Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenski radovi u voćnjaku
  • 29.10.2017. 16:30

Pazite na diferenciranje pupoljaka voća i retrovegetaciju

Od stupnja diferenciranja cvjetnih pupoljaka ovisi rodnost voćke u sljedećoj vegetaciji. Pažnju treba obratiti i na retrovegetaciju.

Foto: Bigstockphoto/spectator
  • 1.766
  • 87
  • 0

Razdoblje nakon berbe voća, ne bi trebali smatrati periodom mirovanja, jer se i tada u voćkama odvijaju životni procesi koji je čine rodnom. Tada se nastavlja period diferenciranja cvjetnih pupoljaka za sljedeću godinu.

Diferenciranje pupoljaka je vrlo važan i složen proces u toku razvoja voćne vrste, za što su neophodni optimalni vremenski uvjeti i dobro kondicijsko stanje svake voćke. Ono ovisi od meteoroloških čimbenika i od primijenjene agrotehnike i pomotehnike.

Različito razdoblje diferenciranja

Na period početka diferenciranja i dužinu trajanja utječu i podloga, položaj grana u krošnji i mnogi drugi faktori.

"Kod pojedinih voćnih vrsta period diferenciranja cvjetnih pupoljaka počinje vrlo rano u toku vegetacijskog razdoblja (krajem lipnja - višnja, jabuka), kod drugih od polovice kolovoza pa nadalje (kajsija, lješnjak) ili tek od polovice rujna (malina, kupina)", kaže dipl. ing polj. Nenad Stefanović.

U ovakvim vremenskim uvjetima, mnogi se jesenski radovi u voćnjaku moraju odložiti za kasnu jesen ili početak zime da se ne bi poremetila ravnoteža prirodnih procesa u biljci. Trajanje faze diferenciranja cvjetnih pupoljaka uvjetovano je vrstom i sortom, a podložno je kolebanjima pod utjecajem vanjskih faktora.

Od stupnja diferenciranja cvjetnih pupoljaka ovisi rodnost voćke u sljedećoj vegetaciji.

Retrovegetacija

Bilježe se i pojave retrovegetacije kod voćaka - ponovna pojava lisne mase nakon opadanja iste. To je štetan proces, jer osim što smanjuje otpornost biljaka na niske temperature, one u narednu sezonu ulaze oslabljene, daju niži prinos i osjetljivije su na napade bolesti i štetnika.

"Takve voćke gube na kondiciji i nespremno će dočekati predstojeće zimsko mirovanje. Zbog toga je preporuka proizvođačima da obiđu svoje nasade i utvrde prisustvo retrovegetacije. Ako je ona u manjoj mjeri prisutna, preporuka je da se rano u proljeće (prije kretanja vegetacije), obavi intenzivnija rezidba, kako bi se voćka što prije oporavila od stresa i uspostavila fiziološku ravnotežu između rasta i rodnosti. Ako je retrovegetacija u većoj mjeri prisutna, treba tu lisnu masu orezati prije zime, a nakon toga obaviti tretiranje bakarnim preparatima", savjetuje Stefanović.

Foto: Bigstockphoto/spectator


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]