Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kupine
  • 17.11.2021. 10:00

Opasnost od malinine muve galice i žute rđe lista u zasadima kupine

Žuta rđa је veoma rasprostranjeno oboljenje kupine. Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i naličju lista.

Foto: Jelena Gajić Đokić (ilustracija)
  • 158
  • 22
  • 0

Na području delovanja RC Niš, u pojedinim zasadima kupina, registrovana su zadebljanja u vidu bradavičastih ispupčenja na izdancima u kojima je  uočeno prisustvo larvi malinine muve galice (Lasioptera rubi), navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ova štetočina ima jednu generaciju godišnje. Najveće štete pričinjavaju larve na mladim izdancima, a manje štete pričinjava i odrastao insekt jer se hrani lišćem. Ženke polažu jaja na mladim izdancima. Iz jaja se razvijaju larve koje se ubušuju pod koru izdanaka, gde nastaju zadebljanja i dolazi do sušenja i lomljenja izdanaka.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je uklanjanje obolelih izdanaka i njihovo spaljivanje i krčenje i uništavanje divlje kupine u blizini zasada.

Kupinu ugrožava i patogen koji prezimljava u opalom lišću

Takođe, pored simtoma ove štetočine, registrovano je i prisustvo simptoma žute rđe lista i stabla kupine (Kuehneola uredinis).

Žuta rđa је veoma rasprostranjeno oboljenje kupine. Simptomi se uočavaju na svim nadzemnim delovima biljke, a najuočljiviji su na izdancima i naličju lista. Patogen prezimljava u zaraženim izdancima ili u opalom lišću.

Uočena žuta rđa lista i izdanaka kupine - izaziva značajne štete

Kako što smo ranije pisali, usled jake zaraze napadnuti izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se, a može doći i do prevremenog opadanja lišća sa rodnih grančica. U toku jedne vegetacije rđa kupine ostvaruje više sekundarnih infekcija. Prouzrokovač žute rđe lista i izdanaka kupine ceo životni ciklus obavlja na kupini.

Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je orezivanje i spaljivanje obolelih izdanaka i sakupljanje i zaoravanje obolelog lišća. Od hemijskih mera zaštite, u ovom periodu, preporučuje se primena preparata na bazi bakra.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka puzavica iz porodice ruža (Rosaceae). Ona naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte i mestimično odrvenela. Bodlje služe za... Više [+]

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Kupina Bolesti Žuta rđa lista Malinina muva galica Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...