Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Krivić
  • 07.12.2016. 09:00

Od aronije napravila "dobar posao u Hrvatskoj"

Profesori su ju naučili da treba prodavati "cornflakes, a ne samo kukuruz" pa od aronije proizvodi kremu!

  • 3.191
  • 429
  • 0

Uzimajući u obzir povoljne učinke na ljudsko zdravlje, 65-godišnja poljoprivrednica Mirjana Krivić na malim površinama osječkog obiteljskog gospodarstva uzgaja 200 grmova ekološke aronije, koja je, tvrdi ona, u svježem stanju manje prihvatljiva potrošačima zbog čega ju prerađuje u finalni proizvod.

"Profesori agronomskog fakulteta su me naučili da trebam prodavati cornflakes, a ne samo kukuruz u klipu čijim sam savjetom vođena te sam tako od male proizvodnje napravila pregršt finalnih proizvoda", priča Mirjana Krivić

Radi postizanja većih prinosa i boljeg ukorjenjivanja - navodnjavanje

Radi postizanja većih prinosa i boljeg ukorjenjivanja, prve je dvije godine koristila navodnjavanje koje je, kaže ona, neizostavna investicija pri početcima proizvodnje. S obzirom na to da je ova godina obilježena povećom količinom oborina, Mirjana iskazuje zadovoljstvo urodom, kakvoćom i veličinom plodova aronije čija su ljekovita svojstva bila poznata i Indijancima.

"Bobice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile, smanjuju rizik od srčanih bolesti i sprečavaju dijabetes zbog čega su preporučljive diljem svijeta. Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinficiraju krvotok i tijelo, potiču zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i sprječavaju njihovo začepljenje zbog čega je sve veća potražnja za proizvodima ove ljekovite biljke", objašnjava Mirjana Krivić.

I divlje životinje vole aroniju

S obzirom na to da ptice, zečevi i mali glodavci mogu nanijeti primjetne štete kulturama, a govoreći globalno, komercijalni nasadi od aronije nisu imuni na štetnike zbog čega je pogodno postavljanje ograde u svrhu sprječavanja potencijalne opasnosti. Srećom, Mirjana se ne susreće s takvom vrstom problema zbog čega je sretna i na čemu je zahvalna prirodi.

Namazom od aronije do zdravlja konzumenata

Ova osječka gospodarstvenica, uz pomoć supruga, ručno bere i obrađuje plodove zahvaljujući kojima obogaćuje tržište Slavonije i Baranje znakovitim finalnim proizvodima.

"S obzirom na to da aronija sadrži antioksidanse koji su preporučeni od strane liječnika i nutricionista kao važna dopuna zdravoj prehrani, u posljednje se vrijeme sve više konzumenata odlučuje na kupovinu naših namaza koji ne sadržavaju šećere, vodu i preostale druge dodatke", poručuje Mirjana Krivić.

Sukladno pčelarstvu, kojim se također bavi, ova pobornica domaće proizvodnje pri izradi namaza koristi med kao konzervans, a budući da med u sebi sadrži oko 40-45% fruktoze, kao i niz drugih korisnih sastojaka, ovaj se proizvod smatra posve ljekovitim.

Male površine, a velika kreativnost

Prilazeći poslu s aspekta ljubavi, strasti i kreativnosti, Mirjana je uvela inovacije u proizvodnju te tako obogatila tržište kremom od aronije koja se sastoji od aronije, shea maslaca, kokosovog ulja, voska, meda i lanolina vazelina, jer dodaje ona, ako se može napraviti krema od lavande, zašto ne bi mogla i od aronije koja je antioksidanas, a oni su zaštitnici od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca.

"Moji proizvodi možda nisu na visokom nivou industrijske proizvodnje - ali su spravljeni od ekoloških sirovina naše proizvodnje. Dičimo se aronijom, lavandom, kaduljom i meda kojeg sakupljamo u Zlatnog gredi", dodaje Mirjana.

Postižu zadovoljavajući profit bez tržišne veličine i marketinga

U skladu je planiranog, odana tržištu Slavonije, no okušala se prodajom i u Zagrebu. Česta je posjetiteljica i Sajma antikviteta gdje je zadovoljna posjetom štanda na kojem je stekli stalne kupce koji se učestalo vraćaju s pohvalama, što ju posebice.

Budući da su Krivići mali proizvođači koji poslu prilaze s ljubavlju, najbolja reklama im je od usta do usta. Mirjanin sin i suprug su pomagači i članovi gospodarstva, a kako zaposlenih na gospodarstvu nemaju, najviše se o gospodarstvu brinu upravo oni.


Tagovi

OPG Krivić Namaz od aronije Krema od aronije Inovacije u proizvodnji EKološka proizvodnja


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]