Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 23.05.2014. 18:00
  • Primorsko-goranska

Obavijest maslinarima!

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 69
  • 3
  • 0

Ponavljamo upozorenje posebno za maslinare područja otoka Cresa na povećanu aktivnost više vrsta pipa, najčešće Otiorrhynchus vrsta. Ove vrste pipa ne lete, u krošnju dolaze penjući se po deblu. U krošnji se sada hrane mladim lišćem ali i cvjetnim resama. Za lov pipa preporučamo postavljenje lovnih pojaseva na debla, po mogućnosti u dva niza zbog male lovne površine, lovni pojasevi mogu biti trakasti ljepljivi ili nitasti tekstilni.

Također, i dalje uočavamo aktivnost potkornjaka. U maslinicima preporučamo postavljanje lovnih grana, izradu lovnih svežnjeva, postavljanje lovnih posuda ili lovnih ploča. Lovni svežanj se izrađuje od desetak svježe odrezanih grančica promjera do 1 cm i dužine do 30 cm. Tako pripremljeni lovni svežnjevi privezuju se u krošnju. Za lov potkornjaka moguće je koristiti lovne posude s etilnim alkoholom i crvene ljepljive ploče. Lovne svežnjeve iz krošnje i ostavljene lovne grane na tlu potrebno nakon ubušavanja potkornjaka iznijeti iz maslinika i uništiti.

Na pojedinim lokalitetima zabilježena je intenzivnija pojava Hoplia vrsta (kornjaši zelene, zlatno-zelene, zeleno-smeđe i smeđe boje). Hoplia vrste se hrane cvjetnim resama i mladim lišćem. U nasadima s većom prisutnošću ovih štetnika moguće je njihovu brojnost smanjiti otresanjem i sakupljanjem ili postavljanjem lovnih posuda. Lovne posude za masovni lov cvjetojeda trebaju biti veće zapremine (5-10 L) po mogućnosti bijele ili žute boje u koje se do polovice ulijeva voda s dodatkom kapi deterdženta radi smanjivanja površinske napetosti.

Zabilježena je pojava maslinovog svrdlaša (Rhynchites cribripennis) za sada u nižeg intenziteta. Upućujemo maslinare da u narednom razdoblju posebice krajem cvatnje pa sve do okoštavanja redovito (minimalno jednom tjedno) pregledavaju nasade na prisutnost ovog štetnika. Vrijeme intenzivnije pojave svrdlaša uglavnom se poklapa s rokovima suzbijanja karpofagne generacija maslinovog moljca na što ćemo upozoriti u narednim obavijestima. Intenzitet pojave svrdlaša u tom najosjetljivijem razdoblju može biti različit ovisno o lokalitetu, ovisno o do tada provedenim mjerama zaštite, ovisno o provedenim mjerama zaštite u prethodnim sezonama. Stoga je, dopuštene mjere zaštite potrebno provesti ovisno o intenzitetu i vremenu pojave štetnika u pojedinom nasadu. Prema dosadašnjim iskustvima svrdlaš najveće štete čini tik nakon oplodnje na malim plodićima uzrokujući njihovo crnjenje i otpadanje što uglavnom prolazi nezapaženo. Štetnik se uočava vrlo pažljivim vizualnim pregledima ili otresanjem grana na bijelu podlogu. Posebnu pozornost treba obratiti u maslinicima u kojima se ne provode redovne mjere zaštite protiv glavnih štetnika masline te u maslinicima koji u neposrednoj blizini zapuštenih i neobrađenih maslinika.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti ili primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH. Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s rješenjem ili dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi i uputstvu za uporabu. Korisnici SZB su dužni voditi i čuvati evidenciju o primjeni SZB najmanje pet godina. Evidencija korištenja SZB može se voditi u elektroničkom ili pisanom obliku a najmanje treba sadržavati slijedeće podatke: trgovački naziv SZB, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količinu primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličinu tretirane površine i kulturu. Ambalažu SZB potrebno je zbrinuti na propisan način.

Karmen Karlić, dipl.inž.agr.
E-mail: Karmen.Karlic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]