Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podmlađivanje kajsije
  • 20.02.2018. 12:15

Oštra rezidba produžava vek staroj kajsiji

Cilj podmlađivanja je da se oštrom rezidbom obnovi rodna površina krune, produži rodnost i poboljša kvalitet plodova. Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, zato što ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka.

  • 3.155
  • 253
  • 0

Podmlađivanje voćaka se primenjuje u ekstenzivnoj proizvodnji kajsije i to na stablima koja nisu redovno orezivana. Kod takvih stabala može da dođe do ogoljevanja unutrašnjosti krune i odumiranja obrastajućeg drveta, pa se rodnost premešta na periferiju krošnje. To se, takođe, održava na smanjenje prinosa i pogoršanje kvaliteta plodova.

 

Kajsija dobro podnosi podmlađivanje

 

Cilj podmlađivanja je da se oštrom rezidbom obnovi rodna površina krune, produži rodnost i poboljša kvalitet plodova. Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, zato što ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka. Kako objašnjava Suzana Jerkić, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva u PSSS Vranje, ta pomotehnička mera je ekonomski opravdana u slučaju kada zasad nije previše proređen zbog prevremenog sušenja stabla (apopleksije). Osim toga, neophodno je da stabla budu zdrava i vitalna. Stepen rezidbe je još oštriji ako su stabla starija i zapuštenija.

 

Na mlađim stablima blaža rezidba 

 

Na mlađim stablima kajsije se primenjuje blaža rezidba. Skeletne grane se obično prekraćuju do jedne trećine njihove dužine. Uklanja se drvo starosti dve do pet godina, a prekraćivanje se izvodi iznad jednog dobro razvijenog bočnog i vitalnog letorasta. Kod starijih i zapuštenijih voćaka primenjuje se oštrija rezidba. Skeletne grane se prekraćuju za polovinu njihove dužine, a u nekim slučajevima i više. Preporučljivo je se da se takvo podmlađivanje obavlja postepeno u toku dve do tri godine.

 

Podmlađivanje obavljati u rano proleće ili nakon berbe voća

 

Podmlađivanje se može obavljati u rano u proleće, nakon početka vegetacije ili tokom leta, po završetku berbe plodova. Grane se mogu skraćivati motornom ili ručnom testerom, kao i velikim voćarskim makazama. Preseke treba zagladiti nožem i obavezno premazati kalemarskim voskom.

 

Foto: cork demon / Flickr


Povezana biljna vrsta

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Kajsija Gajenje Voćarstvo Agroklub Podmlađivanje kajsije Rezidba Orezivanje Suzana Jerkić Rezidba Skeletne grane Kruna Vranje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]