Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi kajsija
  • 14.05.2021. 07:30

Očekuju se najgori prinosi kajsija u poslednjih 30 godina

Očekuje se pad prinosa kajsija do 50 odsto u odnosu na lani. Najgore je u Grčkoj, a slično očekuju Francuska, Italija i Španija.

Foto: Depositphotos/Deerphoto
  • 174
  • 85
  • 0

Prema podacima koje su predstavili proizvođači voća na sajmu "medFEL", očekuje se da će rod kajsija u Evropskoj uniji ove godine biti najgori u poslednjih 30 godina.

Temperature u aprilu su nekoliko dana zaredom u mnogim delovima Francuske pale znatno ispod nule. Takvi nepovoljni uslovi koje je pratio mraz, naneli su veliku štetu u voćnjacima i vinogradima, što je dovelo do rekordnih gubitaka. Oni od ovogodišnje berbe očekuju 48.800 tona, što je 43 odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Shodno tome, očekuje se da će berba kajsija ove godine u toj zemlji pasti na najniži nivo u poslednjih 46 godina, što je čak 60 odsto manje od petogodišnjeg proseka, saopštilo je u utorak francusko ministarstvo poljoprivrede osvrćući se na štetu u voćnjacima.

I španske su procene zbog mraza niže od proseka i prošlogodišnje berbe, a ovo je treća godina da se ta zemlja suočava sa deficitom u proizvodnji. Pad na 87 hiljada tona u 2021. u odnosu na 100 hiljada u 2020., predstavlja gubitak od 15 odsto. Gledajući petogodišnji prosek od 2015. do 2019. koji je iznosio 157 hiljada, pad prinosa ide i do 30 odsto. 

Čeka nas poskupljenje?

Slična situacija je i u Grčkoj gde se očekuju manji prinosi za čak 50 odsto, odnosno 55.000 tona manje od uobičajenog. Njihove su kajsije uglavnom namenjene zapadnom i istočnoevropskom tržištu, piše Fresh Plaza.

Mraz je pogodio i sva italijanska područja uzgoja. Za regiju Emilia-Romanja se predviđa 40 odsto manje kajsija, odnosno oko 40 hiljada tona. Velike su razlike između područja pa su tako u dolinama, u odnosu na brda, zabeležene veće štete. Bilo ih je i u Venetu i Pijemontu te na jugu zemlje, s prognozom od 30 odsto manje roda u Kampaniji i 40 odsto u Apuliji u odnosu na lani. 

Prema procenama, evropska će berba biti izuzetno niska ove godine i to u spomenute četiri države koje su važne za snabdevanje ovim voćem. Predviđa se da će ona iznositi oko 344 hiljada tona, za razliku od prošlogodišnjih 420 hiljada tona, što je pad od 20 odsto. U odnosu na petogodišnje razdoblje od 2015. do 2019. očekuje se pad od 40 odsto.

Mraz u Topličkom okrugu "obrao" rod kajsije i breskve?

Zbog nedostatka kajsija na tržištu, potrošači bi ovo voće mogli da plaćaju više u odnosu na pređašnje godine, a proizvođači se nadaju da će porast cena nadoknaditi njihove gubitke.


Tagovi

Kajsije Pad prinosa Mraz


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P