Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Retrovegetacija
  • 17.10.2019. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Nova Varoš

Opet cveta i rađa voće, biće oštra zima!?

Jabuka i kruška cvetale su i jesenas, a drugi put ove godine rodila je i malina, što prema narodnom verovanju najavljuje dugu i tešku zimu. Agronomi, međutim kažu da su to sve "babske priče" i za ovu pojavu krive neuobičajeno toplo vreme.

Foto: Željko Dulanović
  • 4.123
  • 361
  • 0

Ko nije obezbedio ogrev, neka požuri, a ko je kupio drva i ugalj, da dokupi još. Pred nama je oštra i duga zima. Bar tako tvrde meštani novovaroških sela u kojima su jabuke ove godine iscvetale po drugi put, a malinjaci se okitili plodom kao usred leta.

Agronomi kažu međutim, da je jesenji behar izmamilo neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine i da bi voćari umesto "babskim pričama" trebali više pažnje da posvete agrotehničkim merama, kako bi im zasadi što spremnije dočekali snegove. 

Na istoj grani i plod i cvet, a malina rodila drugi put ove godine

Gotovo da nema voćnjaka u ovom delu Srbije bez jesenjeg behara. Cvetovi su doduše retki, tek po nekoliko na stablu. Cveta najviše jabuka, a nije retko da se na istoj grani nađu i plod i cvet.

"Prema narodnom verovanju, jesenje cvetanje voća najavljuje izuzetno hladnu zimu. Međutim, ni klima više nije ista kao pre, pa su i ove prognoze na osnovu pojava u prirodi sve manje pouzdane. Kod mene na imanju je cvetala kruška. Sve više je proizvođača koji se žali da im ovih dana opet cveta i rađa malina, a da u pojedinim zasadima čak i zri plod u vrhu," kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg".

Ukoliko ne bude jutarnjeg mraza, u malinjaku Milanka Raketića u Draževićima ovih dana će nova berba. Mladi lastari okitili su se rodom, a malina koja se crveni na jesenjem suncu nije ni malo lošijeg kvaliteta u odnosu na onu koja je ubrana u julu. U zaseoku Mokreč nadomak grada, Raketić ima 10 ari maline, uglavnom sorte vilamet.

"Malinu gajim dugo godina i do sada se ništa slično nije dešavalo. Rodila je opet skoro svaka druga, treća stabljika. Malina je letos dobro rodila i sve sam dao u hladnjaču, dok će ova jesenja verovatno u džem i sok," kaže Raketić.

Ukoliko ne bude jutarnjeg mraza, u malinjaku Milanka Raketića u Draževićima ovih dana će nova berba

Savet voćarima: Pregledom stabala utvrditi stepen retrovegetacije

Prema najavama meteorologa, neuobičajeno toplo vreme, sa temperaturama iznad 20 stepeni, zadržaće se do sredine novembra, a voćari strahuju da bi to moglo da se odrazi loše na biljke. Stručnjaci međutim kažu da trenutno stanje nije alarmantno. Oni savetuju voćare da narednih dana obiđu svoje zasade i pregledom stabala utvrde stepen retrovegetacije, odnosno ponovne pojave lisne mase i cvetanja nakon opadanja lista.

Nebojša Brzaković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Užice kaže da je to neophodno, jer će dalje mere nege, upravo zavisiti od sadašnjeg stanja zasada. U slučaju prisutne retrovegetacije, takvim voćkama je potrebna dodatna nega, a jedna od prvih mera koja predstoji je i jesenje - zimsko đubrenje NPK đubrivom s višom koncetracijom fosfora i kalijuma.

"Takođe, biće potrebno da se u rano proleće pred početak vegetacije izvrši intezivnija rezidba ovakvih voćaka kako bi se one što bolje oporavile od stresa izazvanog retrovegetacijom, a u cilju uspostavljanja fiziološke ravnoteže između rasta i rodnosti. Ako je voćka dosta prolistala treba tu lisnu masu orezati pre zime, a nakon toga preporučuje se i tretiranje voćaka dozvoljenim sredstvima na bazi bakra," savetuje za Agroklub Nebojša Brzaković.

 U slučaju prisutne retrovegetacije, takvim voćkama je potrebna dodatna nega

Orezivanje vršnih delova gde je došlo do cvetanja 

Jesenje cvetanje neće se nepovoljno odraziti ni na rod maline u sledećoj godini, ali se u zasadima moraju preduzeti određene radnje. "Ova pojava se dešava zadnjih godina u našem kraju naročito kod sorte vilamet. Ono što treba uraditi jeste obaviti orezivanje vršnih delova gde je došlo do cvetanja kako ne bi došlo do iznurivanja biljaka i smanjenja prinosa sledeće godine. Ako su plodovi zreli treba ih obrati i upotrebiti, jer su ukusni i aromatični, dok preostale zametnute plodove, zajedno sa grančicom treba odstraniti i izneti iz malinjaka. Ostali cvetni pupoljci će se aktivirati u sledećoj vegetaciji," kaže Brzaković.

Pojava velikog broja jesenjih cvetova i pupoljaka izuzetno je štetna jer smanjuje otpornost biljke na niske temperature, bolesti i štetočine. Jedan od razloga za ovu pojavu je i neadekvatna letnja rezidba, koja se i pored dobrih strana retko primenjuje u ovom delu Srbije.

"Letnja rezidba voćaka, međuredna obrada, suzbijanje korova, samo su neke od agrotehničkih mera koje je trebalo primeniti nakon berbe, kako bi zasadi bili obezbeđeni za predstojeći zimski period. Inače, stablo nespremno dočekuje zimu i podložno je izmrzavanju. Ova pojava se najčešće javlja kod koštičavih voćnih vrsta," kaže Brzaković.  


Tagovi

Jesenje cvetanje Pupoljci Cvet jabuke Plod jabuke Plod maline Retrovegetacija Zimsko đubrenje Jesenja rezidba Milutin Živković Milanko Raketić Nebojša Brzaković


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D