Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba višanja
  • 17.06.2022. 13:00

Otkupna cena višanja ponovo zadaje glavobolju voćarima

Otkupna cena višanja je i ove godine "bolna" tema voćara, kako zbog toga što je otkupljivači nisu još zvanično saopštili, tako i zbog nagoveštaja da će biti od 50 do 70 dinara po kilogramu, što je po njihovom mišljenju premalo.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 2.441
  • 444
  • 0

Voćari sa juga Srbije počeli su proteklih dana da prodaju višnje na pijacama, ali će ozbiljnija berba i otkup tog voća krenuti do kraja meseca. Početak na teritoriji opštine Merošina očekuje se oko 20. juna, a nedelju dana kasnije bi trebalo da krene i na području opština Prokuplje i Blace.

Otkupna cena je i ove godine "bolna" tema voćara, kako zbog toga što je otkupljivači nisu još zvanično saopštili, tako i zbog nagoveštaja da će biti od 50 do 70 dinara po kilogramu, što je po njihovom mišljenju premalo.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Zoran Jović, na čijem području se nalazi oko 2.000 hektara, višnjika kazao je za Agroklub da su proizvođači sa razlogom zabrinuti jer berba samo što nije počela, a oni ne znaju po kojoj ceni će moći da prodaju višnje.

"Pojedini otkupljivači u ovom kraju su na svojim prostorijama postavili table sa natpisima da otkupljuju višnje, ali nisu naveli cenu, što je protivzakonito. Kada na tržištu nudite nešto, morate da navedete cenu, inače kršite zakon, ali inspekcije ne raguju i te table i dalje stoje", rekao je Jović.

"Već godinama se ponavlja ista priča"

Dodao je da se ovih dana u merošinskom kraju govori da će otkupna cena prve klase višanja biti 70 dinara, a druge klase 50 dinara, ali proizvođači sumnjaju da će neke značajnije količine prodati kao prvu klasu.

U Meročini se nalazi oko 2.000 hektara pod ovim voćem

"Već godinama se ponavlja ista priča, otkupljivači ponude višu cenu za prvu klasu, ali kad krene berba, krene i priča kako imaju mnogo robe, kako nemaju kome da prodaju toliko višanja, kako nemaju ambalažu i otkup stane, a voćari se 'hvataju za glavu' i pristanu da predaju sav rod kao drugu klasu, koja je kudikamo jeftinija."

Nekadašnji gigant "Voćar" još uvek nije privatizovan

Dodao je da će veliki problem u predstojećoj berbi predstavljati i manjak berača, jer niko neće da radi u voćnjaku na plus 50 stepeni.

"Glavni problemi u otkupu se, na žalost, već godinama ne rešavaju, a potiču od toga što na području opštine Merošina nema ozbiljnijih prerađivačkih kapaciteta i proizvođači zavise isključivo od otkupljivača. Oni od hladnjačara dobijaju određenu cenu, a imaju punu slobodu da formiraju otkupnu cenu i naravno da bi što više zaradili, oni je maksimalno spuštaju", istakao je naš sagovornik.

Za kilogram višnje ove godine - 80 dinara, ali?

On je podsetio da više od 20 godina ne radi i ne privatizuje se hladanjača "Voćar" u merošinskom selu Aleksandrovu, koja je po svojim kapacitetima (preko 10.000 tona voća) bila na prvom mestu u nedašanjoj SFRJ.

"Ta hladnjača nije problem samo ove vlasti. Još od vremena Miloševića pa na ovamo ni jedna vlast nije uspela da je osposobi. Navodno je prošle godine bila prodata nekoj firmi iz Grčke, ali i od te privatizacije nije bilo ništa", rekao je Jović.

Veća zarada za berače nego za proizvođače

Direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Prokuplju Aleksandar Petković rekao je da bi berba na području te opštine trebalo da krene oko 25. juna, a među proizvođačima se govori da će otkupna cena ove godine biti pd 50 do 60 dinara.

"Voćari nisu zadovoljni tom cenom, s obzirom na to koliko je ove godine poskupelo gorivo, đubrivo, zaštitna sredstva. Moguće je i da će berači ove godine tražiti za berbu 25 do 30 dinara po kilogramu, a sa otkupnom cenom od 50 dinara oni bi imali veće prihode nego proizvođači. Njihovi prihodi bili bi mali, čak i kad svoj rad ne bi računali", rekao je Petković.

Dodao je da će se verovatno tek dan ili dva uoči berbe biti poznata otkupna cena, otkupna mesta i sve ostalo što zanima voćare iz prokupačkog kraja.

Berača sve manje

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Blace Bojan Nikolić rekao je da bi berba višanja u tom kraju trebalo da krene posle 25. juna. Kaže da otkupljivači još nisu potvrdili otkupne cene, ali da se među proizvođačima govori da će biti 50 do 60 dinara.

"Rod višanja je prosečan, a kvalitet se posle ovih kiša popravio. Doskora je bio loš, zbog suše je to voće jedno vreme imalo maltene samo košticu i kožicu", rekao je Nikolić i dodao da se na području Blaca nalazi oko 600 do 800 hektara višnjika.

Berba u niškom kraju, prema rečima proizvođača trebalo bi da krene oko 20. juna, ali za sada bez tačno utvrđenih otkupnih cena. Na niškim pijacama to voće prodaje se za 80 dinara po kilogramu.


Tagovi

Cena višnje Berba višnje Bojan Nikolić Zoran Jović Berači Aleksandar Petković


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]