Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocat od bazge
  • 29.10.2021. 12:00
  • Varaždinska, Selnik

Ocat od bazginih bobica OPG-u Štefanec donio titulu šampiona

Okusi bobica bazge i njenih cvjetova potpuno se razlikuju. Bobice sadrže čak tri vrste kiselina što čini izvrstan temelj za preradu u ocat. Šampionski rezultat na nedavnom ocjenjivanju dokaz je dobro odabranog smjera poslovanja OPG-a Štefanec.

Foto: arhiva OPG-a Štefanec
  • 809
  • 181
  • 1

Ocat od bobica bazge OPG-a Štefanec iz Maruševca proglašen je šampionom u kategoriji octova u sklopu 7. Sajma zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu. Voćnjak bazge prostire se na gotovo jedan hektar, a šampionski proizvod bio je čak četiri godine u octenoj fermentaciji. Uzgojem bazge bave se devetu godinu zaredom.

Ovaj specifičan proizvod od bazginih bobica na domaćem tržištu još uvijek nije osobito poznat, no njegova je kvaliteta sada potvrđena na nacionalnoj razini.

Sljubljivanje s bučinim uljem

S octom eksperimentiraju unatrag četiri godine. Rađen je od bobica iz vlastitog voćnjaka, drugim riječima, sirovina nije skupljana na rubovima šuma. Nakon godina skladištenja, došao je na nula posto alkohola što je za kvalitetu vrlo važno.

Upoznavali su ga tako što su ga u početku koristili za osobne potrebe. Iskušavanjem raznih kombinacija, shvatili su da se izvrsno sljubljuje s crnim bučinim uljem i kažu da to ima smisla s obzirom da biljke rastu jedna pored druge.

Bazgu uzgajaju devetu godinu 

Ocat stavljaju u salate, ali koriste i umjesto vina za mariniranje mesa. "Meso dobije posebnu aromu, stvarno bude ukusno“, ističe Andreja Bader, životna partnerica Damira Štefaneca, vlasnika OPG-a.  Dodaje da ocat ima jako fini bùkē u sebi. "Nekim ljudima se svidio više od originalnog aceta, toliko finu aromu ima“, dodaje.

Napominje kako okus bobice nema veze s okusom cvijeta. Sposobnost stvaranja octa vidljiva je po tome što bobice sadrže čak tri vrste kiselina. Ocat su dali na analizu i utvrdili da se radi o kvalitetnom proizvodu pa ga odlučili poslati na ocjenjivanje. Šampionski rezultat potvrđuje da su na pravome putu.

"Do sada smo u posao samo ulagali i to iz naših prihoda od nesamostalnog rada. No, trud se polako počinje isplaćivati. Ali najveća nagrada je zadovoljstvo proizašlo iz dobivene kvalitete“, kaže Andreja dok priznaje da je potražnja svakim danom sve veća.

Države kao što su Njemačka, Austrija i Mađarska, dobro su upoznate s proizvodima od bazge, kod nas tek moraju doći u fokus, smatra.

Na ocjenjivanju dodijeljeno devet šampionskih odličja

Treće ocjenjivanje prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla održano je 1. listopada u prostorima Ministarstva poljoprivrede. U stručnom povjerenstvu sudjelovali su profesori s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te djelatnici Uprave.

Andreja Bader ponosna je na proizvod i osvojeno priznanje 

Ocjenjivanje je bazirano na metodi 20 bodova gdje se ocjenjuje izgled, bistroća, boja, miris, okus, homogenost/konzistencija i tipičnost. Ocijenjeno je 115 uzoraka u 9 kategorija i dodijeljeno 107 diploma. Po pojedinim kategorijama dodijeljeno je 9 šampionskih odličja, a ukupni šampion je marmelada od mandarine i naranče – Happycitrus, Klaudije Krstičević iz Krvavca.

Voćnjak bazge OPG-a Štefanec: bobice prerađuju u sok, vino i ocat

Osim OPG-a Štefanec i Klaudije Krstičević, šampionske titule ponijeli su: OPG Dražen Poljak za sirup od malina; Benediktinski samostan sv. Marije za voćni sok Maraska; OPG Meserko Katica za umak pikant; OPG Drempetić Andrija za domaću ciklu; Obrt ARO za travaricu; OPG Zvonimir Benčić za Limunčelo, liker od limuna; OPG Deana Miletić za najbolji inovativni proizvod, Uskočku pogaču.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Štefanec Ocat od bazginih bobica Šampionska titula Andreja Bader


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]