Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 14.07.2022. 13:50
  • Zadarska, Nadin

Plamteći automobil izazvao požar i progutao 657 stabala u Dolini maslina

Bilo je strašno, kaže Mirko Krtalić vlasnik maslinika u kojemu je izgorjelo "samo" 657 stabala, a koji nam je otkrio i kako je spašen mladić iz plamteće buktinje te obranjeno 100 hektara sa 33.000 stabala maslina.

Foto: Valentin Krtalić
  • 1.691
  • 105
  • 0

Vijesti o požarima sustižu jedna drugu. U zaleđu Vodica izgorjele kuće, polja, brojni maslinici, vinogradi… Štete ogromne tek će se utvrditi kao i uzroci vatrene stihije odnosno kako je do nje došlo u uvjetima visokih temperatura i vjetra koji je otežavao gašenje. Jedan uzrok, u kojemu je na plantažama Doline maslina u Nadinu izgorjelo 657 stabala maslina, je poznat. Prethodila mu je teška prometna nesreća.  

"Bilo je strašno, ali hvala Bogu nitko nije smrtno nastradao. Svi smo živi“, kaže Mirko Krtalić vlasnik maslinika.

Nesreća kao u filmovima strave

Do požara u masliniku je došlo nakon samozapaljenja automobila. Naime, dok se kretao iz pravca Zadra prema Šibeniku na 267. kilometru A1 auto slovenskih registarskih oznaka kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državaljanin sletjelo je s ceste, udarilo u rub kolnika, probilo HAC-ovu žičanu ogradu s metalnim stupovima. Zatim se, prema informacijama iz policije,  kreće po zemljanoj površini, dolazi do prevrtanja, a ubrzo i do samozapaljenja vozila. Požar se od vozila proširio po suhoj travi i niskom raslinju da bi zahvatio i maslinik.

A vozač? On je, pretpostavlja se prije zapaljenja, uslijed prevrtanja ispao ili je vlastitom prisebnošću uspio iskočiti iz automobila prije nego što se pretvorio u plamteću buktinju. Prema informacijama iz policije s teškim tjelesnim ozljedama, prijelomima i povredama glave, potom je kolima hitne pomoći prebačen u Opću bolnicu Zadar gdje je  zadržan na liječenju. Mladić je inače, neslužbeno saznajemo, rodom iz Jasenica u Zadarskoj županiji. 

Spasili mladića i 33.000 stabala maslina

"Čudo, pravo čudo je kako je preživio“, kaže Krtalić koji se sa članovima obitelji, sinom Valentinom i kćerkama Mateom, Marijom i Veronikom zatekao u masliniku. "Orezivali smo mlade, lani posađene masline  Kad smo se spremali poći doma kćerke su ugledale požar“, govori nam.

Mirko i Valentin Krtalić u opožarenom masliniku 

Njihov maslinik se nalazi 50 metara od autoceste tako da je vatra brzo stigla do prvih redova. No, prije gašenja su stigli do unesrećenog mladića, kojemu su već pomoć pružali vozači koji su se zatekli na mjestu nesreće.

"Najbitnije je da je mladić živ“, kaže Valentin dodajući da je pravo čudo, enigma kako se spasio iz automobila koje se prevrtao po kamenjaru, od stijene do stijene, prije nego što se pretvorio u buktinju i izgorio do neprepoznatljivosti.

Nakon pružene mu prve pomoći stigla su i kola Hitne, odvezla ga u bolnicu.

Stigli su i vatrogasci koji su uz pomoć kanadera zaustavili požar koji je prijetio uništiti cijeli maslinik. Ne samo Krtalićevih 14.000 stabala nego i maslinike OPG-a Plastić i tvrtke Bovan (vlasnik Neven Klinac) koji su na istoj lokaciji. Obitelji Klinac, Plastić i Krtalić rodbinski su povezane, a zajedno na mikrolokaciji kod Batovića u blizini Nadina na 100 hektara uzgajaju 33.000 stabala maslina. Radi se o najvećem ekološkom masliniku u Hrvatskoj kojemu je prijetila opasnost da se pretvori u – opožareni kamenjar.

"Lani nam je izgorilo 120 stabala, sada 657. Ostalo je više od 13.000. Najbitnije je da je preživio mladić iz automobila. Masline ćemo obnoviti“, poručuje glava obitelji Mirko Krtalić.

Kako do odštete za izgorene maslinike?

Znaju oni da su odštete za izgorene maslinike minimalne. Plaćaju se samo troškovi očekivanog jednogodišnjeg uroda, a ne i višegodišnji trud i urod "izgoren" u požaru. 

Tako je, primjerice, jedan od maslinara kojemu je u šibenskom zaleđu izgorjelo 40 stoljetnih maslinika na ime odštete dobio 240 kuna. Isplaćeno mu je niti 5 posto štete koja se dogodila. Timi Santiniju iz Turnja prije nekoliko godina izgorjelo je 60 maslina. Tražio je samo odštetu za platiti troškove sječe i obnove maslina ali, kaže nije dobio ni lipe.

Najbitnije je da je mladić živ, poručuju 

Zašto je tako i kako se obračunavaju štete od požara i ostalih prirodnih nepogoda pisat ćemo u jednom od sljedećih tekstova. Ovaj završavamo porukom Mirka i Valentina Krtlaića: "Bitno je da je glava na ramenu. Bit će maslina. Samo ljudski životi su nenadoknadivi!


Fotoprilog


Tagovi

Požar Dolina maslina Obitelj Krtalić Nesreća Mirko Krtalić


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!