Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja višanja
  • 20.04.2019. 15:00
  • Pomoravski okrug, Jagodina

Oblačinska višnja dobro rađa i ima tržište, a cena neizvesna

Kada je pre desetak godina diplomirani inženjer šumarstva Luka Miličić zbog loše privatizacije ostao bes posla ni slutio nije da će postati najveći proizvođač višanja u Pomoravskom okrugu. Kako tvrdi posla uvek ima, a situacija s cenom je nepredvidljiva.

Foto: Novosti / Z. Gligorijević
  • 1.471
  • 85
  • 0

Luka Miličić, voćar iz Jagodine, proizvodi višnje na površini od 14 hektara. Kako prenose Novosti, kada je pre nešto više od 10 godina silom prilika ostao bez posla u firmi koja je propala nakon loše privatizacije, Miličić je morao nečim da se bavi. On je odlučio da uzme pod zakup državni voćnjak u Kovačevcu. Svu zaradu uložio je u kupovinu zemlje u istom selu. Nabavio je traktor i priključne mašine. Sada Luka poseduje 14 ha pod autohtonom sortom, oblačinskom višnjom, što je najveća površina pod tim voćem u Pomoravskom okrugu. Miličić u sezoni uspeva da ubere oko 120 tona ploda jer mu je zasad još mlad, a kada voćnjak bude u punom rodu, on očekuje prinos oko 200 tona višanja.

Sa cenom se nikad ne zna

Pošto je otkupna cena veoma promenljiva kategorija, Luka kaže da ne zna kakva će biti zarada, dodajući da 2012. godina neće uskoro da se ponovi. Tada se za kilogram višanja plaćalo 120 dinara, dok je poređenja radi lane cena višanja bila 50 din/kg. Miličić napominje da su oni proizvođači, koji su imali male zasade, bili na gubitku jer prema njegovim rečima profit daje jedino količina. On planira da pod tim voćem ima oko 20 hektara.

Tržišta i kupaca za sada ima dovoljno

Luka Miličić naglašava da posla na plantaži svakodnevno ima od kraja februara do kraja oktobra. On ima jednog stalno zaposlenog radnika, dok ostale radnike angažuje po potrebi. U berbi učestvuje po 200 ljudi. Prošle godine je za gajbu ubranih višanja od 12 kilograma on plaćao 150 dinara. U međuvremenu je Miličić kupio i mašinu za branje višanja, koja bi trebala da ubrza posao i prepolovi troškove. Luka tvrdi da tržišta i kupaca za to voće ima. Prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, kada bi naša zemlja duplirala zasade, tek tada bi dostigla količine koje je imala '60-ih godina prošlog veka.


Povezana biljna vrsta

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i uglavnom raste kao žbunoliko stablo. Puno se proizvodi sorta oblačinska višnja pogodna za industrijsku preradu.  Najbolje uspeva na obroncima... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Višnja Oblačinska višnja Jagodina Luka Miličić Cena Tržište Radnici Prinos


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta