Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja
  • 19.06.2021. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Beška

Po hektaru se očekuje do tri tone višnje - proizvođači se nadaju višim cenama

Oseća se da postoji tražnja za višnjom zato što je u Vojvodini bilo dosta izmrzavanja, kaže direktor ZZ "Beška" Dragan Lončar.

Foto: Aleksandar Radetić
  • 3.565
  • 326
  • 0

Najveću mogućnost izvoza iz Srbije za sada definitivno ima malina, ali sve bolju poziciju zauzima i višnja. Iz tog razloga, mnogi voćari odlučuju se za ovu kulturu, a među njima su i zadrugari iz Beške koji su se pre tri godine opredelili za oblačinsku. Nedaleko od Novog Sada, na 26 hektara podigli su zasade ove voćke i to po faznom principu kako bi postepeno osvojili i tehnologiju i proizvodnju i tržište. Prve plodove iz ovog voćnjaka ubraće za dve nedelje.

"Branje ćemo obaviti mehanizovano, imamo jedan berač poljske proizvodnje koji bi trebalo da zameni desetine i stotine radnika. Nadamo se da će ove godine biti šta da se ubere, ovo je prvi prolazak mehanizacije kroz ovaj voćnjak i ne treba očekivati neki veliki prinos. Očekujemo dva do tri kilograma po stablu, znači 2,5 do tri tone po hektaru", navodi direktor ZZ "Beška" Dragan Lončar.

Još uvek postoje uslovi za razvoj bolesti

Usled hladnog i kišnog proleća, stabla su tretirali više nego uobičajeno kako bi ih zaštitili od bolesti.

"Uslovi postoje da se još dese neka iznenađenja u smislu štetočina, truleži, ali pratićemo i odbranićemo fungicidima i insekticidima koji imaju kratke karence, ako bude potrebe za tim."

Odbranićemo fungicidima i insekticidima koji imaju kratke karence, kaže Lončar

A da je višnja odličnog kvaliteta kada je u pitanju krupnoća ploda, ocenjuje profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nenad Magazin. Jedini problem u ovoj godini bilo je, napominje, neujednačeno zrenje.

"To je bilo uzrokovano time što smo imali neujednačeno cvetanje pa imate i plodove koji su potpuno zeleni jer su vrlo kasno cvetali i vrlo tamne koji su praktično vrlo blizu toga da budu potpuno zreli", objašnjava Magazin.

Ocenjuje da je oblačinska višnja jedan od brendova Srbije, te da treba raditi na njenoj boljoj poziciji na tržištu i birati kvalitetan i dobar sadni materijal.

Cena i dalje nepoznata

Iako će berači uskoro ući u zasade, o konkretnoj ceni i dalje nema reči.

"Prošle godine je situacija bila dosta loša, bilo je dosta višnje druge klase koja se plaćala za 25-30 dinara, cena prve klase je išla i iznad 50 dinara. Nadamo se da, ako ta cena ostane, da možemo u ovakvim zasadima očekivati i tu cenu prve klase."

Protest voćara: Traže minimum 55 dinara za prvu klasu višnje i 35 za drugu

A i proizvođači se nadaju boljoj ceni.

"Oseća se da postoji tražnja za višnjom zato što je u Vojvodini bilo dosta izmrzavanja. Mi ćemo ovaj prvi rod prodati samo na domaćem tržištu, planiramo ga za partnera u Srbiji, jer mi za sada nemamo preradne kapacitete", dodaje Lončar.

Ukoliko osvoje domaće potrošače, pokušaće da put pronađu do inostranih kupaca kako sirovim plodovima, tako i prerađenim proizvodima u vidu sokova, džemova, likera i svega što tržište bude zahtevalo.

Detaljnije pogledajte u video prilogu Agrokluba:


Tagovi

Cena višnje Rod Prinos Dragan Lončar Nenad Magazin Bolesti višnje


Autor

Aleksandar Radetić

Više [+]

Snimatelj i ljubitelj digitalnih medija.