Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje
  • 22.02.2021. 10:00

Pobeda voćara: Osiguranje od mraza ipak od 1. marta?

Predstavnici Asocijacije zatražili su da osiguravajuće kuće za procenu štete šalju stručnjake inženjere poljoprivrede, a ne "ekonomiste, tekstilce i druge stručnjake koji nemaju veze sa poljoprivredom i da to učine u roku od dva-tri dana".

Foto: Depositphotos/FotoLesnik
  • 172
  • 158
  • 0

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovoreno da se osiguravajućim kućama uputi zahtev da osiguranje od mraza počne od 1. marta, a ne 4. aprila ove godine, prenosi Beta.

Pojedine osiguravajuće kuće su ovih dana izmenile njihove pravilnike i pomerile rok važenja osiguranja od mraza sa 1. marta na 4. april, a uz to su tražile da se ugovori sklope do kraja februara ove godine.

Na procenu štete inženjeri poljoprivrede, a ne ekonomisti

To je uznemirilo proizvođače voća u Srbiji koji kažu da je besmisleno osiguravati voće od niskih temperatura kada su male mogućnosti za smrzavanje.

Takođe, predstavnici Asocijacije zatražili su da osiguravajuće kuće za procenu štete šalju stručnjake inženjere poljoprivrede, a ne "ekonomiste, tekstilce i druge stručnjake koji nemaju veze sa poljoprivredom i da to učine u roku od dva-tri dana".

Proizvođači se bune: Osiguranje za mraz više ne važi od 1. marta?

Kako smo ranije istraživali, kod većine kompanije moguće je osugurati useve od rizika kao što su  grad, požar i udar groma, a moguće je osigurati i od dopunskih rizika - polave, oluje, jesenjeg mraza, zimskog izmrzavanja, prolećnog mraza. Dopunski rizici se ugovaraju samo uz osnovne rizike, kao dopunsko pokriće. Pojedine kuće vode prolećni mraz isključivo kao dopunski rizik, dok neke nude opciju samo za osiguranje od zimskog mraza.

Prema opštim uslovima osiguranja useva i plodova većine osiguravajućih kuća, one su dužne da obezbede da procenu štete obavi ovlašćeno lice poljoprivredne struke, a štetu isplate u roku od 14 dana.


Tagovi

Osiguranje useva Osiguranje od mraza Dobrivoje Radović Asocijacija proizvođača maline i kupine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...