Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža agrar
  • 27.05.2019. 14:00
  • Šumadijski okrug, Gruža

Održan Sabor voćara - fakultet u voćnjacima!

U selu Balosava u Gruži proteklog vikenda održan je Sabor voćara, koji je okupio više od 1.500 zainteresovanih proizvođača iz cele Srbije, bivših jugoslovenskih republika, regiona, ali i Rusije, Belorusije, Ukrajine. Ovo je treći sabor, koji organizuje porodica Nikolić iz ovog sela i njihove plantaže Gruža agrar.

Foto: Biljana Nenković
  • 906
  • 410
  • 0

Sabor voćara Gruže agrara ove godine okupio je rekordan broj zainteresovanih, koji su želeli da čuju šta stručnjaci iz ove oblasti preporučuju i savetuju. Ovaj sabor već sada prepoznaje se po dve važne karakteristike. Organizuje se direktno na plantažama porodice Nikolić, na njihovom porodičnom imanju, gde gaje jabuke, nektarine i borovnice.

Univerzitetski profesori držali predavanje u voćnjaku

Druga karakteristika sabora je  što stručnjaci iz oblasti voćarstva na terenu daju uputstva, preporuke i prognoze. Zato ga već sad zovu "fakultet u voćnjaku", jer kao i prethodne dve, i ove godine predavači su bili univerzitetski profesori.

O savremenim svetskim trendovima u proizvodnji jabuke govorio je prof. dr Franci Štampar sa Biotehničkog univerziteta u Ljubljani, Aleksandar Jotov, ispred kompanije BASF, zatim prof. dr Jasminka Milivojević, prof. dr Novica Miletić i doc. Dr Dragan Radivojević, koji su u voćnjacima i na konkretnim primerima proizvođačima objašnjavali sve zamke i male tajne uspešnog gajenja voća.

Predavanje u voćnjaku

Izvoz poljoprivrednih proizvoda - devet miliona evra

Pretežno agrarna opština Knić, kojoj pripada Gruža i selo Balosava, prošle godine izvezla je  poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od preko devet miliona  evra.

"Ukupan izvoz iz ove opštine koja se uglavnom bavi poljoprivredom bio je 22 miliona evra, i u prvom kvartalu ove godine veći je za 36 odsto nego u istom kvartalu prošle godine. Ovaj kraj je veliki potencijal, te skupovi ovakve vrste su u stvari fakulteti, ali na otvorenom, direktno na plantažama gde proizvođači mogu da vide šta su i kako su dobro uradili, a gde greše. To je zaista prava retkost", rekao je Predrag Lučić, predsednik Privredne komore Kragujevca.

Oni su uspeli - žele da pokažu i drugima kako

Miroslav Nikolić iz Gruže agrara počeo je da se bavi voćarstvom pre 15 godina, kao diplomirani pravnik. Od pre jedne decenije proizvodnju je podigao na profesionalni nivo, uvek naglašavajući važnost čvrste spone između struke, nauke i prakse. Taj princip video je u razvijenim voćarskim regijama širom sveta. Želeći da isto primeni u svom kraju, počeo je sa organizovanjem letnjeg i zimskog sabora voćara, koji su sada već tradicionalni. Ali, ne nose okupljanja samo taj epitet, već se vrednost ogleda u iščekivanju šta se novo može naučiti.

Zainteresovani posetioci Trećeg sabora voćara u Gruži

"Mi smo postigli uspeh u voćarstvu, ali želimo i da ostali dođu do tog nivoa. Ovde svi mogu da vide šta smo to mi primenili i kako radimo u Balosavi. Želimo da ceo naš kraj bude uspešan, a ne samo mi", rekao je Miroslav Nikolić.

Ove godine na letnjem Saboru voćara Miroslav Nikolić je vođenje plantaža zvanično prepustio svom sinu Nemanji, smatrajući da bi mogao da ode u "voćarsku penziju" i imajući poverenja u mlađu generaciju da će sa istim uspehom nastaviti porodični posao.

Umesto sajamske hale - šuma

Sabor voćara Gruže agrara već prve godine nije ličio na klasična i suvoparna predavanja. Organizatori su okupljanje osmisli i kao porodični dan u prirodi, te već treću godinu ovde dolaze čitave familije sa decom, obzirom da događaj obiluje propratnim sadržajima - vožnja kočijama, jahanje, pikado, igraonice za decu. Na imanju porodice Nikolić organizuje se i mini poljoprivredni sajam sa nekoliko desetina izlagača, ali ni on nije klasičan. Umesto sajamskih hala učesnici su svoje ponude izlagali u šumarku koji koji okružuje imanje i voćnjake. 


Foto prilog


Tagovi

Gruža agrara Miroslav Nikolić Nemanja Nikolić Sabor voćara Balosava BASF Plantaže Jabuke Borovnice Aleksandar Jotov


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs