Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Eugen Novaković
  • 27.07.2017. 13:30

Novaković: Smokva je isplativa kultura!

OPG Eugen Novaković iz Posedarja kod Zadra bavi se tradicionalnim načinom uzgoja, preradom i prodajom proizvoda od smokava i maslina. Posebno se izdvajaju delicije od suhih mljevenih smokava koje su prepoznate i van Hrvatske.

Foto: Facebook/OPG Eugen Novaković
  • 2.442
  • 362
  • 0

Posljednjih godina trend, može se čak reći i moda, bilo je saditi masline. Smokva je bila praktično posljednja stvar na pameti ljudima. Tko će saditi smokvu, brati je usred najvećih vrućina i to se ne može urediti odjednom, nego više puta se treba vraćati na nju. Bez obzira na sve to Eugen Novaković svima odgovara da je smokva isplativija kultura od masline.

Naime, njegov OPG Eugen Novaković iz Posedarja kod Zadra bavi se tradicionalnim načinom uzgoja, preradom i prodajom proizvoda od smokava i maslina. Posebno se izdvajaju delicije od suhih mljevenih smokava (okruglice i valjušci od suhih smokava uvaljanih u med i orah; med i kokos; sok od bazge, energetske pločice, smokvenjaci, kobasice od suhih smokava, džemovi od smokava) koji su prepoznate i van Hrvatske (Beč, Singapur).

Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi

Ima svoju zemlju i okrenuo se njoj. Danas ima smokve, masline, seoski turizam, a upravo se proslavio po svojim smokvenjacima. To su prvenstveno smokvenjak te valjušci i okruglice od smokve, soka od bazge, meda i oraha. Obrađena smokva ima svoju cijenu - bilo u džemu, smokvenjaku, valjušcima ili okruglicama. Ona je sto posto iskoristiva. Treba se okrenuti domaćim kulturama. Nije samo smokva zanimljiva, tu je i murva koja je poznata po svojim blagonaklonim koristima za ljudsko zdravlje.

Ponosan je jer čega god se dotaknu - prodaju

"Paleta naših proizvoda broji preko 20 različitih delicija od smokava sve do ekstra djevičanskog maslinovog ulja (dobitnci smo dvije zlatne medalje na ovogodišnjem Noćnjaku održanim u Jelsi na Hvaru) i kantarionovog ulja. Također, naš OPG možete pratiti pod brendom 'Blago našeg kraja' gdje redovito naše klijente upoznavamo s procesom branja, sušenja na dasci i izrade naših proizvoda kako i sa cjelokupnim radom našeg tima, (supruga i troje djece). Od tog proizlazi i naš slogan "Proizvodi sunca, mora, kamena i ljubavi" jer su svi ti čimbenici bitni za naš finalni proizvod", poručio je Eugen Novaković.

OPG Eugen Novaković koji postoji 11 godina ima 3,5 ha zemlje na 2,5 ha je 800 komada maslina, 2 vinograda 1.000 kom i 200 smokava. Smilje se nalazi u Lici u Mazinu. Najvažnija je raznolikost da proizvoda ima cijele godine, ljubav i male količine. Ne koriste ništa od kemijskih sredstava, aditiva ni konzervansa. Ponosan je, jer čega god se dotaknu prodaju: 10 različitih oblika iste smokve, kobasice od smokava, mljevena suha smokva, energetske pločice za spotraše.

Energetske pločice izvoze u Beč i Singapur

Robu prodaju na sajmovima i kućnom pragu. Stara trešnja daje do 200 kg ploda. "Borba" je u mjesec dana, treba sve preraditi, osušiti: proizvodnja, prerada, prodaja. Inovativni su, bitan je finalni proizvod. Sve se da iskoristiti. Važni su: kvantitet, količina i kvalitet. Od 700-900 kg smokava naprave 10-12 vrsta kolača i energetske pločice koje izvoze u Beč i Singapur.

Uz smokve, masline, smilje, bavljenje seoskim turizmom, nađe se vremena i za rad u povrtnjaku

Eugen poručuje da se mora raditi, proizvoditi male količine, ono što se može kontrolirati. Među maslinama ima smilja, još su tu šparoge, trešnje, šljive, masline, cijelu godinu se ima što raditi. Posjeduje alat, prostor, mašinu za preradu. 600 m je udaljenost do priključka struje na koju je čekao godinu i po. Bavi se i seoskim turizmom, sami su betonirali od magistrale do kuće. Treba se samo vratiti zemlji i našim domaćim kulturama.

Foto: Facebook/OPG Eugen Novaković


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Smokva Domaće kulture Sajmovi Kućni prag


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.