Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza kvalitete
  • 12.10.2015. 10:20

OPG-ima za analizu uzimaju po 7 litara ulja!

Na svakom OPG-u, koje se bavi proizvodnjom maslina i ulja, uzimaju uzorak koji je težak ni više, ni manje već - sedam litara ulja!

Foto: depositphotos.com, digicomphoto
  • 549
  • 25
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede je baš na Krku krenulo u akciju provjere kvalitete maslinova ulja. Na svakom OPG-u, koje se bavi proizvodnjom maslina i ulja, uzimaju uzorak koji je težak ni više, ni manje već - sedam litara ulja! Zapečate ga i potom s njim na analizu.

Puno, stvarno puno ulja uzimaju, u odnosu primjerice na sva natjecanja uljara gdje je najveća količina litra ulja s pomoću koje se dobiju analizom svi parametri. No tko će ga znati, možda je to početak neke nove aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, recimo novo ulje na tržištu - ekskluzivno maslinovo ulje Ministarstva poljoprivrede.

Godinama tražili provjere

No, ironiju na stranu, akcija je krenula kako bi se, kazuje Goran Marević, uvjerili da li ulje odgovara deklaraciji na boci, koja govori da je riječ o ekstra djevičanskom maslinovom ulju. I to je zapravo akcija koja je krenula od maslinara. "Mi smo godinama tražili da se provjere ulja u trgovačkim kućama, gdje na deklaracijama jedno piše, a nešto sasvim drugo platiš i dobiješ. Pa ako se njih kontrolira nema razloga, da se ne provjeri isto tako, kakvi smo mi, proizvođači", zaključuje alfa i omega krčkih maslinara Goran Marević.

Povratak svrdlaša

A onda, jedan telefonski poziv s otoka, cijelu maslinarsku otočku idilu okreće naglavačke. Alarm, crveno svjetlo, opasnost za masline. Pojavio se opet svrdlaš, pa i u masliniku u Poratu, koji je tako veličanstveno izgledao i ostavio prekrasan dojam i u kojem je njegov vlasnik Josip Turčić baš naglasio. "Sad još trebamo sačekati da masline do kraja ocvatu, a onda kad plod dostigne veličinu zrna papra, onda treba pošpricati i drugi puta, ako recimo dođe do naleta moljca, muhe ili nekog drugog štetnika."

I to je baš Murphijev zakon, ma nema zbora. Kad je sve jako dobro, to je samo iluzija, loše dolazi već slijedeći trenutak. Ozloglašeni štetnik opet jaše po maslinama koje su tek formirale plod. Pojavu svrdlaša na svojim su web stranicama naglasili i stručnjaci Savjetodavne službe Primorsko-goranske županije, navodeći da se radi o nižem i sporadičnom intenzitetu tog štetnika. No maslinari s Krka, poučeni nevoljama od prije dvije sezone, pušu i na hladno kad je svrdlaš u pitanju, pa su pregledali maslinike na svim stranama i nažalost svrdlaša uočili čak i u izuzetno izoliranim maslinicima.

Autor: Mladen Stubljar, Foto: depositphotos.com, digicomphoto


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Analiza ulja Maslinin avrdlaš Goran Marević Provjera kvalitete Ministarstvo poljoprivrede

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije