Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja voća
  • 30.07.2016. 12:00

Organski voćnjak - ostvarena ljubav iz detinjstva

Dušanka Đukić, diplomirani inženjer poljoprivrede uzgojem voća počela je da se bavi još kao dete. Danas organski uzgaja jabuku i kajsiju, kao i drugo voće. Primer je žene koja se uspešno i istrajno bori sa svim izazovima na putu do uspeha.

  • 1.159
  • 128
  • 0

Dušanka Đukić, diplomirani inženjer poljoprivrede uzgojem voća počela je da se bavi još kao dete. Ona je sa sela, iz Tomaševca, gde su kao porodica imali baštu i vinograd. Roditelji su sejali lubenicu, kad to nije bilo komercijalno kao danas, a odrasla je na Tamišu čuvajući guske i pecajući ribu.

Bila je stalno u prirodi i leti i zimi, i kako kaže "sve to čovek ponese iz detinjstva i prati ga ceo život". Organskom proizvodnjom počela je da se bavi 2007. godine, kada je podigla voćnjak pod jabukom i kajsijom ukupne površine od 2 hektara, uz pomoć profesora sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, sa odseka za voćarstvo i zaštitu bilja. "Postavljali smo oglede na jabuci kako bi videli koji preparati uspevaju da zaštite i u kojoj dozi. U isto vreme, konkurisali smo na konkursu Evropske Unije sa projektom "Stvaranje uslova za proizvodnju organske hrane u Srednjem Banatu" i dobili finansiranje od 80 odsto a ostalih 20 odsto smo sami finansirali", kaže Dušanka.

Iz njenog primera jasno je da treba tragati za informacijama o aktuelnim konkursima i u zemlji i inostranstvu i prijaviti se na javne pozive na kojima verujete da možete da uspete, a iz svega što nam je ispričala logično je proizašlo opredeljenje ka organskoj proizvodnji, kao najvećem izazovu i jedinom ispravnom odnosu prema prirodi. Dušanka je na Poljoprivrednom fakultetu završila smer za zaštitu bilja, što joj je u velikoj meri pomoglo da razvije poslovanje u pravom smeru. U svom dosadašnjem radu obavljala je poslove zaštite bilja na svim ratarskim, povrtarskim i voćarskim kulturama.

Organizovana i integralna i organska proizvodnja

jabuka
Jabuka u ekološkoj proizvodnji

Kao logičan nastavak usledilo je osivanje preduzeća za preradu voća i povrća - Žitohem smeštenog u Zrenjaninu. "Trenutno proizvodim najviše jabuku i kajsiju, ima nešto trešanja, malina, šljiva i višanja. Sad sam posadila i nekoliko krušaka (karamanke i viljamovke). U proizvodnji su angažovani povremeni radnici i stalni stručnjaci u penziji kao i mladi ljudi, porodica nije uključena. Organizaciju poslova vodim ja", dodaje ona. U svom proizvodnom programu ima proizvode iz organske i integralne proizvodnje. Njeni saradnici organizuju integralnu i organsku proizvodnju povrća i voća kod svojih kooperanata. Proizvodnja se prati od njive do trpeze.

Uspesi na domaćem tržištu

Dušankini proizvodi se mogu svuda naći, a promet se povećao oko 100-150 odsto u odnosu na ranije godine. "Bila sam na pragu tržišnog uspeha, jer je jabuka rodila, odlično je izgledala, imala je dobru boju i bilo je zainteresovanih inostranih kupaca. Međutim, pre dve godine suočila sam se sa situacijom da su mi isključili struju u hladnjači, jer je neko hteo da preuzme firmu i jabuka je izgubila na kvalitetu za izvoz. Eto i takve stvari se dešavaju. Da će to da mi se desi u mojoj zemlji nisam mogla da verujem. Na sve morate biti spremni, na različite prepreke i izazove, nelojalnu konkurenciju. Sada sarađujem sa nekoliko proizvođača koji mi cede sok od jabuke", kaže ona i dodaje: "svaka godina je drugačija, priroda vas stalno tera da se snalazite i pruža vam izazove, stalno ste u nekoj borbi sa njom, fizički vas iscrpljuje a psihički smiruje. Osećam se dobro kad sam u voćnjaku i zadovoljno kad uspe veliki trud", dodaje ona.

Kada je reč o budućnosti svog poslovanja i organske proizvodnje u Srbiji, Dušanka je pre svega realna u svojim prognozama. "Imam planove ali više ni u šta nisam sigurna u ovoj državi. Budućnost organske hrane zavisi najviše od standarda stanovništva. Naši ljudi znaju šta je dobro ali ne mogu to da plate. Zavisi od podsticaja koji treba da budu veći za organsku proizvodnju. Zavisi koliko je našoj državi stalo da ima zdravo stanovništvo, a to će sve zavisiti od ekonomske situacije u narednom periodu", kaže na kraju Dušanka.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Organska proizvodnja Voćnjak Integralna proizvodnja Jabuka Kajsija Tržišni uspesi Konkurencija Zrenjanin Dušanka Đukić


Autorka

Marija Jovanović

Više [+]

Marija je ekonomski novinar već 12 godina. Ima 38 godina i završila je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Životni moto: Najvažnija stvar kod cilja jeste da ga imate. Uvek imajte na umu da je vaša čvrsta odluka da uspete važnija od svake druge.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.