Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slana voda
  • 15.02.2023. 13:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen, Metković

Nova godina - stari problem, zbog soli u vodi opet pisali Hrvatskim vodama i Ministarstvu

Jagoda je posebno osjetljiva na povećan sadržaj soli u vodi, višegodišnji problem koji se u dolini Neretve (ne) rješava.

Foto: Željko Bjeliš
  • 959
  • 92
  • 0

Ponovno se aktualizirala tema vode pa vas molimo da se što prije krene s uključenjem u rad natapnog višenamjenskog sustava Metković – Opuzen, stoji u dopisu poljoprivrednih proizvođača Hrvatskim vodama i Ministarstvu poljoprivrede. 

Slana voda, podsjećaju, višegodišnji je problem s kojim se susreću, na što se upozoravalo i krajem prošle godine, a ovim sustavom osiguralo bi se zadržavanje slatke vode u bazenu Male Neretve i dostupnost kvalitetne za navodnjavanje poljoprivrednih površina. 

Na pomolu rješenje navodnjavanja poljoprivrednih površina u dolini Neretve?

Prije svega sada za jagode koje su posebne osjetljive na povećan sadržaj soli u vodi EC, a trenutna situacija s vodom u kanalima za navodnjavanje nije dobra, što je, kažu, i za očekivati, jer nema dotoka u sustav za navodnjavanje.

"Tlo je isušeno nakon jakih bura, a u ovom razdoblju, kao i svakom drugom periodu intenzivnog rasta i razvoja, svakoj biljci pa tako i jagodi je potrebna kvalitetna voda i hranjive tvari", kaže agronom i predsjednik Udruge "Neretvanska mladež", Željko Bjeliš dodajući da situacija u Maloj Neretvi i nije tako loša, oko 1,5 dS/m. Međutim u sustavu kanala za navodnjavanje je od 1,8 (Crepina) do 2,66 dS/m (Modrič).

Navodi i da su proizvođači jagoda krenuli s čišćenjem i pokrivanjem agrilom, kako bi stvorili idealne, toplije uvjete za brži rast biljke te slijedi period rasta i stvaranja vegetativne mase koja će biti nositelj proizvodnog potencijala same biljke.

"Ne osigura li joj se kvalitetna voda, proizvodni potencijal biljke i prinos će biti narušeni. U slučaju dugotrajnije loše kvalitete može doći i do njezina potpunog sušenja", upozorava ispred udruge na problem koji muči poljoprivrednike doline Neretve gdje je posljednjih godina intenzivirana proizvodnja ovog voća. 


Tagovi

Slana voda Dolina Neretve Proizvodnja jagoda Sustav navodnjavanja Nekvalitetna voda Neretvanska mladež


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo