Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Olić
  • 19.07.2017. 12:00

Odlična godina za lubenice, očekuju rekordne prinose

Davorin Olić već se 17 godina bavi proizvodnjom dinja i lubenica.

  • 6.446
  • 678
  • 0

Već 17 godna Davorin Olić uzgaja lubenice i dinje na dva hektara, a OPG je registrirao 2000. godine. Davorin je nositelj gospodarstva i ujedno sve organizira, njegova žena se bavi prodajom, a ostatak obitelji dosta pomaže u poslu. Odlučio se, kaže, na proizvodnju dinja i lubenica zato što su manje zahtjevne kulture, a obožava ih jesti. U samom startu su veća ulaganja, ali manje je ručnog rada.

Od sorti dinja uzgaja Centro i Chianti koje su provjereno dobre. Chianti je japanska dinja koja je slađa i sitnija, a Centro je francuska dinja koja ja manje slatka, ali daje veći prinos i krupnija je.

"Mene zanima proizvodnja kvalitetne dinje koja ima više sladora nego isključivo sam prinos, jer ja svoje proizvode plasiram kroz maloprodaju. Imam dosta sorti lubenica, a neke od njih su: Lady, Bonta, Romanza, Faraon i Constellation, i Mirsini, Crna Romaria, Formosa. Ljudi vole da je lubenica što teža, crvena, slatka i punjena", rekao je Olić.

Već sada planira proizvodnju za nagodinu

Već sada planira proizvodnju za nagodinu. Uzima svoju zemlju ili drugu zemlju u zakup i na njivu gdje je bilo strnište baca stajski gnoj, a nakon toga zatanjura zemlju, te podrivačem podriva zemlju i u jesen baci gnojivo te zaore.

"U proljeće ide normalna obrada. Prva sjetva bude početkom trećeg mjeseca, i sadim nakon toga u još par faza. Imam kontinuitet i kvalitetu proizvoda od 1. srpnja do 1. listopada dinja i lubenica. Nakon što uberem dinju odmah ide u prodaju i ne skladištim je. Navodnjavam iz jednog kanala od Orljavskog slijeva u kojem je topla, čista i prirodna voda. Proizvode prodajem u Slavonskom brodu, a grad je omogućio proizvođačima lubenica i dinja prodajni štand uz cestu i tamo sam već dugo godina, te sam uhodao posao i prodajno mjesto. Nisam se uvjerio u novac za koji se ne oznojim, tako da nisam korisnik poticaja iz EU fondova i koristim vlastita ulaganja. Uspijem prodati sve proizvode, jer imam kvalitetu i ime, a i dobru organizaciju posla. Ako mi ostane viška proizvoda onda dajem dinju gratis ili za dar, a isto tako je i s lubenicom", priča.

Za lubenice je odlična godina i očekujemo rekordne prinose

Treba, dodaje, obratiti pozornost na kvalitetno sjeme i na kvalitetnu zemlju, foliju i crijeva za navodnjavanje, te se ne smije puno godina sijati po istoj površini, a nužno je i poštivati plodored.

"Zemlju gdje su dinja ili lubenica mijenjam svakih pet godina. Koristimo skupu zaštitu za dinje i špricamo ih u dva navrata no zaštita ima jako malu karencu i bez nje se ne može ići u proizvodnju. Lubenicu ne tretiramo, a inače je napada crveni pauk no hvala Bogu ove godine nismo imali pauka. Imali smo nešto lisnih ušiju i to smo riješili još dok je lubenica bila u rasadniku. Za lubenice je odlična godina i očekujemo rekordne prinose", kaže Davorin.

Sveti Anto je na našoj strani

"Što se tiče vremenskih nepogoda mogu reći da je bilo gadno nevrijeme, ali sveti Anto je na našoj strani te smatram da je skromnost i poniznost vrlina velikih ljudi, pa to onda sve ide s Božjom pomoći. Stavljam foliju za zaštitu od mraza s kojom sve pokrivam i tako urodi dođu ranije. Berbu obavljamo od 1. srpnja do 1. rujna i traje desetak dana. Prinosi budu u tonama i može se pristojno živjeti od njih, ali i ulaganja su puno veća nego u bavljenju ratarskim kulturama. U ovoj proizvodnji je puno ručnog rada, ali i puno ljubavi", zaključio je Olić.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Sinonim: bostan | Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lubenica Dinje Zeleni hit


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!