Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 16.07.2018. 08:00

Otkup kupine: Mala cena u Vojvodini, kupaca nema u Istočnoj Srbiji

Kupinari se ove godine bore sa malom otkupnom cenom roda, ali i činjenicom da ponegde kupaca uopšte nema.

Foto: Pixabay / Landhausdekowerkstatt
  • 920
  • 50
  • 0

Otkupna cena kilograma kupine u Bačkoj pre tri godine bila je 100 dinara, a sada svega 30! Stipan Kaplar iz Plavne je nekada na zasadu od dva hektara mogao da zaradi oko tri miliona dinara, a ove sezone je odlučio da ne beru kupinu, jer se šteta procenjuje na više od stotinu hiljada evra. Prema trenutnoj kalkulaciji, ne može da plati ni radnike.

"Mislim da je ovo postalo sve više da mafija radi posao. Trgovci, prekupci, na tom nivou se nešto dešava. Nije tačno da takva roba ne treba nigde. Sramota je kakvu cenu nam nude! Tu je uloženo para i pare. Berači neće ispod 200 na sat, to je katastrofa. Oko četiri vagona kupine će propasti, jer je prezrela", priča Stipan za RTV.

Na istoku nema kupaca

Slična situacija na istoku zemlje. Međutim, ovde je problem što kupaca - nema. Kupinare iz Trgovišta kod Knjaževca obradovao je dobar i kvalitetan rod, ali ukoliko se ne reaguje brzo, ceo ovogodišnji rod će propasti. Samo u ovom ataru godišnje se proizvede 130.000 kilograma kupina. Ukoliko otkupa ne bude, postoji li alternativno rešenje?

"Pitam se ko je taj što može jedan vagon, to jest 10.000 kilograma, da stavi u burad da to prevri, da kupi šećer, da to odleži. Kupinovo vino zahteva izuzetnu negu da bi bilo kvalitetno. Da se peče rakija, takođe on treba na stotine i stotine kazana rakije da ispeče. To je nemoguće", tvrdi Dragiša Jović iz Trgovišta za RTS.

U Opštini Knjaževac kažu da su spremni da plaćaju skladištenje kupine, ukoliko se nađe hladnjača. Opština je, takođe, u poslednjih pet godina subvencionisala proizvodnju 20 hektara jagodičastog voća.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Kupina Stipan Kaplar Plavna Trgovište Dragiša Jović Otkupna cena kupine


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)