Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dudovac
  • 01.06.2019. 16:30

Paučinasta gnijezda ličinki dudovca - kako suzbiti štetnika

Njihova prisutnost može se prepoznati po paučinastim gnijezdima u kojima se nalaze gusjenice koje brste lišće, a kada dođu u određen stadij, odlaze na druge dijelove stabla, žive pojedinačno i hrane se lišćem.

Foto: Ranka Vojnović
  • 996
  • 30
  • 0

Pojavila su se paučinasta gnijezda ličinki dudovca (Hyphantria cunea). Radi se o štetniku koja napada preko 120 biljnih vrsta, a osim na dudu po kojem je i dobilo naziv na ovim prostorima, obitava i na stablima šljive, jabuke, višnje, marelice, trešnje, breskve, ukrasnog i drugog drveća. 

Njihova prisutnost može se prepoznati po paučinastim gnijezdima u kojima se nalaze gusjenice koje brste lišće, a kada dođu u određen stadij, odlaze na druge dijelove stabla, žive pojedinačno i hrane se lišćem. 

Dudovac ima dvije generacije godišnje, a njihova pojava iz godine u godinu nije ista i ovisi o mnogim drugim faktorima (vremenskim prilikama, broju ptica i sl.). 

Izgled dudovca od odrasle jedinke do lutke

Odrasla jedinka dudovca je leptir bijele boje. Mužjak na prednjim krilima ima crne ili smeđe mrlje, a ženkina krila su potpuno bijela. Krila su im u potpunosti dlakava. 

Ženka dudovca (Foto: Wikipedia/Ben Sale)

Gusjenice su svijetlo žute boje s nijansama od zelenkaste do smećkaste. Na leđima imaju bradavice iz kojih u kasnijim periodima izlaze dlačice po kojima su specifične. Dostižu dužinu od oko 35 mm. 

Lutka dudovca je tamnosmeđe boje i dugačka je oko 10 mm, a jaja su svijetlo žute do zelenkaste boje. zanimljivo je da čak i jaja imaju dlačice. 

Ženka može položiti i do 800 jaja

Dudovac prezimljava u stadiju lutke u pukotinama kore drveta ili u šupljinama. Leptiri se pojavljuju u drugoj polovici travnja pa nadalje, a što ovisi o vremenskim prilikama, najviše o temperaturi. 

Ženka leptira u paučinasta gnijezda, na naličju listova može položiti do 800 jaja. Za jedan tjedan iz njih se izlegu gusjenice koje se od druge polovice svibnja do početka kolovoza masovno pile. U mjesec i pol dana dolazi do potpunog razvoja gusjenice koje se sve to vrijeme hrane lišćem. Najviše štete nanosi druga generacija ovog štetnika u vrijeme od kolovoza do rujna. 

Specifičan izgled gusjenice dudovca (Foto: WikimediaCommons/Judy Gallagher)

Kako ih suzbiti? 

Čim uočite paučinasta gnijezda i gusjenice, mehanički skinite gnijezda i uništite ih. Ova se mjera može provoditi u slučaju manjih nasada voćki. 

U slučaju da planirate koristiti kemijska sredstva (selektivni insekticid ), imajte na umu da ona djeluju jedino kada su jaja tek položena ili dok su ličinke skroz male. Kasnije upotreba kemije nema svrhu. 

Kako štititi voćke bez primjene pesticida?

Dudovac neće napraviti fatalnu štetu na voćkama, ali morate imati na umu da će grana na kojoj su izlegle potpuno propasti. Treba pratiti stanje u voćnjacima kako ne bi došlo do potpunog golobrsta stabla što je ipak rijedak slučaj.  


Tagovi

Dudovac Štetnik Paučinasto gnijezdo Gusjenice Suzbijanje Zaštita


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.