Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj oraha-dugoročna investicija
  • 17.11.2016. 18:00

Orah slabije rodio

Svi oni koji se odluče na proizvodnju oraha, moraju biti strpljivi, uporni i spremni na neizvesnost u proizvodnji jer se na prvi značajniji rod čeka više godina.

Foto: Bajšanski Jasna
  • 5.024
  • 747
  • 0

Svi oni koji se odluče na proizvodnju oraha, moraju biti strpljivi, uporni i spremni na neizvesnost jer se na prvi značajniji rod čeka više godina, savet je Slobodana Stojanovića iz Karađoređevića koji je svojevremeno podigao zasad oraha. Stojanović je pre sedam godina kupio parcelu površine 2,5 hektara i na njoj podigao zasad oraha ali i posadio breskvu i kajsiju.

U zasadu ima 160 stabala oraha od kojih su 40 u sedmoj godini. Sedmogodišnja stabla su dobro razvijena s velikim krošnjama. Dobar rod oraha ovaj proizvođač očkuje tek u desetoj godini.

Orah slabije rodio

Proizvodnu godinu koja je iza nas, Stojanović ocenjuje kao nepovoljnu za orah. Kišovito i hladno proleće odrazilo se na rast i razvoj plodova, pa je i rod bio slabiji. Oprašivanje biljaka, kako navodi Slobodan je dobro prošlo. Formiralo se dosta ploda, ali su kasnije, loši vremenski uslovi prouzrokovali pojavu bolesti lista i plodova i dobar deo plodova je otpao.

"Uradio sam sve što se tiče hemijske zaštite, ali to izgleda nije bilo dovoljno. Deo plodova koji je ostao na stablima su usled bolesti jednostavno pocrneli i imaju jezgro koje nije za upotrebu. Da su svi zametnuti plodovi u proleće uspeli da se razviju, rod bi ove jeseni bio odličan", kaže Stojanović.

U zasadu su zastupljene četiri sorte oraha. Sve sorte karakteriše bujna krošnja i krupni plodovi. Ipak, značajnijem rodu proizvođači se mogu nadati tek u desetoj godini, punom rodu oko petnaeste ali ove sorte oraha su plodonosne više decenija. Ova vrsta proizvodnje zaheva vreme i strpljenje, ali Slobodan je ubeđen da je napravio dobar izbor investicije bez obzira na njenu dugoročnost, jer za orasima je dobra potražnja tokom cele godine, a imaju i stabilnu cenu.

Uz orahe i breskve i kajsije

S obzirom na to da prvi rod orah ima tek nakon nekoliko godina, radi bolje ekonomičnosti i iskorišćenosti zemljišta uz orah Stojanović će posadio i 500 stabala kajsije i 1.100 breskve. Voćnjak je ograđen, ima bunar, a postavljen je i sistem za navodnjavanje i prihranu. Pri sadnji Slobodan se odlučio za izbor sertifikovanih sadnica rasadnika Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. "Svi koji se odluče za ovakav potez treba da znaju da ih očekuje puno posla, posvećenosti, stalnog učenja ali i ulaganja jer ovo je skupa i dugoročna investicija", kaže Stojnović, po struci veterinar, koji je voćarstvom počeo da se bavi iz hobija kao i potrebe za dodatnom zaradom.

Breskva imala dobar rod kao i cenu

Za razliku og oraha, breskve su, iako mlade, odlično rodile, a nije bilo problema ni oko plasmana na tržiše. U sledećoj godini Slobodan očekuje znatno veći rod ako sve bude uredu. To ga navodi da već sada krene u potragu za kupcima ali i o razmišljanju o plasmanu robe na tržiše Rusije. Ove godine je i cena bila zadovoljavajuća.

Prodaja je krenula s cenom 90 do 100 dinara po kilogramu da bi kasnije ta vrednost pala. Ipak ni jedan kilogram breskvi Slobodan nije prodao po ceni ispod 50 dinara. "Moram priznati da je letos cena bila solidna - na početku sam ih prodavao po ceni od 90 do 100 dinara. Posle je, naravno, cena pala, ali ni jedan kilogram nisam prodao ispod pedeset dinara. Za razliku od breskvi, rod kajsije nije bio značajniji što je posledica oštećenja stabla kasnim prolećnim mrazem", kaže Slobodan.

Kada sumira ovu proizvodnu godinu, Stojanović ističe da je prošla i nada se da će sledeća biti bolja, posebno što se tiče oraha.

Foto: Bajšanski Jasna


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svetu koja potiče iz Kine. Najveći obim proizvodnje breskve je u Evropi gde su Italija, Grčka, Španija i Francuska najveći... Više [+]

Kajsija

Kajsija

Sinonim: - | Engleski naziv: Apricot | Latinski naziv: Prunus armeniaca L.

Kajsija (Prunus armeniaca L. ili Armeniaca vulgaris L.) potiče iz severoistočne Kine, odakle se proširila dalje u svet. Sta­bla kajsije dospevaju u rod nakon 3 - 4 godine i na... Više [+]

Tagovi

Orah Zasad Breskva Kajsija Slobodan Stojanović Karađorđevo


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]