Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivić
  • 03.05.2023. 16:30
  • Šibensko-kninska, Drinovci

Od maslina iz hobija do svjetskog zlata. A tajna uspjeha obitelji Ivić? Upravo to - obitelj

Najbitnije je imati kvalitetan, prepoznatljiv proizvod, izvoziti veće količine, ali i pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao prostor izrazito kvalitetnog maslinovog ulja, kaže nam Krešimir Ivić.

Foto: arhiva OPG-a Ivić
  • 1.582
  • 338
  • 0

Hrvatski maslinari obranili su svjetsku broncu na natjecanju u New Yorku, a svoj obol vrijednom rezultatu dala je i obitelj Ivić iz Drinovaca na Miljevačkom platou čije je višesortno maslinovo ulje osvojilo zlatnu medalju. 

"Prvi put smo poslali i - zlato! Nisam ga odmah očekivao jer je konkurencija ogromna, ali je osjećaj odličan, daje vjetar u leđa, gura nas dalje", ponosan je Krešimir Ivić na uspjeh obitelji čiji je uzgoj maslina zapravio bio očev hobi. 

Maslinari, čestitamo! U sudačkoj nadoknadi ostali bez srebra, ali svjetska bronca obranjena

Krenuo je Boris Ivić prije 19 godina sa sadnjom prvih 300 maslina na djedovini, a potom prije 16 s još 400. Ukupno danas na dvije parcele imaju 720 stabala koja su prošle, izrazito sušne godine, dala rekordan urod. Ubrali su čak 30 tona maslina i proizveli 5.000 litara ulja. 

Rekordna prošlogodišnja berba 

"Urod je, da tako kažem, bio i pretjeran, 40 kg po maslini", kaže Krešimir pojašnjavajući da su maslinici pod sustavom navodnjavanja kap na kap što je definitivno pridonijelo rekordu jer kiše na području Miljevaca kod Drniša, a koje obuhvaća sedam sela: Bogatić, Brištane, Drinovci, Kaočine, Karalić, Ključ i Širitovci, nije bilo od 1. lipnja pa sve do 15. rujna. 

Uspješnu maslinarsku priču stvorili su zajedno jer obitelj je sve 

Sam OPG čija je nositeljica majka Ivanka, je u Drinovcima te ga s jedne strane omeđuje rijeka Čikola, a s druge rijeka Krka odnosno jedan maslinik se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka Krka, a drugi unutar njegovih granica. 

Među 720 stabala, 80 posto je sorta oblica, 15 posto istarska bjelica te ostatak leccino i pendolino. 

"Prošle godine smo prvi put radili i monosortno ulje od oblice, ali njega nismo slali. S obzirom na postignuto, mogli bi dogodine probati", smije se naš sugovornik koji napominje da je "tajna" uspjeha u obitelji, slogi i podjeli posla. Jer ovo nije prva njihova medalja. Redovito osvajaju zlata na domaćim natjecanjima, a među posljednjim je ono osvojeno na Danima mladog maslinovog ulja u Vodicama. 

Tako je otac glavni za obradu i održavanje maslinika, majka za prodaju, a on i zaručnica mu Marta pomažu u prodaji i marketingu. 

Najbitnije je imati kvalitetan proizvod 

A berba, budući da je riječ o pozamašnom broju stabala, zna trajati i do 15 dana s tim da u prosjeku dnevno bude 15 berača. Mahom prijatelji i rodbina. 

Masline i ove godine izgledaju dobro. "Kako tata kaže, u dobroj su kondiciji, ali pravo stanje ćemo tek vidjeti jer cvatnja u Miljevcima počinje kasnije. Uvijek kasnimo za obalom", slikovito opisuje ponosni sin koji se zahvaljuje Tomislavu Duvnjaku koji je okupio brojne maslinare iz Dalmacije i pomogao u slanju uzoraka na NYIOOC. 

Kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja ove obitelji prepoznali su restorani kao i brojni kupci iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja poput Njemačke, Norveške, Slovenije. 

Prošle su godine ubrali rekordnih 30 tona maslina 

Nastavljaju, dodaje, u istom ritmu. Plan je svakako modernizirati se "u svakom pogledu" te stvoriti proizvod koji će biti prepoznatljiv na domaćem i međunarodnom tržištu. 

"Meni je to najbitnije. Imati kvalitetan, prepoznatljiv proizvod, izvoziti veće količine, ali i pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao prostor izrazito kvalitetnog maslinovog ulja", zaključuje Krešimir. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivić Krešimir Ivić Ivanka i Boris Ivić Uzgoj maslina Zlatna medalja Maslinovo ulje Višesortno maslinovo ulje NYIOOC


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).