Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 23.07.2021. 10:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Perovići očekuju rod borovnice oko četiri tone, uprkos postojećim izazovima

"Prinosi su duplirani u odnosu na prošlu godinu. Ove smo imali oko dva kilograma borovnica po biljci, a očekujemo da sledeće sezone već imamo tri kilograma", kaže Miroslav Perović iz Jagodine.

Foto: Jelena Lukić
  • 681
  • 379
  • 0

Porodica Perović iz Jagodine, koja je sa uzgojem borovnice počela 2018., ove godine očekuje rod od oko četiri tone što je zadovoljavajuće uprkos poteškoćama koje su zadesile sve voćare. To se pre svega odnosi na kašnjenje sezone, zatim velike vrućine i nedostatak radne snage za berbu.

Ovi proizvođači u saksijama imaju 2.300 sadnica, sorte djuk i hjuron, smeštene na 66 ari u selu Međureč nedaleko od Jagodine a koje je poznato po uzgoju kvalitetnog grožđa i vina.

U proizvodnju borovnica uključena je cela porodica - Miroslav, njegova supruga Lela i petnaestogodišnji sinovi Bogdan i Luka.

"Prinosi su duplirani u odnosu na prošlu godinu. Ove smo imali oko dva kilograma po biljci, a očekujemo da sledeće sezone već imamo tri kilograma. Teorijski jedna biljka može da iznese do pet kilograma ploda, ali mislim da niko u Srbiji to nije postiga", kaže za Agroklub Miroslav Perović.

Poštuju i Global GAP standard - garanciju kvaliteta

Do pre tri godine nisu se bavili poljoprivredom. Više od 30 godina imaju prodavnicu boja i lakova, a do tada su samo za svoje potrebe uzgajali šljive, trešnje i kajsije. Pošto su kupovali borovnice za svoju decu od jednog uzgajivača iz Vrnjačke Banje, Lela je došla na ideju da iskoriste parcelu koju imaju i počnu sa sopstvenim uzgojem te voćne vrste.  

Prema njenim rečima, proizvodnja borovnica je visoko profesionalno voćarstvo i veoma je skupo. Poštuju i Global GAP standard koji predstavlja garanciju kvaliteta.

Ulaganja u ovu proizvodnju su izuzetno velika

"Nikada se nismo pokajali što smo krenuli u ovaj posao. To je velika obaveza ali i zadovoljstvo svima nama. Meni taj fizički rad u prirodi odgovara", navodi naša sagovornica, dodajući da su ulaganja velika - oko 50.000 do 60.000 evra po hektaru i to bez traktora i prskalica. "Mi smo uzeli subvencije za biljke, supstrat i sistem za navodnjavanje, a sami smo u 2021. finansirali protivgradnu mrežu". 

U ovom kraju često pada grad pa je protivgradna mreža bila neophodna, kaže Miroslav.

"Prošle godine grad nam je oštetio 13 odsto roda. Nisam imao mrežu ali sam imao osiguranje koje mi je nadoknadilo štetu. Inače, osiguranje je skupo, za 1.800 biljaka dali smo oko hiljadu evra", napominje on.

Berba im je predstavljala veliki problem

Kako kažu Perovići, u 2021. otkupna cena bila je pet a onda je pala na četiri evra po kilogramu.

Samo je kod nas, objašnjava, kasnila sezona zbog vremenskih prilika pa su već stigle borovnice u Poljskoj gde je počela na vreme. Inače, mi je beremo od početka juna do jula, oko mesec dana traje berba. Prva na tržištu je Španija koja kreće već polovinom maja, sledi Srbija pa Poljska, Rumunija i Italija.

Ove godine berba je bila veliki problem. Teško je bilo naći dobre sezonske radnike, a u sezoni imaju četiri berbe.

"Branje jagoda je kasnilo pa se poklopilo sa borovnicama a onda su krenule i višnje pa je bilo teško naći dobre radnike. Mnogi sezonci otišli su u Arilje da beru maline", priča ovaj proizvođač. Kaže da obično imaju dvadesetak radnika. Dnevnica je 2.500 dinara i dva obroka. Radi se od sedam do 17 sati. Ove sezone bilo je baš teško sa radnicima. Oni koji beru prvi put nisu mogli da se snađu. A sunce je doprinelo da borovnica brzo sazreva pa su morali brzo da reaguju. Obično radnik ubere od 35 do 40, a iskusniji i više od 50 kilograma. 

Iskusni radnici mogu da naberu i više od 50 kilograma

Među sezonskim radnicama bile su i penzionerka Ana Milojević koja, kako kaže, mora da ide u berbu jer sa penzijom od 21.000 dinara teško da može da preživi, kao i Snežana Živanović koja godinama radi takav tip poslova, kako bi popunila kućni budžet. Obe navode da im nije teško da beru jer već imaju iskustva i kondiciju a od sunca se štite pomoću šešira i mokrih peškira.

U poslu Miroslavu i Leli pomažu i sinovi Bogdan i Luka. Njihov zadatak je da nose gajbice koje su napunjene, da vrše kontrolu, donose vodu radnicima, a za svoj rad dobijaju i dnevnicu koju će, kako rekoše obojica, iskoristiti da odu na more sa društvom.

Lela je prve godine, kada još nije bilo borovnica za prodaju, pravila džem i sok od ovog voća a sada kada ima sve više posla oko uzgoja, za to nema vremena. Prošle sezone Perovići su pravili i izuzetno zdrav hladno ceđeni sok koji se pije u roku od nedelju dana, a u planu im je da zasade još 200 sadnica borovnice.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj borovnice Sadnice borovnice Miroslav Perović Lela Perović Velika ulaganja Sorta djuk Sorta hjuron Berba borovnica Otkupna cena


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.