Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ stručnjaka
  • 04.03.2023. 10:30

Pet popularnih trendova može povećati prodaju jabuka?

Svjetska potrošnja godinama je u padu. No, ima nade za kraljicu voća.

Foto: Bigstock/IuriiSokolov
  • 1.003
  • 89
  • 0

Jabuka, koja se naziva i kraljicom voća, sve se manje koristi i njena potrošnja u svijetu pada. Prema procjenama, prosječna svjetska potrošnja je 12,2 kilograma.

Uz to i negativni utjecaji klimatskih promjena, naročito suše i mrazevi, doprinose sve slabijoj prodaji. Također, proizvođači slabo primjenjuju novitete u pakiranju i prodaji ovog voća. Prema riječima jednog od vodećih stručnjaka iz sektora poljoprivrede u susjednoj BiH, dr.sc. Dalibora Dončića, još je uzroka.

"Ovisi koliki su prihodi stanovništva, to jest mogu li kupiti jabuke, zatim porastu godina konzumenata, cijenama, nižem sadržaju hranjivih tvari u odnosu na ostale voćne vrste, kao i zbog nezadovoljstva potrošača zbog lošeg sortimenta", kaže Dončić.

Proizvođači slabo primjenjuju novitete u pakiranju

On navodi i četiri faktora koji determiniraju sektorsku stabilnost proizvodnje i potrošnje jabuka, a to su:

  • novi ulasci, odnosno, zamjenski proizvodi,
  • dobavljači, 
  • kupci,
  • rivalstvo unutar sektora.

Jeftinije voćke opasne su za prodaju jabuka, naročito južno voće, među kojima prevladavaju banane i naranče. Banane su u svijetu najpopularnije voće zbog čega se i u našim trgovinama prilikom vaganja, obilježavaju brojem jedan.

Kako povećati prodaju?

Doktor Dončić ističe pet trendova koji su popularni u svijetu, a koji oblikuju budući biznis prodaje svježih jabuka. To su: pakiranje, stare sorte, regionalnost, grickalice i zdravlje. Ako se ovi trendovi ne počnu više koristiti i kod nas, jabukama se ne piše dobro.

Naime, prilikom pakiranja jabuka sve manje se koristi plastika. Umjesto nje, u upotrebi je kartonska ambalaža, s jednom do četiri jabuke. Stare sorte oduvijek su bile privlačne, naročito starijim ljudima, a privlače i medijske kuće što povećava popularnost među stanovništvom. Posljednjih godina sve je veća potražnja za starim, autohtonim sortama. Neke od njih dobivaju sve više na značaju, a i cjenovno su u rangu najnovijih i najskupljih sorti.

Bolje je jesti jabuke nego slane grickalice, poručuje Dončić

"Što se tiče regionalnosti, najbolji primjer je sorta iz Njemačke - Fraulein. To je nova sorta koja se uzgaja u cijeloj Njemačkoj i proizvod je suradnje šest njemačkih zadruga. Počeli su s prodajom u jesen 2020. godine i žele da ova sorta postane poznata u cijeloj zemlji. Žele razviti koncept regionalnosti u trgovini hranom i na tržnicama, da njemački kupci prihvate tu sortu kao svoju i postanu svjesni značaja njene prodaje", navodi Dončić.

 

Jabuke kao grickalice

Isto tako, jabuke mogu biti i grickalice koje se, zajedno s bezalkoholnim pićima, najviše prodaju po trgovinama. Dončić navodi primjer Rockit apples s Novog Zelanda. "To su male jabuke, slatke, a zahvaljujući nedovoljno razvijenoj jezgri, mogu se jesti čitave. Stanovništvo, tj. potrošači žele biti u pokretu i imati kod sebe nešto što mogu pojesti usput, kao grickalice. Da bi se ispoštovao i zdravstveni aspekt bolje je jesti jabuke nego slane grickalice koje su često nezdrave. Rockit jabuke podržavaju takav koncept. Mogu se i reciklirati jer nisu pakirane u plastičnoj ambalaži što je dodatna prednost" tvrdi Dončić.

Može li biofortifikacija riješiti problem pothranjenosti ljudi?

I na kraju, što se tiče zdravlja, jedna od mjera koja se provodi u svijetu je biofortifikacija. Ona predstavlja agronomske i oplemenjivačke postupke obogaćivanja jestivih dijelova biljaka esencijalnim elementima. Dončić također navodi primjer Njemačke gdje je razvijena jedna od tih tehnika. Točnije, u jabuku, u sortu Selstar, unosi se selen specijalnim gnojivima puten folijarne ishrane. Jabuka inače sadrži selen, a dodan folijarno prirodna je alternativa suplementima prehrane.


Tagovi

Dalibor Dončić Selstar Fraulein Selen Prodaja jabuka Reciklaža Pakiranje jabuka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024