Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplan
  • 02.12.2021. 10:30

Obrana od mraza: Natječajima do antifrost i sustava navodnjavanja

Uz sustave za navodnjavanje i opremu za antifrost sustave, tvtka Bioplan nudi i usluge izrade tehnoloških projekata i elaborata potrebnih za prijave na natječaj iz Programa ruralnog razvoja.

Foto: Depositphoto/budabar
  • 880
  • 122
  • 1

Diljem Hrvatske nažalost sve češće svjedočimo velikim štetama izazvanim pojavom proljetnog mraza u višegodišnjim nasadima. Nekoć samo sporadična pojava u današnje vrijeme postaje gotovo pravilo što dovodi do promišljanja da na rizičnim lokacijama sustav protiv mraza mora postati dio redovite opreme u višegodišnjem nasadu.

Natječaji iz Programa ruralnog razvoja odlična su prilika za opremiti nasade opremom za antifrost sustavima, a tvrtka Bioplan nudi rješenja za sve vrste nasada uz stručno vodstvo pri odabiru. Također, uz sustave nudi i usluge izrade tehnoloških projekata i elaborata potrebnih za prijave na natječaj.

Uzimajući u obzir prednosti i nedostatke različitih metoda, upotreba rasprskivača pokazala se kao najpouzdaniji i najisplativiji način ublažavanja šteta od mraza jer nakon početnog ulaganja godinama ima niske operativne troškove, a multifunkcionalnost omogućuje korištenje i za podizanje vlage ili navodnjavanje.

Antifrost sustavi za borbu protiv mraza 

Tijekom radijacijskog mraza, nasad je potrebno kontinuirano prskati vodom iznad krošnje, koja se pretvara u led. Proces zamrzavanja oslobađa latentnu toplinu koja stvara mikroklimu i zagrijava zrak u blizini drveća. Smrzavanjem jednog grama vode oslobađa se 80 kalorija energije. Na lišću se stvara tanak sloj leda koji se neprestano stvara i topi tako da se voda unutar biljnih stanica neće smrznuti, a zrak koji okružuje biljku neće pasti znatno ispod točke smrzavanja.

Metode za sprječavanje šteta od mraza

Zahtjevnost ovog sustava ležu u tome da je potreban kontinuiran rad rasprskivača kroz čitavo vrijeme trajanja niske temperature. Za razliku od sustava za navodnjavanje koji mogu navodnjavati različite parcele u smjenama, sustavi zaštite od mraza moraju pokriti cijeli voćnjak uz održavanje visokog protoka. To rezultira visokim troškovima, posebice u utrošku vode i promjerima glavnih cjevovoda.

Ipak, postoje dva principa s kojima se može ostvariti ušteda u utrošku vode. Jedan je ciljano prskanje krošnja, a ne čitave površine (tzv. split aplikacija), a drugi je pulsni rad rasprskivača.

Kako bi se postigla isplativa zaštita, preporuča se projektirati sustav na način da rasprskivači dovode vodu samo na krošnje, a ne između redova usjeva. Primjerice, ako površina krošnje pokriva samo 50 posto ukupne površine, kao u vinogradu, a prskalice nanose vodu samo na krošnju, a ne na golu zemlju, u količini od pet mm/sat koja je potrebna za dobru zaštitu, glavna linija sustava trebat će isporučiti samo 2,5 mm/sat. To će smanjiti trošak sustava za 30 do 40 posto u usporedbi sa sustavom pune pokrivenosti.

Drugi princip je upotreba pulsnog mehanizma uz rasprskivač koji omogućuje minimalno, kontinuirano ispuštanje vode u jednakim impulsima, dovoljne za stvaranje leda na biljci. Najpoznatiji na tržištu je Pulsar™, mehanizam dizajniran za voćnjake i vinograde. On se ugrađuje uz neki od odabranih rasprskivača te inovativnim hidrauličnim pulsiranjem pruža besprijekorno nisku brzinu protoka, zadržavajući ostale značajke rasprskivača, značajno štedeći vodu i energiju.

Precizni sustavi za navodnjavanje - ključ održive poljoprivrede

Razvijanje održive poljoprivrede postao je jedan od globalnih prioriteta u borbi protiv klimatskih promjena. Potrebno je pronaći odgovore na to kako povećati proizvodnju uz uštedu prirodnih resursa.

Zaštita od mraza u vinogradu (Foto: Netafim Brand )

Jedan od odgovora je korištenje preciznog navodnjavanja kao jedinog sustava koji donosi do 50 posto uštede u utrošku vode, štedi potrošnju gnojiva i povećava efektivnost gnojiva do 30 posto, smanjenu potrošnju energije do 35 posto te podiže prinose za 30 do 50 posto. A također je idealna prilika za natječaje Ruralnog razvoja.

Naime, precizni sustavi predstavljaju kap na kap navodnjavanje uz fertilizaciju odnosno dodavanje vodotopivih gnojiva u točno određenim količinama potrebnim biljkama. Voda i hraniva distribuiraju se samo u zoni korijena čime se postiže njihova maksimalna učinkovitost. Dodatne uštede u potrošnji vode moguće su i uz automatizaciju sustava koja omogućuje upravljanje navodnjavanjem prema kontroliranim parametrima kao što su vlaga tla te meteorološki podaci. Danas na tržištu postoji čitav raspon opreme za automatizaciju, ovisno o vrsti i veličini poljoprivredne proizvodnje.

Što kada je ograničena dostupnost vode?

Mnogi poljoprivrednici bi rado postavili navodnjavanje u svojim nasadima, ali ograničeni su dostupnošću vode i energije za pogon pumpi. Za svaki problem postoji i rješenje tako da i u nasadima koji nemaju u blizini dostupnost vode, moguće je uz ugradnju sustava niske potrošnje osigurati i sakupljanje kišnice u vodospremama zatvorenog tipa ili otvorenim akumulacijama. Otvorene akumulacije se obično rade na mjestima gdje je na raspolaganju samo kišnica, dok se zatvorene vodospreme preporučuju u uvjetima gdje je potrebno sakupljanje vode iz nekog nedostatnog izvora kao što su bunari, dovoz cisternama i slično.  

Vodosprema  (Foto: Netafim Brand)

U današnje vrijeme sve češći su upiti za korištenjem solarnih panela za pogon pumpnih stanica u navodnjavanju. Pumpe na solarnu energiju predstavljaju dugoročno cjenovno i ekološki prihvatljivo rješenje koje omogućuje potpunu samostalnost našeg nasada prema energiji.

Obratite se stručnjacima Bioplana koji će zajedno sa Netafim-om, vodećom svjetskom tvrtkom u sustavima navodnjavanja, pronaći najpovoljnije rješenje za vaš nasad. Sve detaljnije informacije pronađite ovdje


Tagovi

Antifrost sustavi Navodnjavanje Bioplan Natječaji Gnojidba Mraz Zaštita


Autorica

Antonija Gomezelj

Više [+]

Antonija Gomezelj je diplomirani inžinjer agronomije sa 20 godina iskustva u struci. Zajedno s kolegom Božidarom Žankom već više od 10 godina vodi tvrtku Bioplan - specijaliziranu za sustave navodnjavanja. Na tržištu BiH uspješno dovode najnovije tehnologije u navodnavanju vodeće svjetske tvrtke Netafim iz Izraela.


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]