplja.

Na tržnici dosta povoljnije

Na torinskoj tržnici sve navedene sorte mogu se kupiti po jedan euro za kilogram ili više kilograma.

Povoljne i cijene povrća

Što se tiče povrća paprike su oko 2,50 eura na tržnicama do 3,50 u trgovinama, cvjetača je oko 2,50 eura, krastavac oko 1,70 eura, rajčica oko 2,50 eura, mrkva oko 1,50 eura, muškatna tikva jedan euro.

I eko povrće možete kupiti, a cijene nisu izrazito visoke. Dvije tikvice u pakiranju od 800 grama su oko 2,40 eura, mrkva iste gramaže oko četiri eura.

Cijene povrća na tržnici duplo su manje

Cherry rajčice u pakiranju od pola kilograma može se kupiti za 2,75 do 2,80 €, skoro po istoj cijeni kao kod nas, ali iz konvencionalne proizvodnje.

Cijene povrća na tržnici duplo su manje u odnosu na trgovačke centre.


Tagovi

Italija cijene voća i povrća Torino Viljamovka Eko voće Eko povrće


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/