Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 13.07.2019. 16:00

Otvorena najveća plantaža organskih jabuka u Srbiji

Plantaža organske jabuke otvorena je pre nekoliko dana u Vladičinom Hanu. Time je naša zemlja dobila najveću plantažu organske jabuke. Ona zauzima površinu od 45 hektara.

Foto: Bigstockphoto/branexserbia(Ilustracija)
  • 981
  • 172
  • 1

U najveću plantažu organske jabuke u Srbiji kompanija Nektar uložila je 200 hiljada evra, a čijem su otvaranju prisustvovali predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, kao i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević i direktor Nektara Mihail Janković.

Otvaranje plantaže uticaće na razvoj poljoprivrede u Srbiji

Predsednik PKS-a Marko Čadež je naglasio da je otvaranje organske plantaže jabuka od velikog značaja u pogledu razvijanja poljoprivrede u Vladičinom Hanu, ali i u okolini i celom tom delu Srbije što samim tim ima veliki značaj i za napredak poljoprivrede u našoj zemlji. 

"Potencijali ovog kraja odlični su za ulaganja. Pozivam poljoprivrednike iz cele Srbije da krenu da se bave i organskom proizvodnjom jer je ona budućnost poljoprivrede. U Srbiji ima sedam odsto zaštićenog zemljišta koje sutra može da bude sertifikovano u organsko, a koristimo samo 0,4 odsto, praktično, ni pola procenta", naveo je Čadež.

S obzirom na to da organska proizvodnja nije nimalo laka i da zahteva mnogo i ulaganja i rada, Čadež je podsetio da je država uvek tu da pomogne poljoprivrednicima, a da će kada je u pitanju ovaj projekat posebno pomoći proizvođačima.

"Organska proizvodnja je zahtevna, ali velike kompanije kao i PKS mogu da pomognu budućim proizvođačima, kako savetima tako i pronalaženjem partnera i klijenata. Sa nemačkom vladom uspeli smo Srbiju da stavimo i na takozvanu import listu za organske prehrambene proizvode, a malo zemalja je na ovoj listi", naveo  je Čadež.

Ovo je samo prva faza u razvoju organske jabuke

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević je rekao da je organska proizvodnja veoma važna za poljoprivredu jedne zemlje, ali bavljenje organskom proizvodnjom mora ići kroz kooperantski odnos, prenosi Mondo.

"Važno je da se kroz otvaranje ove plantaže otvore i nova radna mesta i poveća nivo zaposlenosti u ovom kraju, ali je jednako bitno da se bavljenje organskom proizvodnjom vodi kroz kooperantski odnos“, poručio je Stanojević.

On je ovom prilikom i najavio da će Zakon o organskoj proizvodnji biti izmenjen. Kako je rekao, ta izmena Zakona još više će otvoriti put domaćim proizvođačima ka tržištu Evropske unije. Prema njegovim rečima, poljoprivrednici će dobiti i nove podsticaje za organsku proizvodnju.


Izvori

Mondo.rs


Tagovi

Organska jabuka Marko Čadež Velimir Stojanović Mihail Janković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.