Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 14.03.2023. 07:30

Novi sistem gajenja voćaka smanjuje upotrebu pesticida za 20 odsto

Zaštita stabala je jednostavnija, a obojenost plodova poboljšana, što je posebno važno za jabuke fudži i kanzi.

Foto: Jürgen Christanell/LID
  • 4.068
  • 218
  • 0

Voćari moraju uvesti inovacije kako bi njihova proizvodnja bila održiva, zaključak je sa Dana voćarskih kultura održanima u Švajcarskoj. U fokusu ovog događanja bili su novi uzgojni oblici i pomoć pri donošenju odluka za zaštitu bilja, izveštava LID. Njihovi stručnjaci navode da će standardni vretenasti oblik stabla ustupiti mesto takozvanim voćkama s više sprovodnica jer donose niz prednosti.

Održiva inovacija

Nove tehnike uzgoja, ekološki prihvatljive metode zaštite bilja, robusne i otporne sorte doprinose održivoj proizvodnji. Predsednik Švajcarske asocijacije proizvođača voća Jurg Hes naglašava da to nije besplatno i da strategija dodane vrednosti zahteva posvećenost cele industrije.

Savremeno voćarstvo se zasniva na niskim stablima vretenastog uzgojnog oblika na kojima grane rastu više ili manje horizontalno na deblu. U Južnotirolskom savetodavnom odboru za voćarstvo i vinogradarstvo već šest godina podržavaju uzgoj voćaka s više sprovodnica.

Lako dostupni svi delovi krošnje

Ovaj model se temelji na BiBaum sistemu rezidbe, a podrazumeva da iz jednog debla rastu dva stabla. Po izgledu je sličan špalirskom uzgoju gde grane rastu u vis oslanjajući se na žice. To obezbeđuje bolju osunčanost i dovodi do željene obojenosti, što je posebno važno za dvobojno voće, kao što su jabuke fudži i kanzi. Takođe, pojednostavljuje se tretman zaštite, proređivanje i branje plodova, a pogodnija su za mehanizaciju.

Sistem rezidbe još nije u širokoj upotrebi. U Južnom Tirolu 97 odsto voćaka ima vretenasto stablo, a samo 0,6 odsto su nova stabla s više sprovodnica. Razmak u redu je znatno veći, a sadnice se sade pod blagim uglom. Deblo se veže za žicu, a uklanjaju se svi prirasti na njemu. Grane usmerene uvis se ne seku. Prilikom sprovođenja tretmana zaštite smanjuje se upotreba sredstva za 20 odsto, jer su svi delovi krošnje lako dostupni.

U prvih nekoliko godina ovakvi zasadi imaju manji prinos po hektaru u odnosu na vretenasta i stabla s dve sprovodnice, jer ih je manje po jedinici površine. U toku rasta ovaj odnos se menja, ali nedostaju dugoročni podaci. Obim posla u prvim godinama je veći, ali se smanjuje tokom narednih.


Tagovi

Voćarstvo Rezidba voćaka Sistem uzgoja voćaka Voćarska inovacija Uzgojni oblik Voćka s više sprovodnica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.