Najbitnije je imati kvalitetan, prepoznatljiv proizvod, izvoziti veće količine, ali i pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao prostor izrazito kvalitetnog maslinovog ulja, kaže nam Krešimir Ivić.
Hrvatski maslinari obranili su svjetsku broncu na natjecanju u New Yorku, a svoj obol vrijednom rezultatu dala je i obitelj Ivić iz Drinovaca na Miljevačkom platou čije je višesortno maslinovo ulje osvojilo zlatnu medalju.
"Prvi put smo poslali i - zlato! Nisam ga odmah očekivao jer je konkurencija ogromna, ali je osjećaj odličan, daje vjetar u leđa, gura nas dalje", ponosan je Krešimir Ivić na uspjeh obitelji čiji je uzgoj maslina zapravio bio očev hobi.
Maslinari, čestitamo! U sudačkoj nadoknadi ostali bez srebra, ali svjetska bronca obranjena
Krenuo je Boris Ivić prije 19 godina sa sadnjom prvih 300 maslina na djedovini, a potom prije 16 s još 400. Ukupno danas na dvije parcele imaju 720 stabala koja su prošle, izrazito sušne godine, dala rekordan urod. Ubrali su čak 30 tona maslina i proizveli 5.000 litara ulja.
"Urod je, da tako kažem, bio i pretjeran, 40 kg po maslini", kaže Krešimir pojašnjavajući da su maslinici pod sustavom navodnjavanja kap na kap što je definitivno pridonijelo rekordu jer kiše na području Miljevaca kod Drniša, a koje obuhvaća sedam sela: Bogatić, Brištane, Drinovci, Kaočine, Karalić, Ključ i Širitovci, nije bilo od 1. lipnja pa sve do 15. rujna.
Sam OPG čija je nositeljica majka Ivanka, je u Drinovcima te ga s jedne strane omeđuje rijeka Čikola, a s druge rijeka Krka odnosno jedan maslinik se nalazi na samom rubu Nacionalnog parka Krka, a drugi unutar njegovih granica.
Među 720 stabala, 80 posto je sorta oblica, 15 posto istarska bjelica te ostatak leccino i pendolino.
"Prošle godine smo prvi put radili i monosortno ulje od oblice, ali njega nismo slali. S obzirom na postignuto, mogli bi dogodine probati", smije se naš sugovornik koji napominje da je "tajna" uspjeha u obitelji, slogi i podjeli posla. Jer ovo nije prva njihova medalja. Redovito osvajaju zlata na domaćim natjecanjima, a među posljednjim je ono osvojeno na Danima mladog maslinovog ulja u Vodicama.
Tako je otac glavni za obradu i održavanje maslinika, majka za prodaju, a on i zaručnica mu Marta pomažu u prodaji i marketingu.
A berba, budući da je riječ o pozamašnom broju stabala, zna trajati i do 15 dana s tim da u prosjeku dnevno bude 15 berača. Mahom prijatelji i rodbina.
Masline i ove godine izgledaju dobro. "Kako tata kaže, u dobroj su kondiciji, ali pravo stanje ćemo tek vidjeti jer cvatnja u Miljevcima počinje kasnije. Uvijek kasnimo za obalom", slikovito opisuje ponosni sin koji se zahvaljuje Tomislavu Duvnjaku koji je okupio brojne maslinare iz Dalmacije i pomogao u slanju uzoraka na NYIOOC.
Kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja ove obitelji prepoznali su restorani kao i brojni kupci iz Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja poput Njemačke, Norveške, Slovenije.
Nastavljaju, dodaje, u istom ritmu. Plan je svakako modernizirati se "u svakom pogledu" te stvoriti proizvod koji će biti prepoznatljiv na domaćem i međunarodnom tržištu.
"Meni je to najbitnije. Imati kvalitetan, prepoznatljiv proizvod, izvoziti veće količine, ali i pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao prostor izrazito kvalitetnog maslinovog ulja", zaključuje Krešimir.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica