Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šampionske masline
  • 04.03.2020. 13:30
  • Zadarska, Žman, Dugi otok

Nives i Goran Morović vlasnici su najboljeg maslinovog ulja na svijetu!

Rana berba stoljetnih i mladih maslina u našem pet stoljeća starom masliniku na Dugom otoku u selu Žman, te prerada isti dan je tajna jedinstvenog okusa našeg višestruko nagrađivanih ulja, jer na snijeg ne možete računati, kaže vlasnik najboljeg maslinovog ulja na svijetu Nai 3.3., Goran Morović.

Foto: arhiva obitelji Morović
  • 8.937
  • 2.218
  • 0

Nives i Goran Morović, splitski bračni par, najnagrađIvaniji su hrvatski proizvođači eksta djevičanskog maslinovog ulja posljednjih godina. Dokaz je tome 11 zlatnih i šest srebrnih medalja iz Milana, Londona, Atene ili Japana uz nedavno osvojenu, sad već drugu, titulu svjetskog šampiona na najprestižnijoj manifestaciji ulja Monocultivari, za ulje proizvedeno od jedne sorte ekoloških, nenavodnjavanih maslina.

Na početku pohoda na najveće svjetske smotre maslinovog ulja, kaže Goran, nije bilo baš sve tako bajno. Naime, prve su godine ulje u Milano, zbog vremenske stiske, poslali s, na kartonu napisanom etiketom, što je zbunilo tamošnji žiri. Uzeli su ipak ulje za ocjenjivanje, ali poručili im da se više tamo tako ne pojavljuju jer danas i kineski proizvodi 'imaju deklaraciju', otkrio nam je Morović na predavanju održanom na 'Festivalu maslina u Zagrebu', gdje smo i razgovarali.

Što je zajedničko snijegu na Dugom otoku i ekološkom maslinovom ulju?

Već stotinama godina maslinari Dugog otoka, kaže Morović, znaju da kada pada snijeg, a to je prosječno 3,3 dana godišnje, maslina bolje rodi. Ipak, odlučili su napraviti vrhunsko maslinovo ulje, koje prati i nagrađivana ambalaža domaćih autora Brukete i Žinića, čak i one godine kad snijeg više ne pada ni na kontinentu. Tako je nastalo ulje Nai 3.3., jedno od prvih hrvatskih ekoloških  maslinovih ulja s potvdom SQTS, švicarskog laboratorija.

Njihovo maslinovo ulje Nai 3.3. osvojilo je titulu svjetskog šampiona u Milanu (Foto: Marinko Petković)

"Rana berba stoljetnih i mladih maslina u našem pet stoljeća starom masliniku na Dugom otoku u selu Žman te prerada isti dan, tajna je jedinstvenog okusa našeg ulja jer na snijeg ne možete računati'', ističe Morović.

No, ništa im nije došlo 'preko noći'. Njegova računica je da se iz maslinika može nešto izvući tek u jedanaestoj godini, a koliko se uzda u kvalitetu svog maslinovog ulja, najbolje potvrđuje to što se rado prisjeća edikta cara Dioklecijana. Naime, isti je određivao vrijednost ulja u Rimskom Carstvu, kad je jedna litra maslinovog ulja vrijedila današnjih 40 eura, vina 100 eura, a dnevnica jednog tesara je bila 150 eura. No, minula su stoljeća, a sadašnja cijena maslinova ulja je ispod njegove kvalitete.

"Sve je to Mediteran, a kako živimo na prostoru nekadašnje Liburnije, čije ulje je Cezar najviše cijenio, zašto mi danas ne bi prenosili slavu toga ulja?", pita se Morović!

Nagrade daju vjerodostojnost najboljem maslinovom ulju na svijetu

Morovići mijenjaju sorte, i ove godine su to bila tri filtrirana i nefiltrirana uzorka coratine dok su prošle godine poslali u Milano i uzorak domaće sorte drobnice. Natjecali su se u kategoriji nezalijevanih maslina, dok su lani imali one iz sustava navodnjavanja kap po kap u masliniku od četiri hektara. Prestižne nagrade stižu posljednje četiri godine i ne misle stati jer drže da im daju vjerodostojnost za najbolje maslinovo ulje na svijetu.

Nives Morović nam je pojasnila da svjetske nagrade, pa bile one zlatne ili srebrne medalje, na četiri, pet listova, uz zdravstvenu preporuku s markicom, navode što se i kako se ocjenjivalo. Zato ti sajmovi traže i dvostruku količinu istoga ulja za analizu, a u Londonu uz uobičajene kategorije maslinovog ulja postoji i kategorija - zdravstvena vrijednost. U toj kategoriji 70 posto ocjene nose polifenoli u ulju, a 30 posto organoleptika.

"Jednu od šest zlatnih medalja u toj kategoriji odnijelo je naše dalmatinsko maslinovo ulje Nai 3.3., a ima i jednu zlatnu medalju iz mediteranskog projekta Aristoil", ističe Nives Morović. Utvrđeno je da Morovićeva coratina iz berbe od prije dvije godine, koja je bila kišna, ima 1.648 mg polifenola. Znači, ono je najkvalitetnije domaće maslinovo ulje.

U njihovu masliniku sa tisuću maslina, što je višestruko manje nego u maslinicima u Španjolskoj, provodi se i EU pilot-projekt precizne poljoprivrede, jedan od dva takva u Zadarskoj županiji. Cilj mu je poboljšanje kvalitete ulja, posebno što se tiče vode, a putem nadzornih kamera pravodobno se uočava pojava nametnika: maslinove muhe, paunova oka...

Polifenol je najvažniji za zdravstvenu učinkovitost maslinovog ulja

Uspjeh je tim veći jer se u Hrvatskoj proizvodi oko 5.000 tona maslinovog ulja godišnje. Primjerice, u Španjolskoj, koja je dobila jednu platinastu medalju u Londonu te dvije zlatne, a po jednu druge maslinarske velesile Francuska, Grčka, Italija i Hrvatska, proizvodi se čak 1,2  milijuna tona maslinovog ulja. 'Što se tiče zdravstvene učinkovitosti maslinovog ulja, ekstra djevičansko ulje je bazični podatak, a sad sve više u prvi plan dolazi razina polifenola u ulju", ističe Goran Morović.

Nives i Goran Morović (Foto: Marinko Petković)

Iz drugog pokušaja, Morovići su uspjeli proći i na natječaju iz Programa ruralnog razvoja. Aplicirali su na podmjeru 4.2. te zahvaljujući odobrenim sredstvima u visini od 200.000 eura, grade modernu uljaru, ali i kušaonicu ulja, koja će imati optimalne uvjete za njegovo držanje (17 stupnjeva C) te smještajne kapacite.

"Naša velika upornost se isplatila, tako da sada mogu reći da imamo i podršku HBOR-a i Ministarstva poljoprivrede, a sve je kod nas krenulo iz hobija, koji u slučaju maslinarske tradicije naše obitelji traje još od 1607. godine. Ime Nai znači snijeg na izumrlom starodalmatinsko-romanskom jeziku', otkrio nam je zadovoljni Morović.    


Fotoprilog


Tagovi

Noves i Goran Morović Nai 3.3. Svjetski šampioni Najbolje maslinovo ulje na svijetu Uzgoj maslina Maslinovo ulje


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.