Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup višnje
  • 30.06.2015. 10:30

Nitko neće višnju marašku

Maraska d.d. ove godine neće otkupljivati višnju marašku! Jak je to udarac na lokalne proizvođače ove kulture.

Foto: depositphotos.com,
  • 936
  • 83
  • 0

Maraska d.d. ove godine neće otkupljivati višnju marašku - stoji u odgovoru predsjednika Uprave Maraske Stipe Bevande na novinarski upit kolika će biti ovogodišnja otkupna cijena tog voća.

Ova obavijest dolazi uoči samog početka berbe koja počinje ovaj tjedan. Razlog koji se navodi za odustajanje od otkupa jest nemogućnost koncentriranja u Hrvatskoj i izuzetno visoke cijene i troškova koncentriranja u susjednim zemljama. U odgovoru stoji kako nažalost u Hrvatskoj više nema mogućnosti raditi koncentriranje jer to ne radi nijedna tvrtka.

Ravni kotari ponovno će čupati stabla maraške

Vijest da Maraska neće otkupljivati višnju marašku jak je udarac na lokalne proizvođače ove kulture. Prethodno se danima na terenu pokušavalo doznati kolika će biti otkupna cijena ploda. Pričalo se čak da će cijena za kilogram biti do sada neviđeno niskih 2,5 kune. U nekim kalkulacijama spominjala se mogućnost da će Maraska odustati od otkupa, pa su se radili i scenariji za taj slučaj. Upravo za to su se spremali zadrugari okupljeni u braniteljskoj Poljoprivrednoj zadruzi Maraška iz Tinja koji su podigli nasade maraške na 23 hektara državnog zemljišta dobivenog u zakup.

Tinjani traže spas u Bosni

"Ove godine očekujemo oko 150 tona uroda. S obzirom da Maraska nije izlazila s cijenom, mi smo već počeli tražiti druge kupce. Osigurali smo plasman preko 50% ploda. U pregovorima smo s jednom tvrtkom iz Bosne i Hercegovine koja nam nudi 4,20 kune po kilogramu višnje", kaže upravitelj PZ Tinj Miljenko Vrkić.

Ova kasna informacija iz Maraske već ima utjecaja na ovogodišnju cijenu otkupa. Obrti nisu pregovarali s proizvođačima jer su čekali vidjeti kako će reagirati iz Maraske. "Nisam još izašao s otkupnom cijenom jer čekam da vidim koju će cijenu ponuditi Maraska", rekao je vlasnik Poljoprivrednog obrtnika Prominka Miljenko Čavlina koji je lani kilogram maraške plaćao više od pet kuna.

Već je dezinformacija da će se višnja maraška otkupljivati po cijeni od 2,5 kune po kilogramu izazvala štetu. Vežući se na nju, oni koji su lani plaćali osam kuna po kilogramu ručno brane maraške, sada nude pet kuna. U novoj situaciji za očekivati jest da će nuditi manje.

Što će biti s maraschinom?

Stanovnici sela Škabrnja koji se tradicionalno bave uzgojem višnje maraške, ogorčeno najavljuju kako će povaditi sva stabala. Oni su još prije šest godina organizirali čupanje stabala, makar samo na simboličan način. Tada su htjeli upozoriti na nisku otkupnu cijenu od 4,15 kuna po kilogramu. U međuvremenu ih je sve više odustajalo od maraške. Prije pet godina Škabrnjanci su brali do 70 vagona ploda višnje maraške, a lani oko 15 vagona. Nakon najnovijih događanja, ta količina će i dalje padati.

Odustajanje Maraske od otkupa komentirao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Danijel Segarić. "Ovo je dodatan udarac za naše proizvođače koji se ionako nalaze u teškoj situaciji. Vrlo je nekorektno od njih što su ljude držali ovoliko vremena u neizvjesnosti", kaže Segarić.

Razvoj višnje maraške na zadarskom području doživljava teške trenutke. Do prije nekoliko godina govorilo se o zaštiti podrijetla višnje maraške na razini Hrvatske i EU. Dona iz Donje Stubice i Maraska, dok su bile u različitim sustavima, povećanjem otkupnih cijena borili su se za naklonost proizvođača. Sada kako situacija stoji, govorit će se o opstanku postojećih nasada. Mnogi neće vidjeti interes za njihovim održavanjem, ako nemaju sigurnog otkupljivača plodova. Neki idu korak dalje pa se pitaju što će biti s čuvenim hrvatskim brandom maraschinom koji se dobiva iz esencije zrelih plodova dalmatinske višnje maraske i lišća njezinih mladih grančica.

Foto: depositphotos.com, @londondeposit


Tagovi

Višnja maraska Čupanje stabala Danijel Segarić Zaštita podrijetla Maraska dd Urod Otkupljivači Maraschino Lokalna proizvodnja Poljoprivredna zadruga Maraška Stipe Bevanda Berba Otkup maraške Koncentriranje soka Miljenko Vrkić PZ Tinj Obrti


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]