Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monte Formento
  • 27.05.2023. 09:00
  • Istarska, Kovači

Otvorena kušaonica ulja u stoljetnom masliniku obitelji Grebac

Kroz pet generacija njegovano je prvih 85 maslina sorti istarska buža koje je posadio prapradjed. Otac i sin Fiorentino i Karlo Grebac prije dva desetljeća odlučili su se intenzivnije posvetiti maslinarstvu.

Foto: arhiva Monte Formento
  • 1.307
  • 118
  • 0

U kaštelirskom zaselku Kovači u zapadnoj Istri, usred više od stoljeća starog maslinika, nedavno je otvorena kušaonica maslinovog ulja Monte Formento, u kojoj vrhunske darove svojih maslinika i oranica nudi obitelj Grebac.

Imanje je utemeljio, posadivši prvih 85 maslina daleke 1906. godine, Mateo Kovač, čiji praunak Karlo Grebac s ocem Fiorentinom danas upravlja obiteljskim imanjem, maslinarskom i drugom proizvodnjom. 

Kako je otkrio Karlo, kroz pet generacija obitelji Kovač i Grebac njegovane su te prve masline sorti istarska buža, a prije dvadesetak godina su se odlučili intenzivnije posvetiti maslinarstvu. Šireći sortiment, sadili su nove masline, pa ih danas imaju 1.200, i to pendolino, leccino, buža, bianchera, frantoio i moraiolo. Proizvode četiri etikete ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a svako je od njih različitog stupnja pikantnosti i gorčine, i stoga, kažu, sljubljivo s različitim vrstama hrane.

Ulje za svako nepce

Navode da je najblaže među njihova četiri ulja Grebac buža, tradicionalna istarska sorta prikladna uz bijelu ribu, svježe sireve, rižota i povrće. Sljedeća etiketa, još uvijek u kategoriji blagih ulja, je leccino, uz koje se najbolje sljubljuju škampi i lignje, a izrazito je dobra za za prelijevanje salata i deserata.

Nešto intenzivnijeg okusa je mješavina više sorti, ulje cuvee Premium mix, prikladno za sljubljivanje s jelima od šparoga, sirevima, ribom i crvenim mesom. Naposljetku, pikantno ulje od sorte bianchera odnosno istarska bjelica idealno je za sljubljivanje s maneštrom i mesom s roštilja, pašticadama i jačim mesnim umacima, kao i mesnim namazima.

Fiorentino i Karlo Grebac

"Sve svoje masline posljednjih desetak godina prerađujemo modernim hladnim postupkom, a prerađeno ulje do punjenja u boce čuvamo u inox tankovima na stalnoj temperaturi od 16-18 stupnjeva", naglašava. 

Vrhunska kvaliteta potvrđena je brojnim priznanjima, među ostalim i s tri uvrštenja u vodič kroz najbolja svjetska ulja Flos Olei, sedam zlatnih medalja na najvećem regionalnom ocjenjivanju Maslina u Splitu, te dvije zlatne medalje na smotri Tekuće zeleno zlato Istre u Taru.

Kušaonica u masliniku kojeg je zasadio pradjed

Kušaonica Monte Formento, otkriva dalje, nazvana je tako prema srednjovjekovnoj vojnoj utvrdi na području Kaštelira koja se spominje 1120. godine kao jedna od fortifikacija Akvilejske patrijaršije u Istri. Izgrađena je usred maslinika kojeg je, kako su naveli, prije 118 godina podigao prapradjed, a da bi se na tom mjestu mogla izgraditi, 24 stare masline izvađene su i presađene u druge maslinike.

Kušaonica se nalazi u masliniku

U njoj domaćini nude nekoliko degustacijskih i edukacijskih programa, a primarni je degustacija maslinovih ulja uz mogućnost kušanja drugih domaćih proizvoda, pršuta, sira, kruha i vina.

"Posjetitelji se uz to upoznaju s poviješću maslinarstva na Mediteranu i poviješću maslinarstva u obitelji Grebac, kao i s nutritivnim vrijednostima maslinovog ulja kao jednog od stupova mediteranske prehrane, koja je nedavno uvrštena i na UNESCO-v popis nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva", ističe ova obitelj. 


Fotoprilog


Tagovi

Kušaonica Maslinovo ulje Masline Istra Obitelj Grebac Karlo Grebac Fiorentino Grebac Mateo Kovač Monte Formento


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?