Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Muhoberac
  • 31.01.2021. 14:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Osojnik

OPG Muhoberac izrađuje kontonjatu, tradicionalnu slasticu od dunje

Želimo sve raditi kako su naši stari. S druge strane, drugačije na ovoj zemlji niti ne ide, kažu Nikolina i Mateo koji uzgajaju i kupusnjače i patate, od smokava rade marmelade, prodaju jaja, meso i mesne prerađevine.

Foto: Depositphotos/Valentyn_Volkov
  • 907
  • 930
  • 0

"Kontonjata je slastica od dunje, specifična za dubrovačko područje u koju idu markatunje, kako mi nazivamo dunje, limun i minimalno šećera“, otkriva nam Nikolina Muhoberac dok pokazuje crvenkasti žele serviran na listu lovora. Upozorava nas da prilikom njezina pripremanja treba dosta strpljenja tako da budemo spremni ako se odlučimo upustiti u ovu avanturu. Nakon spravljanja navedene delicije i ulijevanja u kalupe željenih oblika, još ih treba sušiti 15 ili više dana, ovisno o vremenskim prilikama.

Nekada se radila u periodu od Svete Kate do Božića i dugo je bila jedina slastica koja se pripremala za Božićne blagdane. "Inače, to je desert posebnog okusa koji su domaćice na ovim prostorima od davnina s ponosom iznosile pred obitelj i goste“, nastavlja Nikolina.

Markatunje se beru kada dobro sazriju, od listopada do prosinca, a doznajemo i zanimljivost da postoji ženski i muški plod. "Ženski je manji i intenzivnijeg mirisa, dok je muški plod veći i ne miriše tako jako“, nadovezuje se suprug Mateo dok se istovremeno prisjeća kako su nekada žene dunje stavljale u ormare radi tjeranja moljaca, ali i s ciljem da odjeća preuzme njihov ugodan miris.

Škrta zemlja

Inače, OPG Muhoberac smješten je u selu Osojnik, 20-ak kilometara od Dubrovnika. Nositelj je Mateo Muhoberac, a osim njega na gospodarstvu vrijedno rade supruga i dvoje najstarije djece.

Tradicionalna Kontonjata (Foto: OPG Muhoberac) 

Na imanju drže ovce, kokoši i trenutno dvije male svinje. "Uzgajamo kupusnjače i patate, imamo nešto voća, od smokava radimo marmelade, prodajemo jaja, meso i mesne prerađevine te druge prehrambene proizvode, ovisno o sezoni. Sve spravljamo na tradicionalan način“, doznajemo. Zemlja je ovdje škrta, veli, pa za uzgoj povrća treba uložiti mnogo truda. "Želimo sve raditi kako su naši stari. S druge strane, drugačije na ovoj zemlji niti ne ide“, napominje. Dodaje da su poljoprivredne parcele koje imaju male i razbacane što im također ne ide na ruku.

OPG postoji već preko 12 godina, nekada je glasio na Mateovog oca, a on je bio član. Otac se bavio seoskim turizmom. Posjećivali su ih tada brojni stranci posredstvom turističkih agencija i uživali u autohtonim dalmatinskim jelima spravljenim od domaćih namirnica. Jedno je vrijeme poslovanje stalo, ali prije nekih godinu dana odlučio je polako ponovno sve pokrenuti.

"Počeli smo s poljoprivredom, ali želja nam je jednoga dana otvoriti seosku konobu, a možda i urediti staru kuću za smještaj gostiju“, pojašnjava. Na taj bi način zaokružili priču u obliku agroturizma. Blizina Dubrovnika pruža brojne mogućnosti razvoja u tom smjeru. "Želim u selu ponovno pokrenuti ono što je otac već bio lijepo razvio“, otkriva Mateo.

Potražnja za domaćim proizvodima

Proizvode dostavljaju uglavnom ljubiteljima domaćih proizvoda u Dubrovniku, naravno ostave i za svoje potrebe, a već sada razmišljaju da bi nešto spremili i za buduću konobu. "Najstariji sin se školuje za kuhara i uskoro bi trebao završiti školu, pa bih mu volio omogućiti da bude svoj na svome i da polako gradi vlastiti posao“, povjerava nam brižni otac.

Svoje proizvode plasiraju preko 'virtualne place' i vrše dostavu na vrata kupaca. Primjećuju da su u zadnje vrijeme ljudi dosta okrenuti domaćim proizvodima. Posljedica je to proljetnog lockdowna, ali trend se nastavio i nakon kakve-takve normalizacije života. "To što nas kupci nisu zaboravili, nama je dokaz kvalitete onoga što im nudimo“, govore. Smatraju da je zatvaranje bilo sreća u nesreći za male poljoprivrednike, a i sami priznaju da su posao razvijali više i brže no što im je prvotno bila namjera.

Na OPG-u drže i ovce (Foto: OPG Muhoberac) 

"Rekli smo, idemo probat, a onda je jedno vuklo drugo. Stalno nešto smišljamo, rađaju se nove ideje i novi proizvodi, a kupcima se sve što napravimo sviđa“, ističe Mateo i pokazuje zadovoljstvo što ih njihovi vjerni kupci dalje preporučuju. Širi se krug zainteresiranih što im daje volju da dalje rastu i razvijaju se, ali su ograničeni s količinom. No, lijepo je čuti da je potražnja veća od ponude, a to ostavlja prostora i drugima da se ubace na tržište.

Volio bi ipak da u selu ima više poljoprivrednika. Tada bi i njima bilo lakše jer bi se mogli povezivati i vjerojatno ne bi morali svaštariti. "Bilo bi mi drago kada bi na taj način uspjeli zadovoljiti sve naše potrošače“, iskreno će. Ljudi ovdje imaju svoje vrtove, ali uzgajaju samo za vlastite potrebe, dodaje.

Tržište je dovoljno veliko za sve 

Mateo je inače u radnom odnosu, ali ako otvore konobu i posao se razvije, razmišlja u potpunosti se posvetiti obiteljskom poslu. Obitelj čini sedam članova, tu su roditelji i petoro djece od kojih najmlađe ima tek dva mjeseca. "Živo je i veselo. Kao što vidite, imamo za koga stvarati i planirati“, govore zadovoljni supružnici.

Želja ne manjka, ali smatraju da bi država trebala biti fleksibilnija i ljudima olakšati ostvarivanje njihovih prava. Kada bi bilo manje papirologije i manje hodanja od ureda do ureda, sve bi išlo lakše i brže. "Poduzetnike treba poticati da ostvaruju svoje ideje, a ne ih usporavati ili kočiti“, tvrdi Mateo kojemu je tek 40 godina i osjeća da može još puno doprinijeti svojim radom.

Vjeruje, osim toga, da ima još ljudi u njegovoj, ali i mlađim generacijama, koji će se početi baviti poljoprivredom jer, kaže, od toga se da lijepo živjeti. "Tko voli i hoće raditi na zemlji, neka zna da je tržište dovoljno veliko za sve i neka se ne boji“,  zaključuje. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Muhoberac Nikolina Muhoberac Kontonjata Tradicionalna slastica Markatunje


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije