Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ćurić
  • 17.06.2021. 09:00
  • Brodsko-posavska, Živike

Obitelj Ćurić krenula u berbu haskapa: Po grmu bude pola kilograma

Na 1,7 hektara trenutno imaju 3.300 sadnica kanadskog tipa, a posadili su tri sorte Indigo Gem, Aurora i Honeybee.

Foto: Facebook/ OPG Ćurić
  • 1.508
  • 532
  • 0

Unazad 10-tak godina sve su popularnije neke nove, pomalo neobične voćne vrste. Neki se od proizvođača odlučuju za aroniju, neki za sibirski limun, a obitelj Ćurić iz Živike, naselje u općini Oriovac odlučila se za uzgoj haskapa iliti sibirske borovnice i to na ekološki način.

"Dugo godina smo razmišljali o nekoj ekološkoj proizvodnji i haskap se po svim našim proučavanjima pokazao kao najbolja biljka zbog svoje otpornosti na raznorazne bolesti i zahtijeva najmanje tretiranja“, pojasnila je Sussanna Ćurić gostujući u emisiji Selo i Zemlja, Slavonskobrodske televizije.

Na 1,7 hektara trenutno imaju 3.300 sadnica kanadskog tipa, a posadili su tri sorte Indigo Gem, Aurora i Honeybee. Kako je sve po ekološkim principima njihovi nasadi nisu tretirani kemijskim sredstvima niti umjetnim gnojivima, pod sustavom su za navodnjavanje, a sav posao obavlja se ručno. 

"Minimalno četiri plijevljenja godišnje samo ručno oko biljke, a stavili smo foliju da to malo smanjimo i deset puta tarupiranje i barem jedno sedam, osam prolazaka trimerom kroz dio koji se ne može tarupirati“, objašnjava Zvonko Ćurić koje su sve agrotehničke mjere potrebne.

Podnosi temperature do -40°C

Puni rod kod ove kulture je nakon pete godine uzgoja. Njihov nasad je star četiri, a sazrijeva u svibnju i lipnju pa je tako kod njih berba u punom jeku, a rade ju ručno. 

"To su male bobice koje zahtijevaju puno spretnih prstića. Sve je konzumno i ide u plitice“, kaže Sussanna naglašavajući kako im je dosta teško naći i radnu snagu jer berba nije nimalo laka. 

Trenutno beru pola kilograma po grmu, a iako su im vremenske neprilike kao i svim voćarima stvarale glavobolje, očekuju u konačnici dobar urod. 

"Od ove godine dobili smo i službeni certifikat za naše plodove, a namjera nam je sve svježe koje ne utržimo preraditi u džemove i sokove“, otkriva buduće planove među kojima je i proširenje nasada, uvođenje mini solarne elektrane, sušare i mini hladnjače. 

Inače, haskap je voćna vrsta koja podnosi temperature do -40 °C, a cvijeta na -10 °C. Bobice su bogate vitaminom C i antioksidansom, a ima protuupalna i protualergijska svojstva. 

Ćurići su u Živiku napravili pravo malo ekološko carstvo, bave se i pčelarstvom, a imaju i solitarne pčele. 

Više o uzgoju haskapa pogledajte u emisiji Život i zemlja:


Tagovi

Haskap Sibirska borovnica Obitelj Ćurić Sussanna Ćurić Zvonko Ćurić Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/