Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuka
  • 13.05.2022. 12:00

Otežan izvoz srpskih jabuka u Rusiju zbog pogrešnih uplata?

U jednom trenutku srpske firme nisu mogle, navodno, da naplate oko 40 miliona evra potraživanja zbog pogrešnih uplata, odnosno administrativnih začkoljica koje su nastale u "svift" sistemu.

Foto: Depositphotoss/dusanpetkovic
  • 245
  • 33
  • 0

Srpski izvoz u Rusku Federaciju je opao za 26 odsto u martu kada je zbog početka rata u Ukrajini neizvesnost bila na vrhuncu. Ali su srpske kompanije nastavile da sa manje ili više teškoća prodaju robu na ovom tržištu, a glavne prepreke su im skup transport i otežana naplata.

U jednom trenutku srpske firme nisu mogle, navodno, da naplate oko 40 miliona evra potraživanja zbog pogrešnih uplata, odnosno administrativnih začkoljica koje su nastale u "svift" sistemu međunarodnog plaćanja nakon što je Naša Aik banka preuzela rusku Sber banku, prenosi Politika.

Tačnije, problem je nastao kad su evropske zemlje uvodeći sankcije Rusiji isključile njihove banke iz međunarodnog "svift" sistema, pa se pred srpskim izvoznicima stvorio problem naplate robe, pojašnjava Danas.

Rat u Ukrajini smanjiće izvoz naših jabuka, trpeće i rasadničari?

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, izvoz u Rusiju u martu je bio samo 76,6 miliona dolara, što je 26,34 odsto manje nego pre godinu dana i što je oborilo ukupan izvoz u prvom tromesečju za 7,1 odsto, iako je pre napada na Ukrajinu, u prva dva meseca ove godine izvoz u Rusiju beležio rast 5,7 odsto.

Pored jabuka, pao je pneumatskih guma za čak 52 odsto, zatim hulahop čarapa, koje su takođe visoko rangirana izvozna roba, za 29 odsto, dok je daleko blaži pad lekova za maloprodaju, i iznosi 3,5 procenata.


Tagovi

Izvoz jabuka Naplata Svift sistem Izvoz u Rusiju


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!