Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćar
  • 16.06.2021. 10:30
  • Zaječarski okrug, Dubočane, Zaječar

Ostao bez zarade od prodaje jabuka, iskrčio kupinjak i posvetio se jagodama i dunjama

U blizini kuće na nešto više od hektara Dragi Cikić iz Dubočana kod Zaječara ima zasad jagoda, industrijska zenga i konzumna jagoda. Kaže da je ovo voće druga priča. Ne mogu da se rade, ako se ne vole.

Foto: Nada Gudurić
  • 1.600
  • 444
  • 3

Da je ljubav prema voću i voćarstvu veća od želje za materijalnom sigurnošću i mirnim životom, pokazuje priča Dragija Cikića - Cileta iz sela Dubočane u Zaječarskom okrugu. Više od 30 godina gaji kupine, jagode i dunje. Pre nekoliko godina od države je na deset godina uzeo u zakup voćnjak od 20 hektara koji je bio u punom rodu, ali jako zapušten.

Po devet hektara jabuka i šljiva i dva hektara višnje Cikić je orezao, izfrezirao i uredio u voćnjak koji se samo poželeti može. Prve godine imao je rod jabuke preko 20 vagona. Kako bi plasirao voće, morao je da kupi gajbe, kamion za prevoz, radnike za berbu dovozio je i iz Knjaževca. Pojavio se i otkupljivač, rod je bio prvoklasan, jabuke su isporučene kao prva klasa za izvoz u Rusiju. Međutim, ugovor nije ispoštovan, isplaćeno je manje od 15 odsto roda, otkupljivač je ugasio firmu i naš sagovornik je ostao bez zarade - blizu 35.000 evra.

Berači - pola otkupne cene

Razočaran, odustao je od jabuke i posvetio se kupinama, jagodama i dunjama. U svom kraju bio je prvi proizvođač, ali i otkupljivač ovog voća.

"Radim kupine već 30 godina, bio sam i otkupljivač, plasirao sam hladnjačama u Zaječaru i Leskovcu. Kupinama je unazad pet godina loša cena, više se ne isplati raditi, berači su pola otkupne cene. Ćerka mi je rekla da odustanem, više posla nego zarada. Zahteva puno rada, navodnjavanje kap po kap, prihrana, prskanje, samo sekiracija, ne što ne zaradiš, nego što ulažeš, trud, rezidba, vezivanje, freziranje, košenje i na kraju ništa", kaže Cikić i dodaje da je ovo prva godina da ne radi, počeo je da krči taj prostor, što nije nimalo lako, ako se poboljšaju uslovi sigurno ću nastaviti.

U blizini kuće na nešto više od hektara ima zasad jagoda, industrijska zenga i konzumna jagoda. Kaže da je ovo voće druga priča. Ne mogu da se rade, ako se ne vole - smatra.

Natpis

"Jagoda traži pažnju, mora se na vreme sve odraditi kako bi bio dobar rod. Ne koristim insekticide i herbicide. Moja jagoda je polu bio. U rano proleće ili zimi kad je toplo, odmah nakon rezanja obavezno je prskanje bakrom, da bi 'rana zacelila', a onda počinje prihrana. Tri dvadesetice dok ne počne da cveta, dok napravi 10 - 20 odsto cveta. Nakon toga svake nedelje se tretira fungicidima kako bi se sprečile bolesti, truljenje, mana", objašnjava naš sagovornik i dodaje da ako se prska preparatom koji ima karencu 28 dana, tretira se još u februaru, martu.

"Postoje fungicidi koji imaju karencu 14 dana, pa sedam, pa sve manje i manje. Bolje sprečiti nego dozvoliti da se pojavi bolest. Kad krene plod da raste forsira se kalcijum da bi jagoda bila crvena i sjajna, i kalijum da bi svi plodovi bili iste veličine i prvi i poslednji. Prska se posle svake berbe, kalcijum i kalijum daju slatkoću, fosfor se dodaje od sadnje da bi očvrsnuo koren."

Dobra ovogodišnja zarada

Ove godine su tretirane na vreme i zato je i rod veći, kaže Cikić. Vrlo bitno je i navodnjavanje sistemom "kap po kap".

Tretmanima na vreme do većeg ploda

Naš domaćin ističe da je sve teže naći berače. Dolaze i iz drugih sela, ali sve ih je manje. Jedni su ostarili, a mladi su davno otišli iz sela. Otkupnom cenom je zadovoljan, kaže da ako je dobra i rodna godina, sa otkupnom cenom od 150 - 170 din/kg može da se zaradi i do 6.000 evra po hektaru. Za jagode nema klasični otkup, najčešće odlaze otkupljivaču na zaječarskoj pijaci sa kojim ima dobru saradnju.

Dunja traži redovno održavanje

Osim jagoda, Cile je jako ponosan i na mlada stabla dunje.

"Od dunje ne možeš da se obogatiš, ali ima zarade. Po hektaru može da bude prinos i do 20 tona. I oko nje ima dosta posla, mora da se redovno održava zasad. Kad su velike površine teže se održava mehanizacijom, a ručno motikom ne možeš da uništiš korov pa mora da se prska", kaže naš sagovornik.

Po struci fizioterapeut, mada taj posao nikad nije radio jer je prevladala ljubav prema voću, od nedavno u penziji, Cile svoje slobodno vreme svakodnevno provodi u svom vočnjaku. Jer kako kaže, i ako je radoholičar, najbitnija je ljubav prema onome što radiš. A kod njega je, čini se, ima i previše.


Foto prilog


Tagovi

Zasad jagoda Tretiranje jagoda Dragi Cikić Krčenje kupinjaka Uzgoj dunja


Autorka

Nada Gudurić

Više [+]

Od novinarske sekcije u osnovnoj školi, do novinarstva na radiju i televiziji. Priroda kao inspiracija i lek za dušu. Radila u regionalnoj RTV Bor, danas vlasnik agencije za informativnu delatnost i marketing.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!