Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina Plominka
  • 09.08.2020. 09:00

Plominka - autohtona sorta bujnog rasta i srednje otporna na rak masline

Ova stara autohtona hrvatska sorta ranije se uzgajala uglavnom u okolici Plomina u Istri, a kasnije se raširila i na otoku Cresu, nešto malo manje na otoku Krku i Lošinju.

Foto: Časopis Maslinar
  • 1.651
  • 113
  • 0

Plominka, maslina bujnog rasta i srednje otporna na rak, nalazi se na sortnoj listi Republike Hrvatske, a naziva se još i Plemenkom, Plaminkom i Krupnom. Ovo je stara autohtona hrvatska sorta koja se ranije uzgajala uglavnom u okolici Plomina u Istri, a kasnije se raširila i na otoku Cresu, nešto malo manje na otoku Krku i Lošinju, piše Maslinar.

Buža oprašivač

Ime i sinonime je dobila po području uzgoja, ali i po obliku, odnosno veličini ploda. Stablo je bujnog rasta, dugih, okruglih, ali tankih grana koje se savijaju prema zemlji. Sklona je alternativnoj rodnosti, osjetljiva na niske zimske temperature i paunovo oko, a srednje je otporna na rak masline. List je simetričan, čvrst, tamnozelene boje, eliptičan, vrh je oštar, dug oko 9 cm i širok oko 1 cm.

Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, oplodnja je osrednja, a polen obilan. Vrijeme od cvatnje do berbe je 190 dana, dobri su joj oprašivači buža, koju i sama oprašuje. Plod je elipsasto okruglog oblika sa izraženim vrhom na obje strane.

U fazi potpune zrelosti meso i plod su ljubičaste boje, primjećuju se uzdužne brazde. Prosječna dužina je 2,2 cm, širina oko 1,7 cm, težina 3,5 grama, dok je randman ulja u plodu za vrijeme optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 14 posto.

Relativno dobro rodna i uljevita sorta 

Plominka je relativno dobro rodna i uljevita sorta, čiji se plodovi koriste kako za proizvodnju ulja, tako i za konzerviranje zelenih i zrelih plodova.

Buhavica - autohtona maslina otoka Brača gdje se uzgaja već 300 godina

Ulje je dobre kvalitete, sa izraženim okusom po plodu masline, umjerene pikantnosti i gorčine, a u isto vrijeme sa izraženom voćnom aromom i harmoničnim mirisom i okusom.

U spravljanju jela najčešće se koristi kao začin za kuhana povrća posebno kupusnjače i samoniklo jestivo zelje, šparoge, artičoke, boba, a posebno dolazi do izražaja kao začin za kuhanu žutinicu, salatu od rige, rotkve i rotkvica, te kuhanih jaja i krumpira.


Tagovi

Plominka Autohtona sorta Sorta masline


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]