Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Noćnjak 2019
  • 23.03.2019. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

Oliva iz Prćavaca šampion Noćnjaka

Ima nas fala bogu u obitelji. Kad su veći poslovi u masliniku se radi udarnički, pogotovo u vrijeme berbe. Sve beremo ručno, govore Ljiljana i Ante Miličević čije je maslinovo ulje proglašeno Šampionom 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2019.

Foto: Vedran Stapić
  • 777
  • 204
  • 0

Na maslinarskoj karti Hercegovine malo selo Prćavci između Čapljine i Međugorja odsad će biti upisano zlatnim slovima. U tom mjestu je tvrtka Oliva, vlasništvo obitelji Pere Miličevića, kojoj  je pripala laskava titula Šampiona 21. Međunarodne manifestacije maslinara i uljara Noćnjak 2019.

"A što reći. Ništa osim da smo na dobrom putu. Ovo je potvrda našeg ispravnog rada", rekla je Ljiljana Miličević udana Brajković nakon što su ona i suprug Ante iz ruku predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije Lordana Ljubenkova i državnog tajnika Frane Matušića primili veliki pehar, krunu i plaketu, za najbolje otvoreno ekstradjevičansko maslinovo  ulje. 

Krš pretvorili u maslinik 

Uz trgovinu mješovite robe i catering za svadbe obitelj Miličević se maslinarstvom bavi u posljednjih 10-ak godina. Maslinik su podigli na brdskom terenu s ekspozicijom prema jugu. 

"Zapravo smo rekultivirali krš i pretvorili ga u obradivo zemljište. Usljedila je sadnja mješovitih sorti maslina, domaće Oblice, Istarske bjelice, Drobnice pa zatim i introduciranih Leccina i Pendolina", otkrivaju Ljiljana i Ante. "Obiteljska tvrtka "Oliva" ma 1700 stabala maslina o kojima brinu svi članovi obitelji", kaže Ljiljana. Ona je po struci magistrica građevine, a na pitanje kakve to veze ima sa maslinama odgovorila je duhovito: "Pa sve su to zemljano radovi", rekla je uz osmijeh Ljiljana. Njezina mlađa sestra Božena na petoj godini je studija agronomije, tako da za obiteljsko gospodarstvio Miličevića "nema zime".

Brali ručno i preradili isti tren 

"Ima nas fala bogu u obitelji. Kad su veći poslovi u masliniku se radi udarnički, pogotovo u vrijeme berbe. Sve beremo ručno",  govore Ljiljana i Ante. Probali su kaže i s tresačima, ali im se nije dopalo. Tajna uspjeha i vrhunske kakvoće njihovog ulja je u pravodobnoj berbi i preradi odmah nakon berbe.  

Ulje obitelji Miličević na kušanju

"Masline za šampionsko ulje ubrali su i preradili 10. listopada", otkriva Slavko Ramljak vlasnik uljare u Ljubuškom koja je preradila Miličevićevo šampionsko ulje. 

"Kad bi svi kao Miličevići, gdje bi nama bio kraj", kaže Ramljak koji je ove godine na Noćnjaku dobio priznanje uzorni maslinar. Miličevići su po njegovim riječima donosili ulje na preradu u 10 navrata, pojedinih dana i dva puta dnevno, dodaje  Ramljak ne krijući zadovoljstvo što je baš u njegovoj uljari prerađeno šampionsko ulje Noćnjaka 2019.   

Top-10 i ocjena dr. Sandre Petričić

Priznanje za najbolja srednje intezivno ulje od sljubljenih sorti osvojila je tvrka Kalavojna iz Marčane u Istri, a za najbolje intezivno ulje ekstradjevičansko ulje OPG Vesna Matek iz Rovinja. 

Eto, među najbolje plasiranima nema nijedno ulje iz Dalmacije. Osim spomenutih među Top-10 ušla su još ulja OPG-a Matija Simon Červar iz istraskog Novigrada, ulje OPG Flego iz Pazina, Oleum Maris iz Crniča u Sloveniji, Sandi Diklić iz Kaštelira  i Miroslav Ševrdija iz Zatona i Petar Rikato iz Zatona. 

Tko su dobitnici osobnih i kolektivnih priznanja ovogodišnjeg Noćnjaka?

"Ulja ove godine nisu bog zna kakva. Lošije su kavlitete nego prošle godine. Manje je i uzoraka, ali ljudi koji su slijedili preporuke struke i ranije brali, odnosno prije nego što je plodove napala maslinina muha, dobili su vrhunska ulja", zaključak je dr. Sandre Petričić, voditeljice profesionalnog panela koji je ocijenio sva ulja pristigla na ovogodišnji Noćnjak. Sve rezulate u kategoriji otvorenih ulja možete vidjeti u dokumentu kao i dio atmosfere u galeriji fotografija koji se nalaze ispod članka. 

Rezulate u pakovinama, organizatori su najavili  za  subotu kada će u kasnim večernjim satima u Grand hotelu Neum biti uručena priznanja za kvalitetu i izgled pakovina  maslinovog ulja i proizvoda od masline uz proglašenje šampiona. Potom, u restoranu hotela Neum slijedi - Bal šampiona i završetak ovogodišnjeg 21. izdanja Noćnjaka.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Noćnjak 2019 Tvrtka Oliva Šampion Pero Miličević Ante Miličević Radmila Miličević


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]