Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tjedan vještina
  • 25.11.2018. 10:30

Podižu edukativni, ekološki voćnjak s "keep in touch" mrežama

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega već treću godinu proslavila je izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a ove godine pod geslom "Otkrijte svoj talent i širite riječ o uzbudljivim mogućnostima karijere".   

Foto: screenshot
  • 399
  • 26
  • 0

Europski tjedan vještina u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, European Vocational Skills Week i ove godine održao se na razini cijele Europske unije. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega već treću godinu proslavila je izvrsnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, a ove godine pod geslom "Otkrijte svoj talent i širite riječ o uzbudljivim mogućnostima karijere".   

"Oko 40 škola u Hrvatskoj je uključeno u ovaj projekt. Cilj je da se promoviraju vještine u strukovnom obrazovanju. Na razini cijele Europe manje je učenika koji upisuju strukovna zanimanja. U Hrvatskoj to još uvijek nije tako, ali i mi osjećamo manjak učenika koji upisuju strukovna zanimanja stoga je ovakva promocija vrlo korisna", rekla je Marija Grgić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Požega. 

U sklopu tjedna vještina na Poljoprivrednoj školi održano je niz predavanja i radionica. Stručna savjetnica Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe održala je predavanje naziva "Kompostiranje u službi ekološke poljoprivrede."

Regionalni centar kompetentnosti

"Kompost je smjesa različitih organskih tvari koje služe za gnojidbu tla, a proizvod komposta je plodno tlo bogato mikroorganizmima, odnosno živo tlo koje je jako važno u ekološkoj poljoprivredi. U kompostiranju slažemo određene slojeve organskog materijala gdje je jako važno da su prisutni mikroorganizmi, kisik te određena vlaga i temperatura. Organski materijal u takvim uvjetima se razgrađuje. Tako nešto slično radi i priroda. Kompostiranje je proces koji vodi čovjek, a priroda vodi proces koji se naziva humifikacija kada nastaje humus", rekla je Snježana Pešut Pilon

Ekološki proizvođač Damir Rosipal iz Deževaca govorio je o počecima ekološke poljoprivrede u Požeško-slavonskoj županiji. "Prvi nekakvi inicijalni pregovori i dogovori počeli krajem 90-ih godina prošlog stoljeća. Tek smo 2001. godine službeno dobili prve certifikate od Ministarstva poljoprivrede. No masovna ekološka proizvodnja krenula je  2007. ili 2008. godine. Do tada je bilo pet ili šest ljudi u Požeštini koji su se bavili ekološkom poljoprivredom", rekao je Damir Rosipal. 

Prije nekoliko tjedana Poljoprivredno-prehrambena škola Požega imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru poljoprivrede. Jedan od važnih tog projekta čimbenika bit će i ekološki nasad raznolikih voćnih vrsta.

"To je projekt koji bi trebao krenuti za nekoliko dana. Mi smo naš voćnjak izvadili prije tri godine, zemlja se odmarala i pripremili smo ju za ekološku proizvodnju. Cilj tehnološkog projekta je podizanje edukativnog voćnog nasada s raznolikim voćnim vrstama na različitim podlogama i različitih uzgojnih oblika", rekla je Marija Grgić. 

"Tu će biti zastupljene sve važnije voćne vrste, od jezgričavih, koštičavih do bobičastih kako bi u nekoj bližoj budućnosti naši učenici sa srednje poljoprivredne škole mogli steći sva praktična i teorijska znanja o proizvodnji tih voćnih vrsta. Ovdje imamo naglasak na moderne uzgojne oblike, visokointenzivni uzgoj u gustim sklopovima  s visokim urodima po jedinici površine. Imat ćemo najnoviju mehanizaciju, danas poznatu i priznatu kod modernih voćara u EU", najavio je Tomislav Soldo s Veleučilišta u Požegi, autor tehnološkog projekta edukativnog voćnjaka. 

Edukativni ekološki nasad

Osim moderne mehanizacije, edukativni ekološki nasad sadržavat će i "keep in touch" mreže. Prema riječima našeg sugovornika bit će to jedan od prvih nasada u Hrvatskoj s tom modernom tehnologijom. 

"To su posebno ojačane mreže koje imaju tri funkcije: zaštitu od tuče, insekata te djelomično od graničnih mrazeva. Čak je poznato u Italiji, ako su granični mrazevi  temperature do -4, mreže duplog tkanja mogu nas zaštititi od njih. Danas voćari u Austriji i Italiji koriste ovakve sisteme, kako bi smanjili populaciju štetnika i djelomično se zaštitili od insekata i bolesti", zaključuje Soldo. 

Osim spomenutih predavanja, u tjednu vještina pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi Josip Mesić govorio je o zaštićenim oznakama izvornosti slavonskih vina, održana je radionica "Neodoljivi miris" učenika pekar i prehrambeni tehničar te predavanja "Čičoka – hrana, 


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega Eko proizvodnja Voćnjak Edukativni voćnjak


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo