Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lijeske
  • 02.03.2015. 18:25

Otkup eko lješnjaka od domaćih proizvođača!

U BBŽ je na daruvarskom području najviše plantaža lijeske, čak 450 ha. Tamošnja tvrtka Nowa bavi se proizvodnjom ulja od lješnjaka, a u potrazi je za ekološkom domaćom sirovinom.

  • 6.110
  • 322
  • 0

Bjelovarsko-bilogorska županija se sa 650 hektara pod lijeskom (daruvarsko područje sa 450 ha) smjestila na prvo mjesto u proizvodnji te voćke u Hrvatskoj. Krajem veljače u lokalnoj gradskoj vijećnici grada Daruvara, organizirano je predavanje o intenzivnom uzgoju lijeske, dopunjeno iskustvima i preporukama o proizvodnji predavača Predraga Vujevića.

Nakon predavanje je uslijedila demonstracija rezidbe iste na obiteljskom gospodarstvu Miroslava Kreuzera u Siraču. Prisutne proizvođače su pozdravili u ime savjetodavne službe Daruvar Vlado Bistrović i gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik. Vlado Bistrović je rekao da se savjetovanje, predavanja i prezentacije o uzgoju lijeske u Daruvaru uspješno organiziraju već niz godina. "U početku su nam dolazili uzgajivači iz cijele Hrvatske, njih stotinjak, ali to je bilo previše. Zato smo se odlučili pozvati samo šezdesetak uzgajivača iz daruvarskog, garešničkog i grubišnopoljskog područja."

Bjelovarsko-bilogorska županija prednjači u uzgoju lijeske

Predavanje - uzgoj lijeske i prezentacija rezidbe

O zaštiti lijeske od štetnika i bolesti je na predavanju prisutne informirala Jadranka Berić iz savjetodavne službe Garešnica. Predavanju je prethodila ponuda strojeva i opreme tvrtke Agro-flow iz Širokog Polja i tvrtke Stroj-inox iz Daruvara. Poduzeće Agro-tok, koje prezentirao Mijo Tokić, nudi strojeve i opremu za obradu zemljišta, čišćenje, kalibriranje i obradu lješnjaka. Vlasnik daruvarske tvrtke Stroj-inox Zdravko Šargać informirao je prisutne o strojevima za preradu lješnjaka.

Otkupljuje se sedam tona lješnjaka u ljusci

Zanimljivi su bili podatci o proizvodnji ulja od lješnjaka, o kojoj je govorila Maja Sacher iz daruvarske tvrtke Nowa. Napomenula je da je to jedna od rijetkih tvrtki u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom ulja od ekološki uzgojenog lješnjaka. Izrazila je želju i da surađuju sa lokalnim uzgajivačima.

Mi možemo otkupiti sedam tona lješnjaka u ljusci, koji su nam potrebni u proizvodnji u idućoj godini.

Osim ulja od lješnjaka, se tvrtka bavi i proizvodnjom ulja od pistacija i oraha. Sacher je prisutnima također predložila da osnuju udrugu uzgajivača lijeske, što bi im omogućilo bolju konkurentnost na zahtjevnom europskom tržištu, koje godišnje troši 100-150 tona lješnjaka. Događaj je organizirala lokalna savjetodavna služba, gradska uprava i Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo.


Povezane biljne vrste

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Pistacio

Pistacio

Sinonim: Pistaćo, pistacija, pistacij, pistacijo | Engleski naziv: Pistachio | Latinski naziv: Pistacia vera

Pistacio je drvenasta kultura koja pripada porodici rujevki (Anacardiaceae). Radi se o listopadnoj kulturi, uz iznimku jedne zimzelene sorte. Potječe iz jugozapadne Azije, odakle... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Bjelovarsko-bilogorska županija Daruvarsko područje Lijeska Lješnjak Sirač Vlado Moulis Ulje od lješnjaka Maja Saher Pistacio


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.