Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Dorotić
  • 02.11.2018. 12:00

OPG Dorotić otvorio vrata voćnjaka i pozvao u berbu jabuka: Dođi, biraj, beri, plati i nosi!

Niska otkupna cijena i nedostatak radne snage problemi su uzgajivača jabuka. Mladi voćar Sven Dorotić za to je pronašao rješenje - u svoj je voćnjak pozvao sve koji žele jabuke, neka si ih uberu i odnesu - po popularnoj cijeni.

Foto: arhiva OPG Dorotić
  • 1.507
  • 225
  • 0

Niska otkupna cijena i nedostatak radne snage problemi su gotovo svih uzgajivača jabuka. Mladi 26-godišnji voćar, magistar agrobiznisa i ruralnog razvoja Sven Dorotić za to je pronašao rješenje - u svoj je voćnjak pozvao sve koji žele jabuke, neka si ih uberu i odnesu - po popularnoj cijeni. Toga se dosjetio nakon puno razmišljanja kako bi u svom voćnjaku u Brežanima Lekeničkim u Turopolju riješio problem radne snage za branje jabuka. Na nedostatak nadničara koji se ne javljaju na oglase ni za oko tri eura po satu, upozoravaju voćari i vinogradari, preklinju državu da pojednostavi papirologiju za sezonsko zapošljavanje, ali, kažu, ništa se ne mijenja.

O voćnjaku jabuka koji se prostire na 3,5 hektara i broji 4800 stabala brine cijela obitelj, a najviše uz Franju Dorotića sada brinu i sinovi Fran i Sven. Tako se u voćnjaku može naći idared, gloster, elster, zlatni delišes, jonagold, razne sorte jabuka po svačijem ukusu.

Počeci nasada

Ove godine projekt "Dođi-biraj-beri-plati-nosi" na inicijativu Svena Dorotića i podrške cijele obitelji odjeknuo je cijelom Hrvatskom. Vrata voćnjaka su svima otvorena, svi rado dolaze ubrati domaće jabuke i zadovoljni odlaze kući. Cilj OPG-a Dorotić je i dalje poticati samoberbu domaćih jabuka, proizvodnju jabučnog octa i soka, domaćeg pekmeza. I ovaj vikend imaju akciju te se može doći brati do 16.30, a beračima daju popust od 20% za ubrane jabuke iznad 30 kg.

Prvi dio nasada jabuka zasađen je 1991. godine 

Prvi dio nasada jabuka zasađen je 1991. godine, proširen je 1996. i 2003. od kada se obitelj Dorotić počinje intenzivno baviti voćarstvom te se time bave i danas. O voćnjaku jabuka koji se prostire na 3,5 hektara i broji 4.800 stabala brine cijela obitelj, a najviše uz Franju Dorotića sada brinu i sinovi Fran i Sven. Tako se u voćnjaku može naći idared, gloster, elster, zlatni delišes, jonagold, razne sorte jabuka po svačijem ukusu. Gospodarstvo broji ukupno 7 članova od kojih 3 do 4 svakodnevno obavljaju poslove u voćnjaku i na gospodarstvu. Aktivni članovi koji sudjeluju na imanju su otac Franjo, sinovi Fran i Sven, majka Mirna, stric Darko, baka Slavica i Franova buduća supruga Lidija. Svako obavlja dio poslova koji stigne u vremenu dok je na gospodarstvu, a većinu poslova obavljaju Sven, Fran i otac Franjo, dok ostatak članova prema svojim mogućnostima sudjeluje i obavlja poslove na imanju. Svi su najviše aktivni u vrijeme berbe. Osim članova obitelji nemaju zaposlene na gospodarstvu.

Područje na kojem se gospodarstvo sa svojim voćnjakom nalazi pogodno je za uzgoj voća što je bio jedan od razloga za podizanjem prvog nasada kako bi se zemljište koje se prije koristilo za ratarstvo profitabilnije iskoristilo budući da je bilo prvo na površini od 1 ha. Kasnije se postepeno voćnjak proširivao do sadašnjih 3,5 ha u jednoj cjelini i jednog izdvojenog voćnjaka od 0,5 ha, te novozasađenog nasada sibirske borovnice proljetos na površini od 1 ha. Na voćarstvo se naš otac odlučio u vrijeme kada je ono bilo jedno od najprofitabilnijih grana poljoprivrede i za koje je u to vrijeme podizanja nasada imao osigurano tržište", priča Sven

U obitelji Dorotić poljoprivredom se bave generacije. Prije podizanja prvog nasada obitelj se većinom bavila stočarstvom i ratarstvom. Najviše problema u zadnje vrijeme predstavljaju im prirodne nepogode, mraz i tuča koji su sve učestaliji. Kako bi smanjili rizik od šteta nastalih utjecajem navedenih vremenskih nepogoda u bližoj budućnosti u planu je nabavka lovca mraza i postavljanja protugradne mreže koju u vrijeme podizanja nasada nisu postavljali jer je u blizini bila lansirna rampa za protugradnu mrežu te je tada tuča vrlo rijetko nanosila štetu. Kada je i padala tuča bila je vrlo sitna i nije prouzrokovala značajniju štetu kao što je u posljednjih par godina otkako je na tom području ukinuta protugradna zaštita. Kako bi smanjili gubitke i rizik u poslovanju u zadnjih par godina osiguravaju nasade, ali to nije rješenje za konstantnu proizvodnju i konkurentnost na tržištu.

Uzgoj nasada

Gnojidbu obavljaju biološkim i ekološki prihvatljivim gnojivom i poboljšivačima tla, a zaštitna sredstva nabavljaju u lokalnim poljoprivrednim ljekarnama. Za sada nemaju sustav za navodnjavanje jer im tlo dosta dugo zadržava vlagu i u godinama velikih suša nisu se dogodile drastične štete koje bi bile zabrinjavajuće, ali za nasad sibirske borovnice (haskapa) na godinu planiraju postavljanje sustava za navodnjavanje.

Naše proizvode skladištimo u prinudnom skladištu, zgradi koju smo koliko toliko prilagodili kontroliranim uvjetima za kakvo takvo čuvanje plodova do plasmana na tržište. Nije hladnjača, ali služi svrsi. Korisnici smo poticaja, ali svoju proizvodnju i poslovanje ne planiramo prema njima i ne bavimo se ovime zbog poticaja. Nasade nismo podizali subvencijama i poticajima nego vlastitim sredstvima i kreditima", nastavlja Sven.

Mladi i poljoprivreda

kako dodaje, u zadnje vrijeme sve više mladih napušta poljoprivredu, a i Hrvatsku. Mladi koji se odluče ostati na selu i baviti poljoprivredom u vrlo teškim okolnostima obavljaju svoje poslovanje zbog nesređenog tržišta poljoprivrednih proizvoda i na njima je da se probijaju na razno razne načine na tržište i dođu do kupaca kako bi uspjeli pokriti troškove proizvodnje tokom godine.

"Sređivanjem tržišta poljoprivrednih proizvoda pomoglo bi se svim poljoprivrednicima, a ne samo mladima koji su na početku svoga poslovnog puta na kojem ih uz ovakvu organizaciju tržišta očekuje previše posrednika do konačnog potrošača. Taj lanac od proizvođača do krajnjeg kupca treba se što više smanjiti, a ne da poljoprivrednik koji najviše sredstava i posla uloži u taj proizvod, na kraju dobije najmanji dio kolača. Mladim poljoprivrednicima bi se trebalo omogućiti da što lakše dolaze do poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države kako bi se mogli na kvalitetan i konkurentan način prezentirati na tržištu. Poljoprivredom se potrebno baviti i s razumom i sa srcem.

Zadovoljna obitelj

Poljoprivreda nije lagan posao i rezultati rada se ne vide kroz 5 minuta niti kroz par dana nego u većini slučajeva kroz par godina, ali kada se dođe do cilja, rezultata, osjećaji prorade i zaboravi se na sve teške trenutke i daju snagu za dalje iako se ne zna što sutra donosi. Tko nije imao ozbiljnih doticaja sa poljoprivredom ranije, prije upuštanja u tu “avanturu“ trebao bi sagledati dobre i loše strane i je li se spreman odricati i uložiti puno vremena kako bi stigao do svojeg cilja", poručuje Sven

Prodaja jabuka

Marketing provode putem društvenih mreža i na način od usta do usta zadovoljnih potrošača koji je i najbolji način jer samo zadovoljan potrošač će nekoga preporučiti drugome. Proizvode OPG-a Dorotić najviše kupuju obitelji, mladi i stari. U izvoz ne ide ništa. Ugovoren otkup nemaju jer da imaju, kažu, ne bi pustili građane u tako velikom broju da sami beru jabuke i nose ih svojim kućama. Ovaj način distribucije se pokazao vrlo dobrim i zadovoljavajućim jer potrošači su oduševljeni kada su sigurni u ono što konzumiraju, a na ovaj način kada sami uberu jabuku znaju odakle je i koje kvalitete.

Prošle godine su se javili na natječaj 6.3.1. ali nisu prošli jer nisu imali dovoljno bodova pošto nisu s područja otoka i gorske Hrvatske. Ove godine su se javili na natječaj LAG-a Zrinska gora - Turopolje za mala poljoprivredna gospodarstva i čekaju rezultate.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Dorotić Sven Dorotić Jabuke Turopolje


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]