Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Đuro Kovač
  • 26.10.2017. 13:30

Obrađuju 15 ha voćnjaka, urod će plasirati u Podravku

Okrenuli smo se radu koji nam je koristan protiv PTSP-a. Kad je najpotrebnije, dolaze nam brojni branitelji u pomoć jer šljive ne mogu čekati berbu. Padnu li na tlo, upotrebljive su jedino za preradu, priča Đuro Kovač.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.201
  • 57
  • 0

Umirovljeni hrvatski branitelj Đuro Kovač član je Braniteljske zadruge "Darđanka" iz Darde, koja u jugozapadnom dijelu Baranje postoji 18 godina. Uz pomoć sedam branitelja, na 15 ha uzgaja stare sorte šljiva i jabuka s kojima nema značajnih problema kada govorimo o bolestima i štetnicima. Mudrost proizvodnje, ogleda se u staroj, tradicionalnoj recepturi koja kazuje: "što je manje tretiranja, to je zdravije voće".

Shvatio je da su zadruge društveni interes koji stvara sinergiju i pokreće tržište, a najviše - život u ruralnim sredinama u kojima, praktički, kad nema zadruga - nema života.

U voćnjaku dominira sorta bistrica

U Hrvatskoj je zadrugarstvo počelo kada se uz milodar u Crkvi davala i veresija kada bi se nekome dogodio problem u polju, staji. Bio je to novac za seljaka kojem je npr. uginula krava. Bio je to novac za drugu kravu, za život, za selo, za poljoprivredu. Onda su poljoprivrednici počeli ulagati, kupovati kamen, graditi, i naposljetku, napravili dom te tražili pravni oblik i malo pomalo, osnivali zadruge po načelima zadrugarstva. Zadruga je, dakle, na području Hrvatske nastala kada su ljudi u malim sredinama počeli izdvajati sredstva kako bi preživjeli.

U voćnjaku ovih zadrugara dominira sorta bistrica koja je u Hrvatskoj najrasprostranjenija. Po kvaliteti ploda i aromatskom kompleksu je izvanredna. Zbog toga je pogodna za sve oblike prerade, no mane su joj kasan rod i velika osjetljivost na virus šarke šljive. S obzirom na to da je samooplodna, ne treba oprašivača te je dobar oprašivač drugim sortama. Srednje je osjetljiva prema niskim temperaturama tako da u hladnijim ili vrlo toplim područjima rodi slabije kvalitete, što brojni ugajivači smatraju nedostatkom.

Uzmemo li u obzir štetnike šljive, tada je bitno napomenuti šljivinu štitastu uš koja je jedan od najvažnijih štetnika šljive u Hrvatskoj jer se u vrijeme velikih napada, veliki broj stabala osuši i propadne. Suzbijanje se, stoga, mora obaviti brojnim prirodnim neprijateljima kao što su božje ovčice i ose najeznice.

Iako zadrugarima nije bilo lako, proizvodima od šljiva, zimnicom, tikvama i čipsom od jabuke, malo po malo, osvajali su tržište. Zbog toga su dogurali i do vlastite sušare u kojoj suše šljive i jabuke. Time dokazuju da je hrvatski branitelj i danas vrijedan i koristan društvu.

Dogurali do vlastite sušare

Govorimo li o čipsu od jabuke, prednost istog ogleda se u tome što je zdraviji od masnih i slanih čipseva. Zbog toga ga sve više potrošača konzumira. Tako u tijelo unose manje kalorija i masti, a i dalje ćete imaju grickalicu koju mogu jesti između obroka.

“Okrenuli smo se radu koji nam je koristan protiv PTSP-a. Kad je najpotrebnije, dolaze nam brojni branitelji u pomoć jer šljive ne mogu čekati berbu. Padnu li na tlo, upotrebljive su jedino za preradu. Za potrošnju u svježem stanju berba se obavlja prije potpune zrelosti i beremo ih ručno, s peteljkom, s tim da na kožici ostane neobrisana voštana prevlaka.

No, ovog trena, važnije je naći način za preživjeti. Prodaju je sve teže postići. Najidealnije bi bilo kada bismo s uspjehom mogli na jedno mjesto sve plasirati, ali nije tako. Trgovački su lanci još zahtjevniji od nakupaca. Beremo li šljive u plastične posudice koje isto tako, moramo platiti, berba nas izađe skuplje od uroda.”, priča Đuro Kovač koji uz pomoć branitelja zadrugara zadružne proizvode prodaje na sajmovima i kućnom pragu.

Uzimajući u obzir vrijednost i važnost poljoprivrednih sajmova i manifestacija zbog očuvanja poljoprivredne baštine, zadrugari se kreću po gotovo svim sajmovima na kojima su stekli brojne stalne kupce.

Potpisivanje ugovora s Podravkom

Sretan je što će iduće godine braniteljska populacija potpisati ugovor s Podravkom, koja će tada otkupljivati sirovinu od branitelja zbog čega će im prodaja biti olakšana. Tako će šljiva koja pripada rodu Prunus porodice Rosaceae, kao i ostalo koštuničavo voće poput marelice, breskve, višnje, trešnje i badema, naći svog sigurnog i stalnog kupca.

Primijetili smo da je sve veća potražnja prema ovoj vrsti voća upravo zbog toga što sadrže limunsku kiselinu koja otklanja umor, sprečava grčeve te poboljšava rad jetre i probavnog sustava.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Branitelji Zadrugarstvo Šljive Jabuke


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.