Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smokva
  • 02.01.2018. 09:00

Od smokve pravi pekmez, ali i brašno!

Gospodarstvo Vlačić iz Trebinja u susjednoj BiH bavi se proizvodnjom i preradom smokve te imaju široku paletu proizvoda, a to znači od sadnica do prerade lista!

Foto: Arhiva Bože Vlačića
  • 2.138
  • 95
  • 0

Božo Vlačić, uzgajivač smokava i proizvođač široke palete proizvoda od smokava iz Trebinja u susjednoj BiH, posljednju je nagradu, ovoga puta s 12. Sajma etno hrane i pića, osvojio krajem studenog. Radi se o specijalnom priznanju za pekmez od smokve.

No, to je tek mali dio proizvodnje kojega Božo pravi od tog božanskog voća koje se vraća na velika vrata u hercegovački kraj.

Sezona branja traje šest mjeseci

Plantaže su na četiri lokaliteta

Gospodarstvo Vlačić iz Trebinja bavi se proizvodnjom i preradom smokve te imaju široku paletu proizvoda, a to znači od sadnica do prerade lista.

"Proizvodnjom i preradom smokve ozbiljno se bavim deset godina, a otkako znam za sebe, uvijek smo imali na svom imanju dvadesetak stabala. Pošto je Trebinje mediteranski grad, smokva je neko vrijeme bila zaboravljena voćka. Na ovom je području mnogo vinara, voćara, uzgajivača ljekovitog bilja i sira. No, ja sam odlučio da sadim najzdraviju voćku koju ničim ne tretiram. Sam proizvodim sedam autohtonih vrsta", priča nam Božo pojasnivši kako se jedno stablo smokve bere više od mjesec dana. Prve, rane plodove bere već u lipnju, a one kasne još u studenom. Dakle, sezona smokava traje čak šest mjeseci!

Kaže kako su u Trebinju i općenito u Hercegovini površine zemlje male pa tako on svojih 500 stabala smokava ima na čak četiri lokaliteta.

Od svježe smokve do brašna od smokvina lista

Božo od smokve iskoristi sve što se iskoristiti da.

"Svježu smokvu ponešto prodam. Prerađujem prvo zelenu smokvu, pa smokvu sa 60 posto zrelosti u slatko, džem od smokava s orasima, a onda i pekmez. Svi proizvodi su bez konzervansa, a pekmez bez imalo šećera jer je smokva dovoljno slatka. Osim toga, iz nje vadim koštice", pojašnjava Božo koji smokve, naravno i suši. Od njih radi smokvenjak (slasticu od smokava, op.a.) te čokoladiranu smokvu.

Na ovaj način, čini se, Božo prati svjetske trendove, kada govorimo o pakiranju voća koje se unazad nekoliko godina poklanja u kutijama, poput bombonijera.

Luksuzno upakirano voće postalo svjetski hit

Tu, naravno, nije kraj jer je smokva toliko izdašna da daje i još više od ovoga što nam je Božo nabrojao.

Rakija od smokava s atraktivnom etiketom

"Pravim i rakiju od suhe smokve, liker od smokve te liker s okusom lavande. Od smokvinog lista pravim čaj koji regulira šećer u krvi, ali i brašno koje je dobro za plućne bolesti te također za dijabetičare", kaže Vlačić priznavši da iako zvuči, nije lako baviti se ovim poslom. Kaže kako mu najviše problema pravi papirologija, od analize zemljišta do ishođenja certifikata.

"Uporan sam, nemam podrške ni od koga, a za apliciranje za međunarodne projekte kasno saznajem", priznaje Božo. No, kada za njegove proizvode stignu priznanja, valjda se sve zaboravi.

Priznanja na sve strane

"Na Etno sajmu zdrave hrane u Beogradu je bilo preko 300 izlagača, a ja sam predao samo pekmez. Osim toga, imam puno prizanja koja sam dobio upravo u Beogradu gdje sam bio jedini kandidat iz Bosne i Hercegovine. Na sajmu Hercegovački plodovi Mediterana u Stocu 2012. osvojio sam Srebrnu smokvu, u Novom Sadu 2014., veliku zlatnu medalju za slatko od smokve...", nabraja Vlačić nagrade, priznanja, godine i mjesta događanja kako iz zemlje, tako i regiona.

Nije se Vlačić zaustavio samo na smokvi. Kaže kako u voćnjaku ispred kuće ima svakakvog voća i to jagode, trešnje, višnje, šljive, breskve, kruške, dunje, šipak, grožđe, jbuke, masline, mandarine, kivi, čak i japansku jabuku. Zaključuje kako je svo to voće posadio za svoju unučad!

Foto: Arhiva Bože Vlačića


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.