Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilija
  • 11.04.2023. 09:00

Oštećenje od mraza ili monilija u nasadima koštičavog voća?

U razdoblju cvjetanja i u uvjetima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvjetova uzročnikom sušenja cvjetova, grana i grančica koštičavog voća Monilia laxa.

Foto: PIS
  • 2.944
  • 200
  • 0

Nasadi koštičavog voća se ovisno o vrsti, sortimentu, lokalitetu i ekspoziciji terena nalaze u različitim fazama razvoja. Breskvenektarine i marelice su u fazi od procvjetavanja do formiranja plodova, a šljivavišnja i trešnja od početka cvjetanja do procvjetavanja.

U razdoblju cvjetanja i u uvjetima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvjetova uzročnikom sušenja cvjetova, grana i grančica koštičavog voća Monilia laxa. Infekcija se ostvaruje preko tučka u slučaju oborina ili visoke relativne vlažnosti zraka na temperaturama od 5°C do 25°C.

Monilija: Sušenje voćnih stabala nemojte zamijeniti s oštećenjem od mraza

Podsjetimo, prvi simptomi se javljaju na cvjetovima i listovima koji mijenjaju boju, postaju smeđi, venu i suše se. Obično se prvi simptomi zamijene s oštećenjem od mraza. Na većim granama dolazi do pojave smole i one na kraju odumiru. Kada je vrijeme kišno i toplo, na stabljikama i peteljkama listova na donjoj strani se stvara bijela prevlaka sa sporama gljivice koje vjetar ili kukci prenose na zdrava stabla.

U kasnijim fazama razvoja biljaka simptomi se javljaju na plodovima. Kao rezultat razvoja zaraze meso ploda posmeđi, omekšava, dobiva alkoholni okus, a na površini se javljaju sklerocije. Česta pojava je i da zaraženi plodovi ostaju na stablu i mumificiraju se.

Ako je već ostvarena infekcija nije moguće spriječiti daljnji razvoj bolesti, te je vrlo važna primjena preventivnih mjera zaštite.

Mjere zaštite

S ciljem zaštite od uzročnika monilije u nasadima koštičavog voća koji su u fazi cvjetanja, prije najavljenih oborina, preporučuje se primjena nekog od registriranih fungicida na bazi aktivne tvari. 

  • ciprodinil ili
  • pirimetanil ili
  • boskalid+piraklostrobin ili
  • tebukonazol ili neki drugi registrirani fungicid.

Prilikom primjene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i poduzeti sve mjere u cilju zaštite oprašivača. Primjena insekticida u fazi cvjetanja voća je zakonom zabranjena!


Tagovi

Monilija Koštičavo voće Monilinia laxa Oštećenje od mraza Zaštita voća


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!